Tips voor het kiezen van je zorgverzekering
Tips voor het kiezen van je zorgverzekering
Het is december. De maand waarin iedereen weer zijn zorgverzekering gaat vergelijken. Je kunt tot het einde van jaar overstappen. Daar kun je natuurlijk wel wat hulp bij gebruiken. Welke zorg heb je precies nodig? En hoe kies je de zorgverzekering die het beste bij jou past? Wij hebben alle tips voor je op een rij gezet.

Basisverzekering

De basisverzekering is in Nederland voor iedereen verplicht. Er zijn drie verschillende basisverzekeringen: restitutiepolis, combinatiepolis en naturapolis.
  • Met een naturaverzekering kun je bij alle zorgaanbieders (zoals ziekenhuizen of apotheken) terecht waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft gesloten. De verzekeraar betaalt direct de rekening voor jouw zorgkosten.
  • Een restitutieverzekering is een zorgverzekering waarbij je zelf je zorgaanbieder of apotheek kunt kiezen. Je krijgt in principe bij alle zorgaanbieders je zorgkosten vergoed. Deze verzekering geeft je dus veel keuzevrijheid.
  • Sommige zorgverzekeraars bieden een combinatiepolis aan. Deze zorgverzekering vergoedt bepaalde zorg in natura en andere zorg op basis van restitutie. In de polisvoorwaarden kun je zien welke zorg in natura vergoedt wordt.
  • hh_blog_zorgverzekeringkiezentips_def

Wel of niet je eigen risico verhogen?

Het verplichte eigen risico voor volgend jaar is €385,-. Je kunt het eigen risico verhogen tot €885,-. Je premie gaat dan omlaag. Denk je veel zorg nodig te hebben in 2017? Dan is het niet verstandig om het eigen risico te verhogen. Verwacht je juist weinig zorgkosten te hebben voor volgend jaar? Dan kan het interessant zijn om je eigen risico te verhogen.

Aanvullende verzekering

Wanneer kies je voor een aanvullende verzekering? Een aanvullende verzekering is een extra zorgverzekering die bepaalde zorg buiten de basisverzekering vergoed. Bijvoorbeeld voor de tandarts, fysiotherapeut en alternatieve genezer. Verwacht je extra zorg nodig te hebben? Dan kan het verstandig zijn om voor een aanvullende verzekering te kiezen. Had jij in 2016 al een aanvullende verzekering en wil je deze ongewijzigd houden? Dan is het wél belangrijk om te checken of er in 2017 niks is veranderd aan in dit zorgpakket. Krijg je dezelfde vergoedingen kun je ook nog bij dezelfde zorgverlener terecht? Dit check je binnen een paar minuten in de vergelijker.

Tandartsverzekering

De tandartsverzekering is de meest gekozen aanvullende verzekering. Ga je maar één keer per jaar naar de tandarts? Dan is een tandartsverzekering voor jou waarschijnlijk niet interessant. Denk je volgend jaar juist veel gebruik te maken van de tandarts of verwacht je een grote ingreep? Dan kan een tandartsverzekering voor jou een goede aanvulling zijn.

tandarts

Premie en polisvoorwaarden

De premies voor volgend jaar gaan bij alle zorgverzekeraars omhoog. De polisvoorwaarden veranderen ook in veel gevallen. Kies je voor dezelfde verzekering als vorig jaar? Dan is het mogelijk dat bepaalde zorg in 2017 niet vergoed wordt, terwijl deze in 2016 nog wel werd vergoed.

Werkgeverscollectief?

Je kunt ook kiezen voor een collectieve zorgverzekering. Dit is een zorgverzekering die wordt aangeboden door de meeste werkgevers. Ondanks de korting op je zorgverzekering is dit lang niet altijd voordeliger in vergelijking met een zorgverzekering buiten het collectief. Door de uitgebreide vergoedingen van een collectieve zorgverzekering is het goed mogelijk dat jij voor meer verzekerd bent dan je nodig hebt. En hier betaal je ook voor. Bedenk goed welke zorg je denkt nodig te hebben in 2017. Dit kun je eenvoudig in onze vergelijker invullen. Binnen een paar minuten weet je dan welke zorgverzekering hebt beste bij jou past. En welke zorgverzekering het voordeligst is.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*