Dit doe je bij ziekte in het buitenland
Dit doe je bij ziekte in het buitenland
Oorontsteking in Salou. Een fietsongelukje in Valencia. Darmklachten in Istanbul. Het overkomt de beste. Maar je zit er natuurlijk niet bepaald op te wachten. Al helemaal niet tijdens je vakantie. Handig om voordat je weggaat te weten wie je moet bellen in geval van nood.

Ongeluk of ernstig ziek:

  • Bel eerst het lokale alarmnummer. Dan kan er een ambulance komen. Hier kan de alarmcentrale in Nederland je niet mee helpen.
  • Daarna bel je de alarmcentrale van je zorg- of reisverzekering. Dit is verplicht. Je hebt een zogenoemde ‘meldingsplicht’. De alarmcentrale neemt de lasten van je over. Zij overleggen met hun artsen over de vervolgstappen. Zij zoeken uit of jouw ziekenhuis de juiste zorg levert. Zo niet, dan brengen ze je naar een andere.

Minder urgent:

  • Bel het alarmnummer van je zorgverzekeraar om aan te geven dat je naar een dokter wil. Zij zullen je helpen met het kiezen van de juiste.
  • Kleine rekeningen (tot ongeveer € 250,-) schiet je vaak voor. Bewaar de nota goed. Deze kun je later indienen. Let op, het moet wel om spoedeisende zorg gaan.

De zorgverzekering

Met een Nederlandse zorgverzekering heb je wereldwijd recht op onvoorziene noodzakelijke zorg. Als er iets ernstigs gebeurt, worden ziekenhuiskosten vergoed. Máár, de zorgverzekeraar gaat daarbij uit van wat de behandeling in Nederland kost. In dure landen betekent dit dus dat je soms flink bij moet betalen. Japan, Zwitserland en de VS zijn hier voorbeelden van. Daarnaast gebeurt het nogal eens dat je als toerist in een privékliniek belandt. Ook hier liggen de kosten veel hoger. In Griekenland en Spanje hebben ze hier bijvoorbeeld een handje van. Goed dus om op te letten waar ze je heenbrengen. Behalve dat de kosten hoger uit kunnen vallen, kun je voor extra kosten komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan vervoer naar het ziekenhuis, een hotel daar vlakbij voor je medereiziger(s) of een eerdere vlucht naar huis.

Extra verzekering

Je goed verzekeren tegen onverwachte kosten in het buitenland is geen overbodige luxe. Er zijn twee opties:
  • Een reisverzekering die medische kosten dekt
  • Een aanvullende verzekering bij je zorgverzekering
Er zit overlap tussen de dekkingen, maar er zijn ook verschillen. Zo zul je met een reisverzekering soms zaken verzekeren die eigenlijk al via je zorgverzekering zijn gedekt. En heb je dus te maken met een extra losse verzekering. Maar een voordeel is weer dat bij een reisverzekering bijvoorbeeld je eigen risico meestal gedekt is. Goed dus om van tevoren te bepalen wat voor jou belangrijk is. En om goed naar de dekking en voorwaarden te kijken.

En wie betaalt dan wat?

Als je geen reisverzekering met dekking voor medische kosten hebt dan is het simpel. Maar heb je beide, dan heb je de keuze welke alarmcentrale je benadert. Degene die jij als eerst belt regelt de hulp en de kosten. Samen bepalen ze achteraf wie wat betaalt. Dat hebben ze met elkaar geregeld in het convenant Samenloop Reis- en Zorgverzekeringen. Handig!  
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*