Energierekening daalt minder dan verwacht
Energierekening daalt minder dan verwacht

Heb je het goede nieuws toevallig gelezen afgelopen week op Telegraaf, NRC en nu.nl? De energietarieven van je variabele contract gaan vanaf juli 2019 omlaag. Maar, het minder goede nieuws is dat de vaste leveringskosten juist stijgen. Hoe zit het nou en wat betekent de wijziging van de energietarieven voor jou?

Dalende energietarieven, stijgende vaste leveringskosten

De variabele energietarieven van twee van de drie grootste energieleveranciers dalen flink vanaf 1 juli 2019. Tegelijkertijd stijgen de vaste leveringskosten met gemiddeld 22%. Een gemiddeld huishouden (3.500 kWh elektriciteit en 1.500 m³ gas) gaat € 82,- per jaar minder betalen. De grootste daling vindt plaats bij Eneco met zo’n € 180,- netto per jaar. Bij Nuon/Vattenfall daalt de rekening met ongeveer € 65,-. Bij Essent lagen de prijzen al op een soortgelijk niveau en zullen ze niet verder dalen.

Heb ik een variabel contract?

Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft een variabel contract en krijgt dus vanaf 1 juli te maken met nieuwe energietarieven. Een variabel contract is, ondanks deze prijsdaling, nog steeds duurder dan een contract met vaste energietarieven. En wist je dat wanneer je vaste contract afloopt, je (stilzwijgend) terecht komt in een variabel contract? Dus vergeet niet de einddatum van je contract goed in de gaten te houden. Dan kan dit jou in ieder geval niet overkomen.

Moet ik overstappen?

Sinds 2018 is er een flinke stijging te zien in het aantal overstappers (ACM, Energiemonitor 2019). Ongeveer een op de vijf huishoudens stapte over naar een andere energieleverancier. Bijna 90% hiervan was tevreden met deze overstap. De energiemarkt is flink in beweging en hetzelfde geldt voor de energietarieven. Goed moment dus om jouw energie eens even met de rest te vergelijken. En misschien wel over te stappen.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*