Inbrekers hebben voorkeur voor huurwoningen

Inbrekers hebben voorkeur voor huurwoningen

Uit onderzoek van de Stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) in samenwerking met de politie en het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat er vaker wordt ingebroken in huurwoningen dan in koopwoningen. Dat komt vooral omdat het makkelijker is. De sloten in huurwoningen zijn vaak verouderd en daardoor eenvoudiger open te krijgen.

Binnen een minuut

Voorzitter Coen Staal van de NIPW: “Huurhuizen hebben vaker slecht hang- en sluitwerk. Inbrekers weten dat maar al te goed. Kijk door de ogen van een inbreker naar je eigen huis en vervang verouderde sloten.” Binnen een minuut begeeft meer dan 40% van de achterdeursloten van huurwoningen het. Ter vergelijking: bij koopwoningen is dat 30%. Staal geeft aan dat corporaties bij renovatieprojecten niet altijd voor de beste of veiligste sloten wordt gekozen: “Dat zijn vaak sloten van zwak aluminium die jaren geleden zijn geïnstalleerd. Daar ben je binnen een minuut binnen met een schroevendraaier en tang. Dat zijn gemakkelijke prooien voor inbrekers.”

Preventieve maatregelen

Wijken waar veel of alleen maar koopwoningen staan, krijgen maar liefst 35% minder met inbraken te maken dan wijken met veel huurwoningen. De buit is volgens Staal vaak ongeveer gelijk: “Wat de buit betreft, maakt het niet uit of het een huur- of koophuis is: in elke woning kun je wel een smartphone weggrissen.” Staal vindt dat woningcorporaties in kaart moeten brengen welke huizen het grootste risico op inbraak lopen. Dat kunnen zij samen doen met de politie en gemeenten. Op basis daarvan kunnen preventieve maatregelen worden genomen.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*