Inbraakslachtoffers slapen vaak met wapen naast bed

Inbraakslachtoffers slapen vaak met wapen naast bed

Uit onderzoek in opdracht van de Stichting Nationale Inbraak Preventie Weken (NIPW) blijkt dat bijna de helft van de ondervraagde 1100 inbraakslachtoffers naast het bed een knuppel, mes, pepperspray of zelfs vuurwapen heeft liggen. Voor het geval dat er nog eens een woninginbraak plaatsvindt, wil 46% daarop voorbereid zijn met een verdedigingswapen, zoals een knuppel of ander slagvoorwerp. Van de ondervraagden heeft 20% zelfs een vuurwapen, mes of pepperspray aangeschaft ter verdediging.

Proportioneel geweld

Coen Staal van de NIPW noemt de cijfers schokkend: “Ze laten zien dat de impact van een inbraak gigantisch is. Het is logisch dat mensen zich willen verdedigen, maar het is ook gevaarlijk. De kans is groot dat dit tot meer geweld leidt.” Wettelijk gezien mag iedereen zichzelf verdedigen, mits het geweld dat daarbij gebruikt wordt proportioneel is. Een algemeen advies voor wat wel en niet mag, kan de politie echter niet geven. Het hangt altijd van de situatie af. Daarom adviseert de politie dat u altijd 112 moet bellen als u een inbreker betrapt en moet onthouden hoe de dader eruitziet.

Uit de hand lopen

Strafrechtdeskundige Henny Sackers van de Radboud Universiteit Nijmegen noemt het onverstandig dat inbraakslachtoffers zichzelf bewapenen: “Als inbrekers of overvallers dit lezen, zullen ze zelf vaker bewapend op pad gaan. Om geen risico te lopen. Bij een confrontatie kan het dan compleet uit de hand lopen. Je mag je gezin en je spullen altijd verdedigen, als je het maar niet op een te fanatieke manier doet. Het geweld moet proportioneel zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat je een ongewapende inbreker nooit mag doodschieten.”
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*