Gasloos wonen. Hoe en waarom?
huis verwarmen zonder gas
In 2050 is het de bedoeling dat Nederland niet meer afhankelijk is van aardgas. In het klimaatakkoord van Parijs is afgesproken dat de CO₂-uitstoot in 2050 80-95% minder moet zijn dan in 1990. Dit betekent dat de overheid de gaskraan langzaam maar zeker gaat dichtdraaien. Natuurlijk komt er een hoop kijken bij deze overgang. Bijvoorbeeld gasloos wonen. Maar er zijn dingen die je zelf al kunt doen in je woning. Zo ben je goed voorbereid. Wij vertellen je wat!

Goede isolatie

De verwarming is de grootste energieverbruiker van een huis. Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte beter vast, waardoor je minder hoeft te stoken en dus minder gas verbruikt. Denk hierbij aan dakisolatie. Een dak zonder isolatie is namelijk een van de grootste energieverspillers in huis. Andere manieren om je huis beter te isoleren zijn: vloerisolatie, HR+++ of triple glas en spouwmuurisolatie. Welke isolatiemaatregelen er nodig zijn voor jouw huis, hangt af van hoe de isolatie nu is. Let hierbij op het bouwjaar van je huis.

Wanneer is een woning geschikt?

Bij de meeste huizen is er geen verbouwing nodig voor het isoleren. Vloerisolatie wordt vaak vanuit de kruipruimte geïsoleerd, spouwmuurisolatie vanaf de buitenkant van de muur en ook HR++ en triple glas wordt vanaf buiten geplaatst.

Wat zijn de kosten?

De eenmalige kosten voor vloerisolatie bedragen € 1.800,-. Voor spouwmuurisolatie zijn de kosten € 2.100,-. Het vervangen van ramen voor HR +++ of triple glas kost € 3.500,-. Het isoleren van een schuin dak kost € 5.200.-.

Inductie

Een elektrisch alternatief voor koken op gas is koken op een inductieplaat; een veilige en energiezuinige manier van koken. Extra duurzaam is om hiervoor zonne- en windenergie te gebruiken. Een nadeel van inductie is dat niet alle pannen hier geschikt voor zijn. De pannen moeten een metalen vlakke bodem hebben. Hoe gemakkelijk het aansluiten van een inductieplaat is, hangt af hoeveel elektriciteit deze gebruikt. Dit verschilt per model. Informatie hierover vind je in de gebruiksaanwijzing van de inductieplaat.

Wanneer is een woning geschikt?

Verbruikt de inductieplaat minder dan 3680 watt? Dan kan deze aangesloten worden op een standaard stopcontact. Echter, de meeste inductieplaten verbruiken meer. In dat geval is het noodzakelijk dat je een Perilex stopcontact en een moderne meterkast hebt (2 of 3-fasen). Het is verstandig dit te laten aanleggen door een elektricien.

Wat zijn de kosten?

De kosten voor een inductieplaat zijn de afgelopen jaren gedaald. Zo heb je nu al een inductieplaat vanaf € 99,-. Houd rekening met hogere maandelijkse netwerkkosten indien de capaciteit van de aansluiting is verhoogd.

Zonneboiler

Het gebruik van een zonneboiler zorgt voor warm water in de badkamer en keuken. De zonneboiler wordt vaak gebruikt in combinatie met een elektrische boiler, voor wanneer de zonnepanelen te weinig elektriciteit opwekken. Naast de zonneboiler is er ook een zonneboilercombi. Die zorgt naast warm water ook voor een deel de verwarming van je huis. Het nadeel van een zonneboiler is dat de boiler veel ruimte in beslag neemt.

Wanneer is een woning geschikt?

Voor de installatie van een zonneboiler is het noodzakelijk dat je ruimte vrij hebt op het dak van je woning. Twee tot vier vierkante meter. Daarnaast moet je bij je cv-ketel ruimte hebben voor een voorraadvat.

Wat zijn de kosten?

De kosten van een zonneboiler hangt af van de omvang. En dus van het huishouden. Verbruik je veel water, bijvoorbeeld met een regendouche of een groot gezin? Dan is een zonneboiler voor zes personen noodzakelijk. De kosten hiervan zijn € 4.300,-. Een zonneboiler voor vier personen kost € 3.300,-. De subsidie hangt ook af van de omvang. De subsidie van een zonneboiler voor vier personen is € 1.100,-. Voor zes personen bedraagt de subsidie €1.300,-.

Volledige warmtepomp

Een duurzame manier om je huis te verwarmen is de warmtepomp. Een warmtepomp zorgt niet alleen voor een verwarmd huis, maar ook voor warm water in de keuken en douche. De warmtepomp verwarmt je huis met een lage temperatuur. Het is belangrijk dat de warmte efficiënt wordt verspreid in de lucht. Denk hierbij aan een vloerverwarming. In combinatie met groene elektriciteit is een warmtepomp een duurzaam alternatief voor aardgas. Een nadeel van de warmtepomp is dat de pomp veel ruimte in beslag neemt. Dit kan een flinke verbouwing in huis betekenen.

Wanneer is een woning geschikt?

Om een warmtepomp te installeren, moeten alle ramen moeten voorzien zijn van triple glas of HR++. Er moet zowel buiten als binnen het huis genoeg ruimte zijn voor de warmtepomp. Als laatst dien je vloer- of wandverwarming te hebben.

Wat zijn de kosten?

Momenteel is een warmtepomp een dure manier van gasloos wonen. Bij de installatie van de warmtepomp komt veel kijken. Gemiddeld kost een warmtepomp € 15.000. Je kunt hiervoor een subsidie aanvragen. Deze subsidie varieert van € 1.300,- tot € 3.400,-.

Groene stroom

Een woning compleet duurzaam maken is moeilijk en vergt een flinke investering. Een investering die niet iedereen kan doen. Hoe dit in de toekomst gefinancierd gaat worden, is dan ook nog niet duidelijk. 2050 is nog ver weg, maar het is belangrijk om zelf wat bij te dragen aan een groenere wereld. In onze energievergelijker kun je een filter aanzetten voor groene stroom of groene stroom uit Nederland. Vergelijk energie en check de beste deals.

De bedragen die in dit artikel genoemd worden zijn geschatte kosten en dienen als indicatie. Voor elke situatie kunnen de kosten anders zijn.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*