Refurbishen vs. recyclen: het probleem en grote verschil
refurbished_iphone
Nederlanders moeten nog veel leren als het gaat om het verkleinen van de enorme berg e-afval. Volgens Herman Vollebergh, hoogleraar economie- en milieubeleid aan de Universiteit Tilburg, ligt Nederland ver achter op andere Europese landen als het gaat om afvalverwerking. “Ons beleid is te vrijblijvend,” vertelt hij in een eerder interview. Goede voorlichting over recyclen én over de mogelijkheid producten aan te schaffen die een tweede leven waard zijn, is belangrijk. Dat laatste heet: refurbishen.

E-waste: de snelst groeiende afvalstroom

Innovatie is de kracht van onze economie, maar kent ook een keerzijde. Door steeds maar weer nieuwe producten op de markt te brengen, nog geavanceerder en in een nieuwer model, verdwijnt het ‘oude’ model op een afvalberg. E-waste wordt dat afval genoemd. Het is de snelst groeiende afvalstroom ter wereld, het vormt een afvalberg van elektronica die jaarlijks hoger wordt. In 2016 werd gemeld dat er elke twaalf maanden ruim 44 miljoen ton bij komt, en voor dit jaar stond de voorspelling op 52,2 miljoen ton. Smartphones maken daar een groot deel van uit.

85% e-afval recyclen

Tot een paar jaar terug was slechts twintig procent van dit afval gerecycled. Het bevat immers waardevolle elementen als goud en platinum. Maar daar komt verandering in, alhoewel het aandeel nog altijd ver achterblijft. In de EU moest vorig jaar 85 procent van het e-afval gerecycled worden, maar dat werd bij lange na niet gehaald. Wetgeving voor het recyclen ervan en een lonende manier van inzamelen, moeten dit verder stimuleren.

Tweede leven voor iphones

Als ook consumenten zich meer bewust worden van dit e-afval-probleem én van de mogelijkheid dat sommige elektronica een prima tweede leven kan krijgen, dan kan dat al heel veel schelen. Dan is recyclen voor een groot deel helemaal niet nodig, wat een enorm proces scheelt. Hoe kan dat? Door het refurbishen van elektronica. Vooral iphones krijgen op die manier een nieuwe start. Een refurbished iphone is nog altijd een geweldig goed product. De consument moet zich realiseren dat dit veel meer is dan een tweedehands exemplaar, waar het eerder regelmatig mee werd verward.

Hoe werkt refurbishen?

Een refurbished smartphone is een telefoon die volledig is gecontroleerd op belangrijke functies en onderdelen en waar een nieuwe eigenaar twee jaar garantie op kan krijgen. Dat is van een ander kaliber dan een telefoon via Marktplaats opkopen. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je een goed werkende telefoon aanschaft, voor een prijs die stukken lager ligt dan die van een nieuw exemplaar. Let er met het afsluiten van een telefoonverzekering ook op of dit niet al onder de dekking van de reisverzekering of inboedelverzekering valt. 
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By