Tandartsen duurder dan vergoeding zorgverzekeraar

/ gepost op

Zorgverzekeraars vergoeden in veel gevallen niet meer de volledige behandeling van een tandarts. 95 procent van de tandartsen vraagt meer voor een kroon dan door de zorgverzekering gemiddeld wordt vergoed. 87 procent van de tandartsen rekent meer voor een vulling. “Door de hoge tarieven van de tandartsen en lage vergoedingen van de tandverzekeringen moet de consument het verschil bijbetalen.” Dat maakt de onafhankelijke vergelijker Hoyhoy.nl vanavond bekend in Kassa.

Tandartsen bepalen sinds 1 januari het tarief van een behandeling zelf. Dit tarief hebben ze pas heel recent bekend gemaakt. Veel zorgverzekeraars vergoeden dit jaar maximaal het tarief wat door hen zelf is vastgesteld.” Consumenten moeten hierdoor bijbetalen, terwijl ze juist goed verzekerd dachten te zijn. De consument kan niet meer van zorgverzekering wisselen en is daarmee de klos,” aldus Erik Hordijk. Hoyhoy.nl roept tandartsen en zorgverzekeraars op om aan de tafel te gaan zitten om te zorgen dat de consument niet de dupe wordt.

Hoyhoy.nl heeft de tarieven van 200 tandartsen (met behulp van tarieven van vergelijkmondzorg.nl en eigen onderzoek) en de vastgestelde tarieven van 20 zorgverzekeraars, waaronder Zilveren Kruis Achmea, VGZ, CZ en Menzis geanalyseerd. Deze verzekeraars vergoeden het vastgestelde maximale bedrag per behandeling. Gemiddeld vergoeden deze zorgverzekeraars 38 euro voor een éénvlaksvulling. 87% van de tandartsen vraagt meer voor een éénvlaksvulling dan de zorgverzekeraars gemiddeld vergoeden.

Vulling
87 % van de tandartsen zijn duurder dan gemiddeld tarief zorgverzekeraars
37 % van de tandartsen zijn 20% duurder dan gemiddeld tarief zorgverzekeraars
13 % van de tandartsen zijn 40% duurder dan gemiddeld tarief zorgverzekeraars

Goedkoopste tandarts: € 26,25
Duurste tandarts: € 82,45
Gemiddeld tarief  tandarts: € 45,89
Gemiddelde vergoeding verzekeraars € 38,74

Gemiddeld vergoeden de zorgverzekeraars 236,85 euro* voor een kroon. 95 procent van de tandartsen vraagt meer voor een kroon dan de zorgverzekeraars aan hun klanten vergoeden.

Kroon
95 % van de tandartsen zijn duurder dan gemiddeld tarief zorgverzekeraars
25 % van de tandartsen zijn 20% duurder dan gemiddeld tarief zorgverzekeraars
4 % van de tandartsen zijn 40% duurder dan gemiddeld tarief zorgverzekeraars

Goedkoopste tandarts: € 168,25
Duurste tandarts: € 349,00
Gemiddeld tarief  tandarts: € 266,85
Gemiddelde vergoeding verzekeraars € 236,85

De duurste tandarts vraagt 349 euro voor een kroon. Zorgverzekeraar Menzis geeft de laagste vergoeding voor een kroon, namelijk 160 euro. Dit betekent dat een klant van Menzis die naar een ongecontracteerde tandarts gaat 189 euro zelf moet betalen voor zijn of haar kroon.

* Tarief zonder techniek- en materiaalkosten.

Vergelijk uw zorgverzekering
Goed artikel?

Deel dit bericht

35 reacties op “Tandartsen duurder dan vergoeding zorgverzekeraar

Toon van Fulpen

Zo zien we wederom wat de vrijemarktwerking betekent: Vrijheid voor de markt en waanzinninge kostenstijgingen voor de gewone man.

