Hoe overleef ik.. Rio?
diefstal-in-rio

Hoe overleef ik.. Rio?

Rio de Janeiro. Dé stad die vanaf 5 augustus in de schijnwerpers staat. De voorbereidingen op de Olympische Spelen zijn in volle gang: het olympisch dorp wordt langzaamaan bevolkt en de sporters staan klaar om topprestaties te leveren. Maar in de schaduwen van de stadions worden mensen beroofd en in de favela’s (achterstandswijken) zijn ontvoeringen en schietpartijen niet ongewoon. Waar moet je alert op zijn als toerist in Rio? Plattegrond van geregistreerde diefstal in Rio. Bron: Onde fui roubado

1.   Verdeel je geld

Net als in andere Braziliaanse steden zijn er in Rio veel favela’s waar armoede is. Aangezien de kans vrij groot is dat er iemand geld van je wil, is het handig om altijd wat bij de hand te hebben. Maar niet álles natuurlijk. Verdeel daarom je geld over je lichaam en tas, zodat je niet alles in een keer kwijtraakt. Vaak zijn dieven al tevreden als ze een beetje krijgen.

2.   Kleed je als een zwerver

Trek lekker je ouwe kloffie aan. Als je je mooiste kleding aandoet, zien dieven direct dat er iets bij je te halen valt. Verberg je camera en telefoon, liefst in een oude tas. Zo ben je geen opvallend doelwit. Draag ook geen opvallende sieraden en doe geen iPhone oordopjes in je oren. Kortom: straal vooral niet uit dat je geld hebt.

3.   Mijd stadsbussen

Stadsbussen zitten vaak overvol en worden soms in hun geheel beroofd. Bussen die tussen steden rijden zijn meestal wel oké. Mocht er een overval plaatsvinden in een bus of op straat, biedt dan vooral geen weerstand. Geef de overvallers een beetje geld – en doe alsof het alles is wat je hebt – en zorg dat je veilig weg kunt. Overvallers en dieven kunnen gewelddadig worden als je niet meewerkt, met alle gevolgen van dien.

4.   Loop niet rond in het donker

Ga niet nog even een wandelingetje maken als het al donker is. Het centrum is na zessen onveilig. Neem een betrouwbare taxi of vraag aan een groep (betrouwbare) mensen of je met hen mag meelopen. Dit geldt voor iedereen, ook voor de Brazilianen zelf. Over het algemeen zijn Brazilianen heel hartelijk en aardig.

5.   Installeer de BZ Reis app

Wil je altijd de juiste informatie bij de hand hebben? Installeer dan de BZ Reis app. Hierin staan de gegevens van ambassades, reisadviezen voor elke bestemming en nog veel meer. Lees voordat je naar Rio gaat ook het Oranje Boekje. Dit is uitgegeven door de overheid en staat vol nuttige tips voor jouw reis. Ook nuttig: de app van je zorgverzekeraar. Mocht je iets overkomen, dan bespaart deze je een hoop tijd met zoeken naar de juiste gegevens.

6.   Kopieer je documenten

Kopieer al je belangrijke documenten! Bijvoorbeeld je paspoort, vliegtickets, verzekeringspas, etc. Dat is handig voor het geval je ze kwijtraakt of ze gestolen worden. Misschien laat je ze overdag juist liever in een kluis in het hotel (als dat hotel te vertrouwen is natuurlijk). Met een kopie heb je altijd je gegevens bij de hand wanneer het nodig is. Schrijf er wel op dat het een kopie is, om identiteitsdiefstal te voorkomen.

Toch bestolen of gewond geraakt?

Ben je, ondanks al deze tips, toch bestolen of gewond geraakt? Neem dan contact op met je reisverzekeraar of zorgverzekeraar. Die vergoeden medische kosten en/of gestolen spullen. Maar dan moet je wel goed verzekerd zijn voor je op reis gaat. Kosten voor een ziekenhuis of privékliniek kunnen in Brazilië snel hoger uitvallen dan in Nederland. Die extra kosten worden niet vergoed vanuit je basisverzekering van je zorgverzekering, maar wel vanuit je reisverzekering – als je die dekking hebt gekozen. Heb je nog geen reisverzekering? Lees hier waar je op moet letten bij het afsluiten van een reisverzekering.

Waar ik beroofd werd

De Brazilianen zelf hebben ook last van de criminaliteit op straat. Daarom geven ze nu zelf aan op internet waar en wanneer ze beroofd werden. Dit kun je allemaal zien op de plattegrond van het platform Onde fui roubado, Portugees voor ‘Waar ik beroofd werd’. De plattegrond is in het Portugees, maar geeft wel een goed beeld. De afbeelding boven dit artikel is een voorbeeldje in het Nederlands.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*