Tips voor het kiezen van je zorgverzekering
top-tips
Het is alweer bijna december. De maand waarin iedereen weer zijn of haar zorgverzekering gaat vergelijken. Daar kun je natuurlijk wel wat hulp bij gebruiken. Welke zorg heb je precies nodig? En hoe kies je de zorgverzekering die het beste bij jou past? Wij hebben alle tips voor je op een rij gezet.

Basisverzekering

De basisverzekering is in Nederland voor iedereen verplicht. Er zijn drie verschillende basisverzekeringen: restitutiepolis, combinatiepolis en naturapolis.
  • Met een naturaverzekering kun je bij alle zorgaanbieders (zoals ziekenhuizen of apotheken) terecht waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. De verzekeraar betaalt direct de rekening voor jouw zorgkosten. Ga je naar een niet gecontracteerde zorgverlener dan krijg je tot maximaal 70% van deze zorgkosten vergoed.
  • Een restitutieverzekering is een zorgverzekering waarbij je zelf je zorgaanbieder of apotheek kunt kiezen. Je krijgt in principe bij alle zorgaanbieders je zorgkosten vergoed. Deze verzekering geeft je dus veel keuzevrijheid.
  • Sommige zorgverzekeraars bieden een combinatiepolis. Deze zorgverzekering dekt bepaalde zorg in natura en andere zorg op basis van restitutie. In de polisvoorwaarden kun je zien welke zorg in natura vergoed wordt.

Wel of niet je eigen risico verhogen?

Het verplichte eigen risico voor volgend jaar is € 385,-. Je kunt het eigen risico verhogen tot € 885,-. Je premie gaat dan omlaag. Denk je veel zorg nodig te hebben in 2020? Dan is het niet verstandig om het eigen risico te verhogen. Verwacht je juist weinig zorgkosten te hebben uit het basispakket voor volgend jaar? Dan kan het interessant zijn om je eigen risico te verhogen.

Aanvullende verzekering

Wanneer kies je voor een aanvullende verzekering? Een aanvullende verzekering is een extra zorgverzekering die bepaalde zorg buiten de basisverzekering vergoedt. Bijvoorbeeld voor de tandarts, fysiotherapeut en alternatieve geneeswijzen. Verwacht je extra zorg nodig te hebben? Dan kan het verstandig zijn om voor een aanvullende verzekering te kiezen. Had jij in 2019 al een aanvullende verzekering en wil je deze ongewijzigd houden? Dan is het wél belangrijk om te checken of er in 2020 niks is veranderd aan in dit zorgpakket. Krijg je dezelfde vergoedingen en kun je ook nog bij dezelfde zorgverlener terecht? Dit check je binnen een paar minuten in de vergelijker.

Tandartsverzekering

De tandartsverzekering is de meest gekozen aanvullende verzekering. Ga je maar één keer per jaar naar de tandarts? Dan is een tandartsverzekering voor jou waarschijnlijk niet interessant. Denk je volgend jaar juist veel gebruik te maken van de tandarts of verwacht je een grote ingreep? Dan kan een tandartsverzekering voor jou een goede aanvulling zijn.

Premie en polisvoorwaarden

De premies voor volgend jaar gaan bij sommige zorgverzekeraars omhoog, bij anderen omlaag. De polisvoorwaarden veranderen ook in veel gevallen. Kies je voor dezelfde verzekering als vorig jaar? Dan is het mogelijk dat bepaalde zorg in 2020 niet vergoed wordt, terwijl deze in 2019 nog wel werd vergoed. Veel mensen gaan trouwens wel meer premie betalen omdat de collectiviteitskorting in verlaagd wordt.

Collectieve zorgverzekering

Je kunt ook kiezen voor een collectieve zorgverzekering. Dit is een zorgverzekering die wordt aangeboden door bijvoorbeeld je sportclub, werkgever of gemeente. Vanaf 2020 is de maximale korting die je krijgt nog maar 5% in plaats van 10%. Los van de verlaagde korting, is een collectieve zorgverzekering sowieso heel vaak niet voordelig. Door de uitgebreide vergoedingen van een collectieve zorgverzekering is het goed mogelijk dat jij voor meer verzekerd bent dan je nodig hebt. En hier betaal je ook voor. In deze blog vertellen we er alles over. Bedenk goed welke zorg je denkt nodig te hebben in 2020. Dit kun je eenvoudig in onze vergelijker invullen. Binnen een paar minuten weet je dan welke zorgverzekering het beste bij jou past.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*