Zonnepanelen op een monumentaal pand, hoe zit dat?
Zonnepanelen op een monumentaal pand, hoe zit dat?
In de meeste gevallen hoef je geen vergunning aan te vragen om zonnepanelen te laten plaatsen. Maar woon je in een monumentaal pand? Of in een beschermd dorps- of stadsgezicht, dan gelden er andere regels. Wat zijn je mogelijkheden en waar moet je op letten? Wij leggen het je uit.

Vergunning aanvragen

Is het pand waarop je graag zonnepanelen wilt een monument of valt het onder beschermd dorps- of stadsgezicht? Dan heb je een omgevingsvergunning nodig. Deze kun je aanvragen bij je gemeente of via het omgevingsloket. In deze aanvraag moet duidelijk zijn wat je plan is, hoe de situatie er nu uitziet en hoe deze er uit komt te zien. De gemeente bepaalt vervolgens of zij de vergunning verlenen. Hierdoor zijn er per gemeente verschillen in regels.

Monumentaal of beschermd gezicht

Bij een monumentaal pand of een beschermd gezicht is het van belang dat de zonnepanelen niet ten koste gaan van de historische materialen en/of constructies, het karakter van het monument en het aanzicht van de omgeving.

Zonnepanelen niet altijd mogelijk

In sommige gevallen is het plaatsen van zonnepanelen niet mogelijk. Dit kan het geval zijn bij daken met bijzondere vormen, zoals ronde of spitse daken. Maar ook bij daken met kwetsbare materialen – denk aan riet – is het niet mogelijk om zonnepanelen te plaatsen.

Versoepeling van de regels

Eén ding staat vast. Binnenkort moeten we af van de fossiele brandstoffen. De bewustwording neemt alsmaar toe. Om deze reden verruimen sommige gemeenten de regels binnen het beschermd stadsgezicht.

Alternatieven

Zijn zonnepanelen toch geen optie in jouw situatie? Dan zijn er nog genoeg alternatieven om duurzaam bezig te zijn en energie te besparen. Zo kun je in onze energievergelijker bijvoorbeeld aangeven dat je op zoek bent naar groene energie. Zo ben je niet alleen duurzaam bezig, je kunt op deze manier ook nog een hoop geld besparen. Wel tot € 285.- per jaar.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*