Reageer

Tijd klopt niet, ’t is nu 21:11 en bij de reactie staat 22:07

Reageer

Werkelijk meer dan schandalig dat de patienten weer de dupe zijn. Dat mens van Schippers was niet goed in haar bovenkamer om tandartsen zelf hun tarieven te laten vaststellen. Het is al van vroeger bekend dat tandartsen patienten graag financieel uitkleden! Dit land is een land geworden van witte-boorden-maffia die zich gul verrijken van Jan met de Pet. Allemaal schorem van de bovenste plank! En dat we dat maar blijven pikken als volk! En dan die verzekeringsmaatschappijen, ook al van die uitmelkers. Altijd klanten torenhoge premies laten betalen, maar als ze moeten uitbetalen komen ze met een schijntje aan. Nederland, het land van witte-boorden-criminelen en het gaat maar door en gaat maar door!

Reageer

100% met je eens!
Wij hebben hier ook een nieuwe Lente nodig, net als de Arabische Lente!!!

Reageer

Torenhoge premies: nu weet je ook waar die torenhoge gebouwen van de verzekeraars vandaan komen!

😉

Reageer

Na de tandarts moet je dan ook nog naar de dokter, want van deze prijzen wordt je doodziek.

kort leve dit kabinet !!!!

Reageer

Een aantal jaren terug is het al begonnen, eerst kreeg je geld terug van je zorgverzekering als je geen gebruik gemaakt had van bepaalde diensten. Die kraan ging langzaam dicht. Toen werd de premie omhoog geschroeved, en ieder jaar het eigen risico een stukje hoger. Dus een logische stap, nu de Tandarts, dan de Apotheek en/of Huisarts. Nog even en het system uit de US is hier aanwezig, diep in schulden als je ziek wordt of behandeld moet worden tegen een ziekte of aandoening.

PS: Tijd factor zal we komen door een server tijd fout :(, slechte IT

Reageer

Tijd loopt ongeveer een uur voor…Of ze leven in de regio Finland of……….. (Zomer/Wintertijd issue)

Reageer

Weer een knap staaltje stemmingmakerij.
Logisch dat de patient de dupe is als de verzekeraars hun tarieven naar beneden doen, min 10% en meer t.o.v. 2011. En dan maar roepen dat de tandartsen er een potje van maken?!

de feiten:
– Vulling 2011: v11 (20.66),etsen+ onderlaag (20.66) verdoving a10 (12.92)
totaal => €54.24 all in
gemiddelde tandartsen 2012: €45.89 dit lijkt mij een daling??

Dit houdt dus in dat een vulling met verdoving in 2012 8 euro goedkoper is geworden.
In 2011 werd dit volledig vergoed terwijl er nu nog maar 38.74 vergoed wordt: EEN DALING VAN 28% !!
Dus de verzekeraars vergoeden 28% minder voor een 1 vlaks vulling met verdoving in 2012 ten opzichte van 2011.
En dan maar roepen dat de consument de dupe is, hoe hypocriet kun je zijn!
Helaas wordt dit stilgezwegen door de media en wordt een hele beroepsgroep door een paar uitwassen in een kwaad daglicht gezet door de verzekeraars.
En het mooie komt nog, terwijl de grote jongens de verzekeraars de vergoedingen naar beneden doen gaan de premies omhoog! wie snapt het nog? En waarom komen ze hiermee weg??

met vriendelijke groet,

Een tandarts die het gestigmatiseer meer dan ZAT is.

Reageer

Mijn tandarts vraagt voor een 3-vlaksrestauratie €122,51 en dat was €64,57. Hoe zo stigmatiseren?

Reageer

Mijn tandarts rekent 60 euro voor een éénvlaksvulling dus tandartsen worden er mijns inziens er wel degelijk terecht op aangekeken. Pak dan als beroepsgroep zelf de graaiers aan!

Reageer

Waarom worden de namen niet bekerend gemaakt. Op die manier krijg je concurrentie. Het riekt wel naar prijs afspraken. Daar zou eens naar gekeken moeten worden.

Reageer

Er is een mogelijkheid.

Wie wil het burgerinitiatief organiseren.
Met het juiste aantal handtekeningen kun je dit in de tweede kamer ter sprake brengen.
Schaf de vrije markt in de zorgsector af.
Laat vaste tarieven vaststellen als we niet richting VS willen gaan.
Het mag en kan niet de bedoeling zijn dat we ieder jaar iets nieuws moeten bedenken om kostenbesparingen door te voeren en uiteindelijk het tekort door de patienten te laten betalen.
Wij willen niet af van de zorgstaat!!

