Tweederde Nederlanders heeft heimwee naar ziekenfonds

/ gepost op

Tweederde van de Nederlanders wil graag het ziekenfonds terug, vanwege de lagere premie. Voor de invoering van het nieuwe zorgstelsel betaalde een consument gemiddeld 121 euro per maand aan de zorgverzekering. In 2012 is dit gestegen naar 181 euro per maand. Sinds de invoering van het nieuwe zorgstel in 2006 is een modaal inkomen 50 procent meer gaan betalen aan de zorgverzekering. Dat komt neer op 720 euro. Dat blijkt uit onderzoek van de onafhankelijke vergelijker Hoyhoy.nl onder 500 Nederlanders.

Heimwee naar ziekenfonds

Nederlanders vinden ook dat ziekenfondsverzekeringen veel uitgebreider of beter waren. In 2006 is het nieuwe zorgstelsel ingevoerd. De ziekenfondsverzekeringen en particuliere ziektekostenverzekeringen zijn toen vervangen door zorgverzekeringen.

Een buschauffeur met een modaal inkomen betaalt in 2012 181 euro aan zijn basisverzekering. Dat is 7 procent van zijn bruto inkomen. Dit is nog exclusief de aanvullende zorgverzekering, deze kost gemiddeld 38 euro per maand. In 2005 besteedde een buschauffeur zo’n 5 procent van zijn inkomen aan het ziekenfonds. In tegenstelling tot een buschauffeur betaalt een advocaat maar 3 procent van zijn inkomen aan zorg in 2012. Hoyhoy.nl berekende de uitgaven op basis van de premie van de basisverzekering, de belasting over de inkomensafhankelijke bijdrage, het gemiddeld eigen risico en de zorgtoeslag. De premies van de aanvullende verzekeringen variëren sterk en zijn daarom niet meegenomen in de berekening.

tabel zorgstelsel door de jaren heenTabel: Premie zorgverzekering voor een alleenstaande met modaal inkomen.

1 Bron: Hoyhoy.nl
2Bron: Min VWS sept 2007
3obv. Bruto modaal maand inkomen. Pensioen en spaarloonregeling etc. zijn buiten beschouwing gelaten
 
Vergelijk uw zorgverzekering
Goed artikel?

Deel dit bericht

3 reacties op “Tweederde Nederlanders heeft heimwee naar ziekenfonds

Het is begrijpelijk dat de Nederlandse consument weer terug wilt stappen naar de oudere methoden. Dit zit er helaas niet meer in.

Ik hoorde vandaag zelfs dat minister Schipper heeft gezegd dat Nederlandse burgers in de toekomst zelfs voor een huisarts bezoek moeten betalen… Dit gaat toch wel erg ver. Dan zouden andere opties (zoals het ziekenfonds) toch betere opties zijn.

Ik ben benieuwd hoe zich dit gaat ontwikkelen in de toekomst!

Reageer
jos verheijden

In de jaren 70 was er een futuristische film “Soylent Green”. Daar gaan we zo langzaam wel naartoe. Op je 75 ste verjaardag krijg je een oproep voor een geheel verzorgde laatste dag. Het zou van respect tonen als zorgverzekeraars, ministers, zouden durven erkennen dat dit hun toekomstwens is.

Reageer

Misschien een idee om hier een wat recenter artikel te plaatsen?

Reageer

Reageer