Passende huurwoning vinden: zo heb je een klein beetje zoekhulp
huurhuis
Briefjes ‘te huur’ op ramen geplakt, of rustig af en toe eens een te huur aangeboden woning bekijken. Het lijkt tot een ver verleden te behoren. De markt is overspannen. Niet alleen een huis kopen, ook een huurwoning vinden valt niet mee. Wie kans wil maken, gaat voor een actief gerichte zoektocht met reële verwachtingen. Hoe doe je dat? 

Kale huurprijs met 5,2% en 6,3% gestegen

Het vinden van een passende huurwoning valt niet mee. Niet alleen omdat er krapte op de markt is met als gevolg een beperkt aanbod, maar ook omdat de prijzen hoog zijn. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter kale huur is in het tweede kwartaal van 2021 met 5,2% gestegen voor woonhuizen en 6,3% voor appartementen, meldt de ledenorganisatie van makelaars, taxateurs en vastgoeddeskundigen (NVM). Dat is vergeleken met het tweede kwartaal van 2020. Er zijn ook lichtpuntjes. De huurstijgingen in Amsterdam en omgeving lijken te stagneren en in andere gebieden stijgen ze inmiddels minder hard. Ondanks dat gegeven is er een grote groep mensen die niet kopen kan en daardoor aangewezen is op de (vrije sector) huurmarkt.  

Realistische kijk op huurwoningmarkt

In dat geval is het flink zoeken geblazen en prijzen vergelijken. Wie niet in aanmerking komt voor sociale huurwoning omdat zijn inkomen daar te hoog voor is, is aangewezen op die vrije sector. De vraag is wat je krijgt aan vierkante meters voor een zeker huurbedrag. Nieuwe huurders betalen € 16,37 per vierkante meter per maand. Je kunt dan ook zelf vaak wel een rekensommetje maken. De locatie, wijk en het type woning spelen uiteraard ook een rol. Je staat sterker als je weet wat je verwachten kunt. Daarom is het goed om je eerst te oriënteren op waar je wonen wilt en of dat haalbaar is. Een realistische kijk op de huurwoningmarkt is echt van belang, anders volgt er teleurstelling op teleurstelling. Wat kun je verwachten van een huis passend bij jouw budget? Online kun je daar al snel duidelijkheid over krijgen, bijvoorbeeld via Huurtstunt.nl waar zowel huurwoningen via makelaars als particulieren worden aangeboden. Een rekensom maken en weten wat je kunt verwachten zijn echter nog niet voldoende om aan een woning te komen. Woningzoekers zullen écht op zoek moeten. Gericht op zoek, en vooral actief op zoek. Dat geeft de meeste kans van slagen. Goed weten wat je wilt en wat je kunt zijn belangrijk. Als je dit met elkaar kunt combineren, heb je een juiste huurwoning te pakken. 

Betaalbare huurwoning voor middeninkomens

Er is inmiddels veel aandacht voor woningzoekenden met een middeninkomen die een betaalbare huurwoning moeten kunnen bemachtigen. Ook in de politiek speelt dit een belangrijke rol. Vrijwel de meeste politieke partijen pleiten voor het bouwen van flink veel woningen om het woningtekort een halt toe te roepen. Met meer reële huurprijzen afgestemd op inkomens kan dat niet alleen voor passende woningen, maar ook voor meer doorstroom zorgen. Huisjesmelkers, die vaak torenhoge huren vragen voor slechte woningen, moeten worden aangepakt, zo meent de politiek.

Meer bouwen is een oplossing

Deze problematiek geldt echter niet alleen voor de Randstad en grote steden elders in het land. Juist daar blijken de huurprijzen zoals gezegd inmiddels minder snel te stijgen. Sander Groot, voorzitter van Vastgoedmanagement Nederland (VGM NL) ze er het volgende over: “We registeren huurprijzen bij wederverhuur. Hierbij zien we dat in deze prijsvorming, naast de dan geldende markthuur, ook rekening wordt gehouden met de gedane (duurzaamheids-) investeringen, maatschappelijke verantwoordelijkheid en betaalbaarheid zodat er een stabiele, langere huurovereenkomst met een huurder ontstaat. Meer bouwen blijft echter de enige oplossing om de krapte in de vrije sector te beperken.”

Huurwoning gevonden?

Als je een huuwoning hebt gevonden, is het handig om te weten wat je moet regelen. Rondom de woonverzekeringen en het energiecontract, bijvoorbeeld. Het is belangrijk om te weten dat je als huurder nooit een opstalverzekering hoeft af te sluiten, dat doet de eigenaar van het huis namelijk. Dus de verhuurder. Wel is het handig om zelf een inboedelverzekering af te sluiten voor jouw spullen. En of je een telecomabonnement en/of energiecontract moet afsluiten, hangt af van of de verhuurder dat al heeft geregeld of dat dat op jouw bordje ligt. 
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By