Plensbuien en hoge temperaturen? Een schoon dak voorkomt veel problemen
regen dak
Wat je niet ziet, is er niet. Die vlieger gaat hier niet op. Het reinigen van een dak is enorm belangrijk om problemen, zoals lekkage, te voorkomen. Wij leggen uit waarom dakreiniging niet alleen belangrijk is, maar ook wat dat met onze klimaatverandering te maken heeft.  

Dak lijdt onder weersomstandigheden

Je staat er niet dagelijks bij stil en gaat er gemakkelijk aan voorbij, maar evenals ramen, gevels en bestrating, heeft ook het dak van een woning of bedrijfspand te lijden onder alle mogelijke weersomstandigheden. Zeker nu blijkt dat ons land steeds vaker te maken krijgt met extreme weersomstandigheden, zoals hogere temperaturen en flinke neerslag. Het KNMI onderzoekt verschillende toekomstige klimaatscenario’s. Eentje daarvan voorspelt zachtere en nattere winters en hetere en drogere zomers. Ook zullen weersomstandigheden over het algemeen waarschijnlijk extremer worden.

Dakreiniging kan problemen voorkomen

Dat heeft alle mogelijke consequenties voor bijvoorbeeld de land- en tuinbouw en het toerisme, maar ook voor onze infrastructuur en gebouwen. Flinke hoosbuien hebben een kracht die we vaak onderschatten en bovendien geeft het zoveel water dat problemen op de loer liggen. Als bijvoorbeeld een dak niet goed gereinigd is, is deze kwetsbaar en valt al snel ten prooi aan vochtproblemen en lekkages. De oplossing is een regelmatige dakreiniging

Lekkages, verstoppingen én de opstalverzekering

Die problemen bestaan onder andere uit lekkages en verstoppingen. Dakpannen, golfplaten of andere beplating en leien die na jaren niet reinigen met mos raken bedekt, worden daar niet alleen glad en smerig door, ook de kans op scheurtjes in de dakbedekking vergroot. Met alle gevolgen van dien. Er kunnen zich lekkages voordoen die maar moeilijk te traceren zijn. Het gevolg laat zich raden.  Ook de kans op verstopte dakgoten is groot als het dak smerig wordt en er zich allerlei aanslag en mossen vormen. De regenafvoer wordt hiermee belemmerd met wederom lekkage als gevolg. Als het water je dak insijpelt, geeft dat binnen vochtproblemen. Ontstaat er schade aan de opstal door iets wat je zelf had kunnen voorkomen? Dan geldt er niet altijd een dekking vanuit de opstalverzekering.

Dak schoonmaken onder hoge druk of lage druk

Niet alleen schuine daken bedekt met dakpannen, betonpannen, leipannen of shingles, maar zeker ook platte daken die bestaan uit plaatmateriaal moeten eraan geloven. Daar heb je van beneden af geen zicht op, maar dat neemt niet weg dat er geen rekening mee moet houden. Sommige daken kun je onder hoge druk reinigen. Andere, zoals daken bestaande uit leien of shingles, zijn veel kwetsbaarder en maak je beter onder lage druk schoon. Professionele dakreinigers weten hoe ze dit moeten aanpakken, zonder dat er schade aan de dakbedekking optreedt. Dat zou zonde zijn. 

Bescherm het dak tegen vuil en vocht

Om in de toekomst schade ten gevolge van vuil en begroeiing te voorkomen, is het mogelijk om na een dakreiniging een beschermende laag op het dak aan te laten brengen, zodat het dak voor lange tijd beschermd is. Het impregneren van het dakoppervlak zorgt ervoor dat het vocht wordt geweerd. Ook krijgt vuil dan minder kans en daarmee blijven calamiteiten uit. Kijk in dat geval ook of je deze aanpassing aan de woning moet doorgeven aan de opstalverzekeraar. De kans bestaat dat de woning in waarde stijgt, waardoor het verzekerde bedrag kan worden aangepast.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By