Inentingen Brazilië: welke heb je nodig?
inentingen brazilië

Inentingen Brazilië: welke heb je nodig?

Op 5 augustus beginnen de Olympische Spelen in Brazilië. Een mooie kans om op vakantie te gaan naar dit gevarieerde land. Rio de Janeiro, een groot sportevenement, kilometers strand, en genoeg andere dingen om te doen. Maar voordat je vertrekt: hier een lijst met inentingen die je voor Brazilië nodig hebt.

Aanbevolen inentingen Brazilië

Hoewel het niet verplicht is, wordt het aanbevolen om je tegen bepaalde ziektes te laten vaccineren. In Brazilië zijn namelijk veel muggen die verschillende ziektes kunnen overdragen. Een aantal reisvaccinaties zijn aan te raden voor heel Brazilië:

DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

Waarschijnlijk heb je hier al een prik voor gekregen toen je jong was. In dat geval heb je voor je reis nog 1 extra vaccinatie nodig. Je bent dan 10 jaar beschermd.

Gele koorts

Deze ziekte wordt overgedragen door muggen en kan koorts, geelzucht en bloedingen veroorzaken. Met 1 prik ben je na 10 dagen voor 10 jaar beschermd. Zorg dus wel dat je je vaccinatie op tijd haalt.

Hepatitis A

Dit is een ontsteking van de lever en kun je krijgen als je besmet drinkwater of voedsel binnenkrijgt. Voor deze vaccinatie heb je 2 prikken nodig. Even vervelend, maar daarna ben je wel 25 jaar beschermd.

Verplichte inentingen Brazilië

Er zijn twee gevallen waarin bepaalde inentingen verplicht zijn. Kinderen tussen de 3 maanden en 6 jaar oud hebben een internationaal certificaat van vaccinatie tegen polio nodig. De andere verplichte vaccinatie is een inenting tegen Gele Koorts. Deze geldt voor mensen die, in de drie maanden voordat ze hun vakantie in Brazilië beginnen, in Bolivia, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Peru, Suriname, Venezuela of sommige Afrikaanse landen zijn geweest.

Overige inentingen Brazilië

In Brazilië komen nog andere ziektes voor:
  • Hepatitis B
  • Rabiës
  • Dengue (Knokkelkoorts)
  • Zikavirus
Overleg met je huisarts of bij de GGD of je voor een van deze ziektes een vaccinatie nodig hebt. Het kan namelijk per persoon en per reisbestemming verschillen. Voor het zikavirus is helaas nog geen vaccinatie. Vrouwen die zwanger zijn of dat willen worden, wordt afgeraden om naar Brazilië te reizen. Als je wel gaat, is het verstandig om extra beschermende maatregelen te nemen. Draag bedekkende kleding, smeer je in met Deet en slaap onder een klamboe.

Vaccinatie vergoedingen

In de meeste gevallen worden inentingen geheel of gedeeltelijk vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering. Je moet de vaccinatie dan wel krijgen bij een arts of zorginstelling die is aangesloten bij het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR). Voor de zekerheid kun je altijd even contact opnemen met je zorgverzekeraar.

Bescherming en medicijnen

Naast vaccinaties is het ook handig om een aantal andere dingen mee te nemen naar Brazilië, vooral om je te beschermen tegen de muggen. Ziek zal je er na je vaccinaties niet meer van worden, maar een zoemende mug die je nachtrust verstoort is nog steeds geen pretje. Een klamboe is dus geen overbodige luxe, net als insectenwering, bijvoorbeeld Deet. Ook een thermometer kan handig zijn. Voel je je even niet zo lekker, dan kun je meteen zien of je koorts hebt. Het is ook altijd goed om medicijnen tegen diarree mee te nemen. Niet iets waar je graag over na wil denken, maar je bent niet altijd gewend aan het type eten in een ander land. Ook kan je per ongeluk iets binnenkrijgen waar je lichaam niet goed op reageert. Een stopmiddel bij diarree is bijvoorbeeld Diacure, dit medicijn remt de beweging van de darmen. Daarnaast kun je ook Oral Rehydration Solutions (ORS) meenemen om uitdroging bij diarree of overmatige transpiratie te voorkomen.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*