Zorg is betaalbaar mits er ook de juiste maatregelingen worden genomen.

-handhaving efficient werken
-minder managementfuncties–>werk vind plaats op de vloer en niet in de vergaderzaal
-vaste tarieven
-zero tollerance “salarisverijking”

Reageer

@ Roger. Ik ben met je helemaal eens. Ik betreur dat onze zorgstaat helemaal uitgekleed wordt. Geen wonder dat mensen vaker ziek worden. Je bent de hele tijd bezig met marktwerking en marktconform tarieven ipv gewoon van het leven genieten. Ik heb vandaag alleen informatie over tandarts tarieven ingewonnen. Hoeveel zal mijn zorgverzekeraar vergoeden. Welke wijze wordt de behandeling vergoed enz? Triest dat ik wat dagen bezig ben om deze professionals ( zorg verzekeraars en tandartsen ) te controleren. In mijn geval weet ik dat mijn periodieke behandeling 20 % verhoogd is tov het maximum tarief die door de verzekeraar vergoed wordt.

Reageer

Hoe worden de rechten van een client gewaarborgd.
Als je deze site leest dat een dure kroon €350 kost hoe is het dan mogelijk dat je eigen tandarts aangeeft dat je € 800 moet betalen. Betaal ik voor goud me titanium randje of de kroon op deze site van plastic?
Hoe moet ik als leek een vergelijk maken?
Wie heeft een goude tip?
Groet
Etienne

Reageer

De € 350 voor een kroon zijn de tandartskosten exclusief de techniekkosten.

Reageer

Het is allemaal zakken vullen in de tweede kamer ze willen allemaal een punt maken van kijk eens mijnheer Rutten hoe goed ik ben met het bezuinigen.
Kijk een dichter bij huis en niet in de VS maar bij onze buren in Belgié ze hebben daar een betere zorgstelsel dan in Nederland maar dit zien ze niet of willen het niet zien.
Heel Den Haag wat deze regering betreft zijn allemaal graaiers van de eerste orde het volk moet nu eens de handen ineen slaan en in opstand komen tegen de steeds hogere zorg kosten want de hoge heren strijken dit geld van de burger op.
Zo ook met de Fysiotherapie waar je de eerste 20 a 27 behandelingen zelf moet betalen dit is gewoon schofterig en nu gaan er weer vele Therapeuten naar de filisteinen omdat ze geen werk meer hebben want de gewone mensen kunnen dit niet meer betalen.
EEN ZEER SCHOFTERIG KABINET MENS ONVRIENDELIJK.

Reageer

Ik heb een aantal Belgische collega’s en weet daardoor dat de zorgpremie in België nog niet 10% is van wat we hier betalen. Als je naar de huisarts gaat, betaal je per consult wel een kleine bijdrage maar dat is dan ook wel op te brengen.
Ik snap niets van waarom het in Nederland elk jaar steeds duurder wordt terwijl onze bevolkings samenstelling niet echt anders is tov. omringende landen. Ik heb kennelijk het verkeerde beroep gekozen aangezien mijn loon niet zo hard groeit als alle kostenverhogingen…..

Reageer

De partij die dit kabinet ten val kan brengen, krijgt bij nieuwe verkiezingen mijn stem!!!!!!

Reageer

Ik denk dat mijn tandarts er niet bijstaat , ik heb de duurste : 589,- voor 1 kroon .( geen brug of iets speciaals maar een gewone kroon )

Reageer

In 2011 een eenvlaks vulling van composiet:(v40 bij amalgaam)
v11(20.66)V21(20.66)A10(12.92)V40(5.17)V60(15.5) V50(10.33)=85.24
Dit was voor de NZA niet transparant dus moest er een code komen E111
waar alles inzat.Tel maar bij elkaar op, als je alles doet als tandarts, 85.24
Dit uitgaande v.d.tarieven 2011.Tandartsen MOETEN een ALL IN prijs aangeven.Conclusie : Een tandarts die 85.24 als basisprijs rekent heeft geen cent meer gerekend dan in 2011 maar is door de VERPLICHTE all inn prijs wel duurder geworden, ook “transparanter”. Dankzij de NZA. Reken hier nog een inflatie correctie bij???.
Als basis prijs heb ik 85.24 neergelegd dus lijkt het of ik duurder ben maar ik geef een reductie v.d.onderdelen v.e. prestatie code die ik niet toepas. Per saldo betalen mijn patienten hetzelfde als in 2011.
Nza heeft onlangs gepubliceerd dat de Zorgverzekeraars ten onrechte aangeven dat tandartsen zoveel duurder geworden zijn.

