Is jouw huis inbraakproof?

Is jouw huis inbraakproof?

De zomer is officieel begonnen, tijd op om op vakantie te gaan! Ook voor inbrekers is het de beste tijd van het jaar. Die blijven – bij jou? – thuis. Uiteraard wil je met een gerust hart vertrekken, en niet terugkomen in een huis waar alles leeg is gehaald. Natuurlijk heb je een goede woonverzekering, maar voorkomen is beter dan genezen. Is jouw huis inbraakproof? Wij geven je een aantal tips voor een nog betere inbraakbeveiliging.

1. Wees niet te enthousiast met vakantieselfies

Inbrekers zitten ook op social media. Twitter dus niet wanneer je precies weg bent, dat zien dieven als een uitnodiging. Spreek ook niet op je voicemail in dat je op vakantie bent. Inbraakselfie

2. Sluit alles goed af

Het klinkt zó logisch, maar je zult niet de eerste zijn die een klein raampje vergeet dicht te doen. Inbrekers wurmen zich door de kleinste openingen. Hetzelfde geldt voor je schuur of tuinhuisje. Die dure grasmaaier wil je niet kwijt natuurlijk. Zorg dat je ramen en deuren goed op slot kunnen met meerdere sloten, beveiligingsstrips en dievenklauwen. Zo kost het een dief veel meer tijd en moeite om binnen te komen. Uit onderzoek blijkt dat inbrekers het meestal opgeven als het meer dan drie minuten kost om een raam of deur te openen. Als je je huis goed beveiligt, krijg je een PKWV-keurmerk van de politie. Bij veel verzekeraars krijg je dan korting op je woonverzekering.

3. Leg geen kostbare spullen in het zicht

Je huis is geen winkel! Berg je waardevolle spullen goed op, het liefst in een kluis. Inbrekers zijn net als raven: als er iets glinstert, willen ze het hebben. Je kunt ook een kluisje bij de bank huren als je nog zekerder wilt zijn. Zorg ook dat je geen grote hoeveelheden geld in huis hebt.

4. Doe alsof je thuis bent

Zorg dat je huis een bewoonde indruk maakt. Stel je lichtschakelaar zo in dat er ’s avonds een lampje brandt, laat de gordijnen open en zet wat koffiekopjes op tafel. Vraag aan iemand om af en toe die stapel post voor je deur weg te halen en laat je buren op je oprit parkeren. Zo lijkt het alsof je nooit bent weggeweest.

5. Maak het dieven niet te gemakkelijk

Leg geen ladders in je tuin en zet geen containers onder je raam. Je maakt het inbrekers anders wel heel gemakkelijk. Knip ook de heg nog even voor je op vakantie gaat. Het is natuurlijk fijn om privacy te hebben als je thuis bent, maar dat geeft inbrekers ook kans om ongezien hun gang te gaan. Let er dus op dat je ramen en deuren goed zichtbaar zijn vanaf de weg, zodat buren en voorbijgangers verdachte situaties direct kunnen signaleren.

6. Beveilig je huis

Met wat simpele technologische snufjes is je huis al snel beter beveiligd. Een alarminstallatie schrikt behoorlijk af, net als een buitenlamp met sensor. Daarnaast kun je nog camera’s ophangen voor het geval een indringer alsnog te dicht bij je deur komt. Afschrikwekkend én goed als bewijsmateriaal.

7. Wees verzekerd

Mocht er tóch nog iets gebeuren terwijl je weg bent, zorg dan dat je het goed kunt regelen met je verzekering. Een opstalverzekering vergoedt schade aan je huis. Een inboedelverzekering vergoedt de gestolen spullen. Wel belangrijk: je moet kunnen aantonen dat je die spullen in bezit had. Maak dus foto’s of bewaar bonnetjes, zodat je zeker alles terugkrijgt. Je waardevolle spullen kun je van tevoren registreren in de Stop Heling app of bij de politie aangeven. Handig voor antieke spullen of schilderijen die niet in de kluis passen. We wensen je alvast een fijne vakantie toe! En vergeet niet van tevoren nog even de goedkoopste woonverzekeringen te checken. Wie weet kan je wat geld uitsparen voor extra drankjes.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*