Tips bij het afsluiten van een opstalverzekering
opstal tips
Brand in je eigen woning, je moet er toch niet aan denken. Toch kun je dat beter wel doen. Brand in je huis kan namelijk gewoon gebeuren, wat natuurlijk een erg eng idee is. Zelfs als de brand snel geblust is zal de schade nog vele malen groter zijn dan je had verwacht. Het is dan fijn om te weten dat je verzekerd bent. Dankzij een afgesloten opstalverzekering ben je verzekerd tegen schade aan je huis door een brand, maar ook bijvoorbeeld door een inbraak of storm. We vertellen je meer over de opstalverzekering en geven je een aantal tips.

Opstal

De opstal bestaat uit alles wat in en aan je huis vastzit. Denk aan de regenpijp, het dak, de voordeur, de uitbouw van je woning, zonnepanelen en de garage. Wil je graag kunstgras kopen voor de binnenkant van je schuur? Ook een schuur waarin je kunstgras hebt liggen valt onder de opstal. Je bent in Nederland niet verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Wel kan dit geëist worden door de verstrekkers van hypotheken. Hoe dan ook is het slim om een opstalverzekering af te sluiten.

Fundering

Bij het afsluiten van een opstalverzekering is het van belang dat je ook aan je fundering denkt. Dit moet je namelijk ook meeverzekeren. Helaas gebeurt dit niet automatisch, want de fundering zal zeker niet altijd onder de basisdekking vallen. Maar je kunt ervoor zorgen dat dit wel gebeurt. Dit is belangrijk, aangezien het vervangen van een deel van de fundering als gevolg van beschadiging een dure grap kan zijn.

Aard- en nagelvaste objecten

Je moet goed kijken naar de aard- en nagelvaste objecten aan de buitenzijde van je huis. Deze items vallen namelijk met enige regelmaat niet onder de basisdekking van een opstalverzekering en zullen dan ook apart meeverzekerd moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan dakpannen en een schotelantenne, al zijn er meer voorbeelden. Al deze producten kun je meeverzekeren in je opstalverzekering als ze niet onder de basisdekking vallen.

Herbouwwaarde

Het correct bepalen van de herbouwwaarde van je huis is echt cruciaal. Het zal natuurlijk flink wat geld kosten om je woning volledig te herbouwen als het bijvoorbeeld door een brand is verwoest. Dit wordt de herbouwwaarde genoemd, en het essentieel is om deze waarde op de juiste manier in te schatten. Schat je de herbouwwaarde te hoog in? Je zult dan te veel premie betalen. Maar bij een te lage schatting krijg je juist niet genoeg geld om je huis te herbouwen.

Eigen risico

Je zult bij het afsluiten van een opstalverzekering te maken krijgen met een eigen risico. Dit is het bedrag dat per schademelding voor eigen rekening is, net zoals bij een zorgverzekering. Verzekeraars maken hier gebruik van zodat jij zuiniger omgaat met je spullen en je ook niet elk wissewasje zult melden. Ga je voor een opstalverzekering met een eigen risico? Je krijgt dan korting op je premie. Hoe hoger het eigen risico-bedrag, hoe lager de premie. Wil je geen eigen risico betalen? Dan is de premie vanzelfsprekend hoger.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By