Reageer

In 2011 een eenvlaks vulling van composiet:(v40 bij amalgaam)
v11(20.66)V21(20.66)A10(12.92)V40(5.17)V60(15.5) V50(10.33)=85.24
Dit was voor de NZA niet transparant dus moest er een code komen E111
waar alles inzat.Tel maar bij elkaar op, als je alles doet als tandarts, 85.24
Dit uitgaande v.d.tarieven 2011.Tandartsen MOETEN een ALL IN prijs aangeven.Conclusie : Een tandarts die 85.24 als basisprijs rekent heeft geen cent meer gerekend dan in 2011 maar is door de VERPLICHTE all inn prijs wel duurder geworden, ook “transparanter”. Dankzij de NZA. Reken hier nog een inflatie correctie bij???.
Als basis prijs heb ik 85.24 neergelegd dus lijkt het of ik duurder ben maar ik geef een reductie v.d.onderdelen v.e. prestatie code die ik niet toepas. Per saldo betalen mijn patienten hetzelfde als in 2011.
Nza heeft onlangs gepubliceerd dat de Zorgverzekeraars ten onrechte aangeven dat tandartsen zoveel duurder geworden zijn.

Een bezorgde Tandarts.

Reageer

Schandalig dat zorgverzekeraars minder vergoeden dan in 2011, maar wel meer premie berekenen. Als consument zouden wij moeten aandringen dat de zorgverzekeraars een beter pakket moeten bieden of anders zoeken naar een ander die wel Markt conform meegaat.
Ook schandalig dat zorgverzekeraars voor vergoedingen uit de basis zorg laten bijbetalen ( kinderen) . Op deze manier is de basis zorg toch niet meer toegankelijk.

Reageer

Laatst een kroon in nederland laten maken:
Hoogedel metaal goud anti allergeen, techniek kosten aleen al 525 Eur. Daar komen de tandarts loon bij.Dan is 589 toch een koopje.
589-525=64
Goedkope tandarts. Twee uur werken met alle personeel voor 64 Eur.
Of was de 589 exclusief techniek kosten? .

Reageer

Deze voorstelling van zaken klopt van geen kanten. Verzekeraars hebben altijd al minder betaald dan het vroeger door de overheid vastgestelde tarief.
Dat de verzekeraars nu uitzichzelf besloten hebben dat ze meer willen verdienen door de premies te verhogen en bv bij de kinderen ineens maar 75% te vergoeden waar dat vroeger nog 100% was kan je de tandartsen niet verwijten.
Nu tandartsen gemiddeld de prijzen iets laten stijgen ivm met inflatie en jarenlang achterlopen bij verhogingen is belachelijk.
Tegelijkertijd moet de kwaliteit nog verder omhoog, prima, maar dat kost geld.

De verzekeraars houden elk jaar 100-en miljoenen over aan de tandartsen!!

Reageer

De enige reactie die goed is, is die van Jan ( 15 jan. 01.45 uur). De rest begrijpt niet waar het over gaat. Tandartsen moesten een gemiddelde kiezen voor bv. een éénvlaks vulling. Als het gat groot was kwam daar voorheen nog eens € 20,99 bij voor extra verrichtingen, dus werd de prijs al € 51,08. Het kon zelfs oplopen tot ongeveer € 65,00. Iedere tandarts kan dan over een heel jaar, bv. 2010, uitrekenen wat de gemiddelde 1-vl.vulling gekost heeft. Dat, plus iets voor geldontwaarding, zijn de nieuwe prijzen van 2012. Dus soms betaalt u nu minder dan vroeger, het is immers een gemiddelde, soms betaalt u nu meer dan vorig jaar. En dat verzekeringen nu minder betalen, ja, dan moet u bij de verzekeraars zijn.

