Paklijst wintersport: dit zijn de 10 belangrijkste items voor je autoreis
Paklijst wintersport: dit zijn de 10 belangrijkste items voor je autoreis
De voorjaarsvakantie staat alweer voor de deur. Dat betekent dat er weer een hoop Nederlanders wintersportkriebels krijgen. Skischoenen, warme kleding, handschoenen… Alles staat klaar voor de wintersport. Maar voordat je vertrekt is het belangrijk dat ook je auto wintersport-ready is. Wij hebben op een rijtje gezet waar je aan moet denken.

1. Sneeuwkettingen

Het is natuurlijk te hopen dat er een vers pak sneeuw ligt wanneer jij aankomt op je wintersportbestemming. Maar wanneer je nog in de auto zit en je door de sneeuw moet rijden, kan het zo zijn dat je sneeuwkettingen moet omleggen. Sneeuwkettingen zorgen voor meer grip en veiligheid. Met een verkeersbord wordt aangegeven of sneeuwkettingen verplicht zijn of niet. Zorg dat je de sneeuwkettingen op een handige plek legt. Zo kun je er snel en gemakkelijk bij.

2. Gevarendriehoek

In veel landen behoort de gevarendriehoek tot een van de verplichte items die je in je auto moet hebben. Kom je stil te staan langs de weg? Dan moet je de gevarendriehoek op ruime afstand achter de auto plaatsen. Op deze manier waarschuw je andere weggebruikers dat jij verderop stilstaat. Handig om te weten: in Frankrijk mag je geen gevarendriehoek plaatsen op de snelwegen.

3. Veiligheidshesje

In verschillende Europese landen is het fluorescerende veiligheidshesje verplicht. Begeeft je auto het onderweg naar Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland of Italië? Zorg er dan voor dat deze hesjes binnen handbereik zijn. Dit geldt voor iedere inzittende.

4. Verbanddoos

Een verbanddoos meenemen op vakantie is nooit een slecht idee. In sommige landen is het zelfs verplicht om er een in je auto te hebben. Wees dus verstandig en neem een verbanddoos mee op wintersport.

5. Winterbanden

Omdat de winters in Nederland elk jaar zachter worden, rijden steeds meer automobilisten zonder winterbanden. Maar houd er rekening mee dat in veel Europese landen winterbanden verplicht zijn. Deze banden hebben veel meer grip en verkorten de remweg. Wel zo veilig dus. Let op: all-season-banden worden in het buitenland niet gezien als winterbanden.

6. Vignet

Voor alle snelwegen in Oostenrijk en Zwitserland is het verplicht om een vignet op de voorruit van je auto te hebben. Je kunt een hoge boete krijgen wanneer je auto niet voorzien is van de juiste sticker. De stickers kun je bij de grensovergangen kopen of in Nederland bij de ANWB.

7. Alcoholtest

Ben jij van plan om na het skiën een borreltje te doen in de après-ski bar? Vergeet dan niet een alcoholtest mee te nemen in de auto. De test is bedoeld om als bestuurder zelf te kunnen testen of je na een paar borrels nog mag rijden. Een alcoholtest kun je online bestellen. Natuurlijk is het altijd verstandiger om geen alcohol te drinken als je daarna nog moet rijden.

8. Ruitenvloeistof

In de auto richting je wintersportbestemming gebruik je vaak meer ruitenvloeistof dan in Nederland. De combinatie van sneeuw en het zout dat gestrooid wordt, kan voor slecht zicht zorgen. Zorg er dus voor dat je hier een voorraad van meeneemt. Let er daarnaast op dat je ruitenvloeistof voldoende antivries bevat. Bevroren ruitenvloeistof wil je ten allen tijden voorkomen.

9. Slotontdooier

Heeft het flink gevroren? Dan kan het slot van je auto bevroren zijn. Neem daarom een busje slotontdooier mee op wintersport. Op een gebroken sleutel zit namelijk niemand te wachten. En bewaar de slotontdooier natuurlijk niet in de auto. 😉

10. Pechhulpverzekering

Het aantal pechgevallen in de winterperiode is een stuk groter. Voordat je met de auto op wintersport gaat, is het dus verstandig om te controleren of je goed verzekerd bent en pechhulpdekking hebt. Pechhulp in het buitenland kun je bij je autoverzekering mee verzekeren. Door je verzekering te vergelijken kun je gemiddeld € 200,- besparen. Dat zijn toch weer wat biertjes in de après-ski bar.

Wat je ook niet moet vergeten…

Naast al deze dingen, zijn er nog een aantal andere belangrijke dingen die je niet moet vergeten. Je paspoort bijvoorbeeld. Handig is om die, samen met andere belangrijke papieren, in een mapje in je dashboardkastje te bewaren. En vergeet ook je skihelm niet, die is namelijk in veel wintersportgebieden verplicht.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*