‘IGZ gebruikt ervaringen op ZorgkaartNederland’

‘IGZ gebruikt ervaringen op ZorgkaartNederland’

De patiëntervaring en op ZorgkaartNederland dragen bij aan de patiëntveiligheid, zo concludeert onderzoeker Sorien Kleefstra van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Zij promoveert op het onderzoek over de stem van de patiënt in de zorg.

Fouten en risico’s opsporen

Volgens Kleefstra gebruiken inspecteurs van de IGZ de ervaringen op ZorgkaartNederland om de veiligheid in ziekenhuizen in kaart te brengen en deze te verbeteren. In haar onderzoek gaat ze ook in op de kritiek die er is op de ervaringensite. Een voorbeeld daarvan is dat de meningen van patiënten niet objectief zouden zijn. Toch zijn de ervaringen waardevol, aldus Kleefstra. Ze kunnen namelijk worden gebruikt om fouten en risico’s voor de patiëntveiligheid op te sporen.

ZorgkaartNederland draagt bij aan patiëntveiligheid

In het onderzoek noemt Kleefstra als voorbeeld een ervaring op ZorgkaartNederland van een patiënt die de problemen met een ingreep voor een maagverkleining beschrijft. Naar aanleiding van deze ervaring heeft de inspecteur van de IGZ actie ondernomen om de veiligheid binnen het desbetreffende ziekenhuis te verhogen. Kleefstra heeft voor haar onderzoek gesproken met tien inspecteurs over de waarde van ZorgkaartNederland. Haar conclusie is dat de site bijdraagt aan verhoging van de patiëntveiligheid. Aan de ervaringen van patiënten alleen hebben de inspecteurs niet genoeg. Er is altijd meer informatie nodig.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*