Inbraakslachtoffers vaak wraaklustig

Inbraakslachtoffers vaak wraaklustig

De stichting Nationale Inbraakpreventie Weken heeft onderzoek gedaan onder ruim 1.000 inbraakslachtoffers. Maar liefst 43% van de ondervraagden zou de inbreker weleens een flink pak rammel willen geven. Ook de strafmaat die inbrekers krijgen is volgens de slachtoffers veel te laag. Van de ondervraagden vindt 28% dat een jarenlange celstraf een gepaste straf is. Gemiddeld vindt men 22 jaar cel een goede straf voor inbrekers. Ook vindt een kwart dat de gepakte inbreker een ruime schadevergoeding moet betalen. Slechts 11% van de ondervraagden hoopt dat de inbreker spijt heeft.

Enorme impact

Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken: “Een inbraak overkómt mensen en veroorzaakt een flinke inbreuk op hun leven, hun privacy en hun veiligheidsgevoel. Na het meemaken van een inbraak of poging daartoe daalt het gevoel van veiligheid in de eigen woning gemiddeld van een 7,8 naar een 6,0. Dat slachtoffers verhaal willen halen bij degene die hen dit leed heeft berokkend, is logisch. Maar dat slachtoffers de dader ook echt iets aan willen doen, laat de enorme impact van een inbraak op slachtoffers zien. Dit is overigens vaker het geval bij mannen dan bij vrouwen. Vrouwen doen het liever af met woorden.”

Schuld vereffenen

Een celstraf van gemiddeld 22 jaar vinden de ondervraagden eerlijk ter compensatie van hun leed. De hoogte van de schadevergoeding die slachtoffers graag betaald zien worden door inbrekers komt uit op gemiddeld €2.965. Verder zou 11% de inbreker straffen met een taakstraf van gemiddeld 117 uur. Staal: “Als je bedenkt dat de maximumstraf voor het plegen van een eerste inbraak nu een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van gemiddeld 3 maanden bedraagt maar vaker nog een taakstraf wordt toegewezen, is de strafmaat van 22 jaar cel binnen onze samenleving natuurlijk niet reëel. Ik denk dan ook dat we de strafmaat die de ondervraagde slachtoffers noemen vooral als een gevoelsbarometer moeten interpreteren. Een inbraak kan hun leven zodanig vergallen, dat slachtoffers dit op deze manier vereffend willen zien. Je kunt hier echter wel uit opmaken dat een groot deel van de Nederlanders die een inbraak meemaakten, meent dat de huidige straffen veel te laag zijn.”  
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*