Bij vergelijken met vorig jaar dus niet alleen vergelijken daar waar 1-vlaks vulling staat op de nota. Nu is dat alles inclusief, vorige jaren kwamen daar nog veel extra codes en bedragen bij.

Reageer

Misschien begrijp jij dan niet waar voor de consument het grote probleem zit : enorme kosten voor je kiezen krijgen door een uitgekleed zorgsysteem van een overheid die elders in de wereld maar al te graag voorop loopt met betalen (bijv. de EU/Afghanistan/de miljarden verslindende JSF-raket). Zie het verband ! De vraag of dit probleem is veroorzaakt door tandartsen, verzekeraars of beiden boeit daarbij minder. Persoonlijk denk ik dat deze hele operatie door de verzekeraars is bedacht, met steun van dit rechtse kabinet en enkel en alleen bedoeld is om hun winstmarges te verhogen onder het mom van ´kwaliteitsverbetering´.
Veel tandartsen, waaronder de mijne en die is zeer integer, zijn verre van gelukkig met dit vrije-markt systeem.

Reageer
Hans van Rooien

L.S.,
Alles heeft alleen maar te maken met onze regering. Om die rede weet ik dan ook niet,op welke partij ik een volgende keer moet stemmen. Er is geeneen partij meer voor de Nederlandse burgers.En ook geeneen partij doe ooit nog iets zal terugdraaien.Dus zullen wij allen nog heel lang worden uitgekleed.

Reageer

Ben ik op 01-01-2012 overgstapt naar Zilveren kruis mede omdat ik eind December zag staan dat mijn tandarts op de site van gecontrcteerde zorgverleners bij Zilveren Kruis stond. Kijk ik vandaag; IS HIJ ERVANAF!! Dus nu kan mijn tandarts zelf beslissen wat hij vraagt en krijg ik natuurlijk een beperkte vergoeding!

Reageer

Wat een minachting voor de patient van de zorgverzekeraars.
Men praat over vertrouwen in de zorgverleners maar straft een patient die een langdurige vertrouwens relatie met een zorgverlener niet wil verbreken.
Je wordt gestraft omdat de zorgverzekeraars je tandarts geen goede contract willen aanbieden.Chapeau voor je tandarts dat hij daar niet op ingaat.

Reageer

Ik vraag mij af of ik bij iedere tandarts een gratis offerte kan vragen….

Reageer

Ik denk dat offertes gratis worden gegeven. Men zal wel voor de onderzoeks kosten moeten betalen. Bijvoorbeeld de kosten v.e.consult en een X-foto.
Er zijn wel 13 verschillende kronen, een voor elke situatie, over de telefoon is dit onmogelijk goed in te schatten.In het buitenland worden Chroom-Cobalt kronen goedkoop aangeboden dit kan men niet vergelijken met goud van Nederlands makelij ( Appels & Peren).

Reageer

@Mariette, ik ben het volledig met je eens. Laat er maar een lijst komen waarin wordt aangegeven wie er buitensporige kosten in rekening brengt.
Net als je zorgverzekeraar te vergelijken, zou ik dit ook willen doen met
een tandarts.

Reageer
Elvisthepelvis

Reactie op Jan die er niks van begrijpt : Er zijn ziektekostenverzekeringen waar je je voor de tandarts kunt verzekeren tot een bepaald bedrag bv € 200.00 tot € 800.00 Dan krijg je vergoed wat je claimt tot aan dat bedrag zonder te vragen wat de tarieven zijn. Goed googelen en mond houden. Niet zo hard van stapel lopen . Trouwens in Belgié is het echt niet beter, neem dat van mij aan.

Reageer

Helaas is dat dus niet zo, ik heb een tandartsvergoeding tot 1500 euro.
De rekening gaat naar de verzekeraar en die komt vervolgens bij mij een deel terug halen.
Voor een controle staat bijna 20 euro bij mijn tandarts betaal ik dus bijna 24.
Ik mag dus het verschil bij betalen.
Onbegrijpelijk, vooral omdat de tandarts op de hoek geen tarief verhoging heeft toegepast.
Ik denk dus zeker aan switchen, want de prijzen verschillen wel echt.
ook 1 vlaks vulling bv 39,89 bij de een en 62,05 bij de ander.

Reageer

Reageer