Soorten verzekeringen
soortenverzekeringen

Soorten verzekeringen

In Nederland kun je bijna alles verzekeren. Een aantal verzekeringen is verplicht en een aantal kun je vrijwillig afsluiten. Met een verzekering sluit je een overeenkomst met een verzekeraar. Deze overeenkomst houdt in dat de verzekeraar de kosten betaalt als jou iets overkomt. Denk maar eens aan schade aan je auto, lekkage of de kosten als je naar de huisarts gaat. In ruil voor deze vergoeding betaal je premie aan de verzekeraar.

In het algemeen zijn er drie soorten verzekeringen te onderscheiden, namelijk:

 • Schadeverzekeringen
 • Zorgverzekeringen
 • Levensverzekeringen

soorten verzekeringen

Schadeverzekeringen

Schadeverzekeringen zijn verzekeringen die je afsluit om het financiële risico van schade te verzekeren. Denk hierbij voorbeeld aan autoschade of schade naar aanleiding van een lekkage in jouw huis.

Voorbeelden van schadeverzekeringen:

Zorgverzekeringen

In Nederland ben je verplicht om een basis zorgverzekering (verplicht) af te sluiten. Dit geldt voor jong en oud. Zorgverzekeraars zijn van hun kant verplicht iedereen te accepteren voor de basisverzekering. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd op de zorgpolis van hun ouders. De overheid bepaalt wat er wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Een aanvullende verzekering is niet verplicht, maar voor sommigen wel sterk aan te raden. Denk hierbij aan een dekking voor fysiotherapie of een tandartsdekking. Verzekeraars bepalen zelf welke aanvullende verzekeringen ze aanbieden en bepalen ook zelf de vergoedingen en premies. Aangezien er veel verschillen zijn tussen verzekeraars is het verstandig om je zorgverzekering te vergelijken.


Levensverzekeringen

Levensverzekeringen zijn verzekeringen die te maken hebben met jouw leven. Je verzekert het financiële risico als je komt te overlijden of je bouwt een geldbedrag op die aan het eind van de looptijd aan jou wordt uitgekeerd.

Voorbeelden van levensverzekeringen:

Verzekering vergelijken

Iedere verzekeraar heeft per verzekering eigen polisvoorwaarden. In deze polisvoorwaarden lees je wat de verzekeraars wel en niet vergoeden. Wat de ene verzekeraar wel vergoed, wordt door een andere verzekeraar uitgesloten. Voordat je een verzekering afsluit, is het daarom verstandig de verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Dit helpt je bij het maken van een keuze, zodat de verzekering die je kiest het beste aansluit bij jouw wensen en behoeften.

Kom je er niet direct uit? Bel dan onze klantenservice. Wij staan je graag te woord.


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By

3 Comments

 1. Ik merk vooral dat er heel veel verschil in prijs zit bij de zorgverzekeringen!

  Reply
 2. Ja ik merk ook dat er aanzienlijke verschillen zitten in de prijzen van de aanbieders.

  Reply
  • Zeker Roderick. Daarom is het altijd verstandig om goed te vergelijken.
   Kan je weer een hoop geld schelen!

   Groetjes,
   Maarten

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*