Je eerste energiecontract: hoe vraag je energie aan?
Je eerste energiecontract: hoe vraag je energie aan?
Heb je net je eerste woning, maar nog geen energie aangevraagd? Geen zorgen, het is makkelijker dan je waarschijnlijk denkt. Hier lees je wat je moet doen en waar je precies op moet letten.

Energie aanvragen

Bij je eerste woning aanschaffen, komt natuurlijk veel kijken, zoals verschillende verzekeringen en de hypotheek. Ook je energiecontract is een onderdeel dat je niet moet vergeten te regelen. Gelukkig kom je nooit zomaar zonder energie te zitten, maar de aanvraag moet wel geregeld worden. Hieronder hebben wij een stappenplan voor je opgesteld.

Stap 1: energie vergelijken

Ga naar onze energievergelijker en vul je adresgegevens en energieverbruik in. Weet je je energieverbruik niet? Geen probleem, geef dan het aantal personen in het huishouden op en dan maken we de vergelijking op basis van een gemiddeld verbruik. Vul bij huidige energieleverancier ‘geen i.v.m. verhuizing’ in. Op de overzichtspagina staat onze beste aanbieding voor jou bovenaan. Je kunt aan de linkerkant met de filteropties nog voorkeuren aangeven, zoals looptijd, stroomsoort en het soort tarief. Kies het contract dat het beste bij jou past.

Stap 2: energiecontract aanvragen

Heb je de energiedeal gevonden die het beste bij jou past? Klik dan op aanvragen. Vul je gegevens in en zorg dat bij de vraag ‘Ik ben verhuisd/ga verhuizen?’ ja staat aangevinkt. Je krijgt daarna de optie om een gewenste startdatum op te geven. De gewenste startdatum van het energiecontract moet een aantal dagen in de toekomst liggen. Elke energieleverancier hanteert hiervoor een aantal dagen. Het aantal dagen dat jouw leverancier hanteert, staat onder de ‘i’ van informatie. Kun je de datum niet aangeven of heb je de sleutel al? Klik dan op ‘zo snel mogelijk’. Dan gaat de leverancier het zo snel mogelijk voor je regelen.

Stap 3: orderbevestiging ontvangen

Nadat je de aanvraag hebt bevestigd, krijg je van ons gelijk een orderbevestiging. Wij sturen je order ook door naar de nieuwe leverancier. Binnen twee weken ontvang je de contractbevestiging van je nieuwe leverancier. Daarop zal deze aangeven wanneer je energiecontract ingaat en wat je termijnbedrag wordt.

Stap 4: meterstanden doorgeven

Rond de startdatum zal de leverancier contact met je opnemen over de meterstanden. Heb je de sleutel van het huis al voor de startdatum van je energiecontract? Geen zorgen. Je komt niet zomaar zonder energie te zitten. Je kunt de meterstanden bij het moment van sleuteloverdracht dan gewoon doorgeven, zodat de verbruikte energie van de tussenliggende periode gewoon met jou wordt verrekend. Tip: maak een foto van de meterstand zodra je de sleutel hebt. Zo voorkom je dat je betaalt voor energie van de vorige bewoner.

Energiecontract bij nieuwbouw

Heb je gekozen voor een nieuwbouwwoning? Bij nieuwbouwprojecten verloopt de aanvraag voor de aansluiting vaak via de aannemer. Vragen hierover kun je stellen aan je aannemer. Bouw je je eigen woning? Dan kun je zelf of via je aannemer een aansluiting regelen op mijnaansluiting.nl. Het netwerkbedrijf neemt vervolgens je aanvraag in behandeling. Je ontvangt een brief met de EAN-code van je aansluiting. Nu kun je energie aanvragen. In onze energievergelijker hoef je niet je EAN-code in te vullen. Als je aansluiting is aangemeld kan je leverancier deze code opvragen bij het EAN-codeboek.

Je eerste energiecontract: de keuzes

Je zult zien dat je uit een heleboel verschillende energiecontracten kunt kiezen. Welke energieleverancier kies je? Wil je de goedkoopste energie, of vind je juist duurzaamheid belangrijk? Maak hieronder alvast kennis met de keuzemogelijkheden:

Looptijd van het energiecontract

Er zijn energiecontracten die je aangaat voor onbepaalde tijd, maar ook energiecontracten die voor een beperkte tijd worden afgesloten. Meestal kun je daarbij kiezen uit contracten voor 1, 2, 3, 4 of 5 jaar. Over het algemeen geldt dat energiecontracten voor onbepaalde tijd het duurst zijn en 1-jarige contracten juist het goedkoopst. Na afloop van een contract voor bepaalde tijd verval je automatisch in een contract voor onbepaalde tijd, waar meestal met hogere energietarieven gewerkt wordt. Wij raden je dan ook aan om vlak voor het einde van je energiecontract opnieuw over te stappen. Zo blijf je profiteren van de lage energieprijzen!

Vaste of variabele tarieven

Bij een energiecontract kun je kiezen voor tarieven die gedurende de looptijd van het contract vast blijven staan (vaste tarieven). Zo weet je altijd precies waar je aan toe bent. Je kunt echter ook kiezen voor tarieven die eens in de zoveel tijd, meestal twee keer per jaar, veranderen (variabele tarieven). Het voordeel hiervan is dat je kunt profiteren als de prijzen op de energiemarkt omlaag gaan, maar het kan natuurlijk ook gebeuren dat de prijzen juist gaan stijgen. Over het algemeen zijn contracten met vaste energieprijzen het voordeligst. Lees meer over het verschil tussen vaste en variabele tarieven.

Duurzaamheid

Een derde keuze die je moet maken is of je voor groene energie (groen stroom en groen gas) gaat of voor grijze energie. Tegenwoordig is groene stroom niet meer duurder dan grijze stroom, wel is groen beter voor het milieu.

Wij helpen je graag met kiezen!

Met bovenstaand stappenplan en genoemde keuzemogelijkheden gaat het je ongetwijfeld lukken om de beste energieleverancier voor jouw situatie te vinden. Kom je er toch niet uit? Neem dan gerust contact op met een onze energie-experts. We helpen je graag.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*