Hoe groen is groene stroom?
hoe groen is groene stroom
Groene stroom is niet altijd écht groen. Soms is het alleen maar groen doordat de energieleverancier een certificaat heeft gekocht. Ook is er nog een verschil tussen groene stroom uit Europa en groene stroom uit Nederland. Tot slot is niet alle groene stroom even groen. Ingewikkeld? Wij leggen je uit hoe het zit.

Groen of half-groen?

De bekendste voorbeelden van groene stroom zijn windenergie en zonne-energie. Maar ook met waterkrachtcentrales wordt duurzame energie opgewekt. Dit is dus puur groene energie. De laatste soort stroom die onder groene energie valt, wordt opgewekt door biomassa te verbranden. Biomassa is organisch materiaal, denk bijvoorbeeld aan hout, groente- en tuinafval en gewassen die speciaal voor verbranding geteeld worden. Deze energie is echter niet hernieuwbaar omdat je met biomassa maar één keer energie opwekt. Het is dus eigenlijk maar half-groen. Van alle duurzame stroom in Nederland is juist deze soort de grootste ‘groene’ bron.

Groen door certificaten

Vaak is de groene stroom die energieleveranciers aanbieden, alleen maar groen op papier. In Nederland wordt namelijk nog lang niet genoeg groene energie opgewekt. Die duurzame stroom moet dus uit andere landen komen. In de praktijk komt het erop neer dat energieleveranciers betalen voor certificaten, waardoor ze hun stroom ‘groen’ mogen noemen. Het blijft echter dezelfde grijze stroom als altijd.

Lokale groene stroom

Bepaalde leveranciers bieden wel echt groene stroom. Energie die voortkomt uit duurzame bronnen. Deze groene stroom kan uit Europa komen, maar het kan nóg groener: lokaal opgewekte stroom. Zo zijn er energieleveranciers waarbij groene stroom wordt opgewekt door lokale boeren. Je weet dan precies waar jouw stroom vandaan komt en hoe het is opgewekt.

Grijze stroom uit je stopcontact

Het is belangrijk dat energie steeds meer op duurzame manieren wordt opgewekt. Zo beschermen we ons klimaat en onze planeet. Mensen worden hier steeds bewuster van en kiezen dan ook vaker voor groene energie. Daardoor, en door subsidies van de overheid, worden we steeds groener. De stroom die uit je stopcontact komt, is echter bij iedereen hetzelfde. Alle stroom gaat over hetzelfde energienet, dus jouw groene energie komt niet speciaal bij jouw huis terecht. Maar je helpt wel mee aan de verduurzaming van Nederland.

Groene stroom kiezen

Vind jij groene stroom ook belangrijk? In onze energievergelijker kun je gemakkelijk een filter aanzetten voor groene stroom of groene stroom uit Nederland. Je krijgt dan de beste deals te zien. En wist je dat groene stroom tegenwoordig niet duurder is dan grijze? Voor de prijs hoef je het dus niet te laten. Check het nu en ga energie vergelijken!
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*