Is spoedeisende hulp gratis?
spoedeisende hulp gratis

Is spoedeisende hulp gratis?

Stel je voor; je valt van de trap en breekt je enkel. Geen levensbedreigende situatie, maar je moet wel naar het ziekenhuis of naar de huisartsenpost. Wat gaat dat je kosten? Wij vertellen het je. Want helaas, een ongeluk zit nou eenmaal in een klein hoekje.

Huisarts of huisartsenpost

Is de situatie niet levensbedreigend? Bel dan eerst je huisarts. Gebeurt er iets in het weekend of in de avond? Dan kun je contact opnemen met de huisartsenpost. Een huisarts zal je indien nodig, doorverwijzen naar de spoedeisende hulp voor een consult met een specialist. De kosten hiervoor, worden verrekend met je eigen risico.

Vergoeding huisarts en spoedeisende hulp

Vanuit het basispakket van de zorgverzekering worden de kosten voor de huisarts en de huisartsenpost vergoed. Kosten voor spoedeisende hulp vallen ook binnen de basisverzekering. Voor een bezoekje aan het ziekenhuis moet je wel altijd eerst je eigen risico betalen. Hoeveel dit is, hangt af van het eigen risico dat je nog hebt openstaan. Wanneer je naar de spoedeisende hulp gaat terwijl de zorg niet spoedeisend is, dan wordt het ziekenhuisbezoek niet vergoed.

Spoedeisende hulp voor kinderen

Bij kinderen komen ongelukjes misschien wel het meest voor. Gevallen van de fiets of uit het klimrek? Het is bij kinderen niet heel ongewoon. En een bezoekje aan de spoedeisende hulp dus ook niet. Ook voor kinderen geldt dat spoedeisende hulp onder de basisverzekering valt. Kinderen onder de 18 hebben nog geen eigen risico.

Spoedeisende hulp in het buitenland

Helaas komt het op vakantie ook weleens voor dat je spoedeisende hulp nodig hebt. In dat geval is het verstandig om contact op te nemen met de alarmlijn van je zorg- of reisverzekering. De verzekering kan je verder helpen door de dichtstbijzijnde huisarts of ziekenhuis voor je op te zoeken. Word je onverwachts opgenomen in een buitenlands ziekenhuis? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk contact opneemt met je zorgverzekering, om deze op de hoogte te stellen.

Vergoeding spoedeisende hulp in het buitenland

Spoedeisende hulp in het buitenland wordt door de basisverzekering vergoed tot het maximaal Nederlandse tarief. Wil je verzekerd zijn voor alle mogelijke kosten? Dan kun je een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering afsluiten. Verstandig is om op vakantie altijd een EHIC pas mee te nemen. Deze pas kun je aanvragen bij je zorgverzekeraar. Wanneer de pas geaccepteerd wordt door een ziekenhuis of arts, hoef je geen kosten voor te schieten.

Neem geen risico’s

In sommige gevallen blijkt dat spoedeisende hulp achteraf niet nodig was. De kosten hiervoor moet je dan zelf betalen. Maar je eigen gezondheid is natuurlijk het belangrijkst! Kun je niet snel genoeg bij de huisarts terecht en vertrouw je het niet? Neem dan geen risico en ga naar de spoedeisende hulp.
Dit artikel is eerder verschenen op 8 augustus 2016, maar is herschreven op 27 maart 2018.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By

2 Comments

 1. Stel, ik val van de trap, heb overal pijn, kan niet goed bewegen (niet ongewoon na een val)
  Laat me vervoeren naar de spoedeisende hulp en daar krijg ik 2 paracetamolletjes en de rekening om dat dat niet vergoedt wordt???
  Had ik dat kunnen weten?

  Reply
  • Hopelijk is dit je niet echt overkomen! Als je per ambulance naar het ziekenhuis gaat en later wordt er geoordeeld dat je ook met eigen vervoer had kunnen gaan, dan was er geen medische noodzaak en moet je de kosten zelf betalen.

   Daarom is het verstandig om in zo’n geval eerst naar de huisartsenpost te bellen. Als het nodig is, zullen zij je naar de spoedeisende hulp sturen.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*