Meest gestelde vragen premie zorgverzekering 2014

/ gepost op

Via Hoyhoy.nl kunt u uitrekenen wat uw premie in 2014 gaat worden. Wij berekenen de nominale premie en de inkomensafhankelijke premie. U krijgt dus een totaalbedrag per maand te zien. U hoeft enkel uw eigen bruto maandinkomen in te vullen.

Geldt de inkomensafhankelijke premie voor het totaal inkomen of het inkomen per persoon?

Waarschijnlijk zal de inkomensafhankelijke premie van 11,1 procent worden berekend over het individuele inkomen. Bent u met z’n tweeën? Bereken dan in onze tool per persoon uit wat u gaat betalen aan zorgpremie in 2014.

Wat ga ik nu precies betalen?

U gaat vanaf 2014 zorgpremie betalen. Deze bestaat uit drie elementen:

– Nominale premie: Deze betaalt u aan de zorgverzekeraar (rond de 255 euro per jaar)
– Inkomensafhankelijke premie: De inkomensafhankelijke premie (IAP) wordt geheven vanaf het wettelijk minimumloon (incl. vakantiegeld) tot een grens van 2x modaal en het tarief wordt 11,1 procent.
– Werkgeversbijdrage: De werkgever betaalt over uw inkomen ook een inkomensafhankelijke bijdrage.

Er is toch al een inkomensafhankelijke bijdrage?

Dat klopt, uw werkgever betaalt over uw inkomen een inkomensafhankelijke bijdrage. Dat percentage is 7,1 procent met een inkomensgrens van 50.056 euro. U betaalt over de werkgeversbijdrage belasting. Deze belasting gaat in 2013 verdwijnen van uw loonstrook, maar via de inkomstenbelasting wordt dit weer gecompenseerd. U betaalt dus uiteindelijk hetzelfde.

Moet ik ook premie betalen voor mijn kinderen?

In het regeerakkoord wordt nog niet gesproken over een eventuele premie voor kinderen. Op dit moment hoeft u geen premie voor de basisverzekering voor uw kinderen te betalen. Zij zijn nu gratis meeverzekerd. Waarschijnlijk blijft dit hetzelfde in 2014.

Wat gaan gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden betalen?

In de plannen van de VVD en PvdA worden gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden niet genoemd. Wij raden u aan om in onze tool uw bruto maandinkomen in te vullen. U krijgt dan een indicatie voor de premie van 2014. Deze premie is niet definitief en geeft alleen een idee hoeveel u gaat betalen.

Komt de zorgverzekeraar mijn inkomen te weten?

Nee, omdat zorgverzekeraars geen inkomensgegevens van de verzekerden mogen verzamelen, moet hiervoor een uitvoeringsapparaat opgetuigd worden waarin ook de Belastingdienst een rol speelt.

Neemt de module ook de verlaging van de inkomstenbelasting mee?

Nee, onze tool neemt deze verlaging niet mee in de berekening. Als compensatie voor de lastenverzwaring op de zorgverzekering heeft het nieuwe kabinet besloten de inkomstenbelasting te laten dalen. Het hoogste belastingtarief daalt van 52 naar 49 procent en de derde schijf van 42 naar 38 procent.

Hoe zit het met de zorgtoeslag?

De zorgtoeslag verdwijnt per 2014. In plaats daarvan komt de inkomensafhankelijke premie.

Ik heb nu een verhoogd eigen risico, kan dat in 2014 nog steeds?

Daar zegt het CPB het volgende over: “Daarnaast bieden verzekeraars premiekortingen, vooral voor een verhoogd eigen risico. Op de goedkoopste individuele polis biedt de betreffende verzekeraar kortingen die oplopen tot 300 euro per jaar. In 2014 zou deze verzekeraar op die polis dus een negatieve premie van 215 euro moeten rekenen. Het ligt in de lijn der verwachting dat verzekeraars zeer terughoudend zullen zijn met negatieve premies. De ervaring in Duitsland, waar de ziekenfondsuitgaven grosso modo volledig gedekt worden uit belastingen, wijst daar ook op. En als verzekeraars onderling minder scherp concurreren neemt ook de noodzaak af om scherp zorg in te kopen bij de zorgaanbieders. Dat tast de kern van het stelsel van 2006 aan.

Goed artikel?

Deel dit bericht

207 reacties op “Meest gestelde vragen premie zorgverzekering 2014

Ik betaal ongeveer de helft van mijn bruto inkomen aan mijn ex vanwege de partner en kinder alimentatie. Hoe wordt bij mij de nieuwe zorgpremie bepaald?

Reageer

Ik zit in dezelfde situatie. Betaal en kinderen en partneralimentatie. Kan nu net rondkomen terwijl ik toch een goed brutosalaris heb. Straks met 390 euro zorgpremie en nog een inkomensafhankelijk eigen risico kan ik beter stoppen met werkend. Bijstand loont straks voor ons!!!!!!!

Reageer

Ik mag aannemen (hopen) dat dit net zo zal gaan als bij de inkomstenbelasting: uw bruto inkomen wordt verminderd met het bedrag dat u aan partneralimentatie betaalt. Over het restant wordt uw zorgpremie berekend. Voor uw ex geldt dat de zorgpremie zal worden berekend over het bedrag dat zij van uw ontvangt, vermeerderd met het bedrag dat zij eventueel zelf nog verdient. Mocht het zo zijn dat de zorgpremie per persoon zal worden bepaald door het totale gezinsinkomen, dan zou dat betekenen dat een gezin met twee volwassen kinderen en een inkomen van70.000 euro 22.000 euro zorgpremie moet afdragen. Dat lijkt mij zelfs voor de PvdA te links. Mocht dat gebeuren dan zal iedereen die een beetje geld verdient, waarschijnlijk meteen gaan emigreren.

Reageer

Hoe wordt de premie berekend voor zelfstandigen met een wisselend inkomen?

Reageer

Hoe is het te verdedigen dat iemand die 55000 euro verdient (alleenverdiener) , een gezin heeft met vrouw en twee schoolgaande 18-jarige kinderen, maandelijks 4×306 euro kwijt is aan alleen al de basispremie? Dit is meer dan de helft van het netto maandinkomen!. Hier moet iets niet goed zijn doorgerekend of begrepen.

Reageer

Hoi Rob. De premie voor jou kinderen van 18+ zal berekend worden op hun inkomsten. Waarschijnlijk weinig tot niks en zal de premie dus 21 euro p.p. Zijn. Je betaald dus zowiezo niet 4 x de volle mep maar naar hun inkomen.

Wat betreft u vrouw, dit ligt er aan of ze per persoon gaan kijken of per koppel. Per persoon zult u de 306 betalen en u vrouw naar eigen inkomen ( huisvrouw 21 euro). Dan zou u dus 306 +21 / 2 = 163 p.p. Per maand

Als gezinsinkomen wat mijn oneerlijk lijkt ivm bijvoorbeeld dit soort situaties en waar ik niet vanuit ga. Is dat wel zo bent u voor u en uw vrouw ieder 306 kwijt pm. Kinderen zullen bij geen tot weinig inkomsten 21 euro kwijt zijn.

Reageer

Hoi Sandra,

dank je voor je uitleg, ik kan ook niet anders concluderen dan dat het zo zou moeten worden.

Reageer

Rob, zit in de zelfde situatie. Ben benieuwd hoe dit voor ons uit valt. Ben bang dat stoppen met werken en in de bijstand zwart bijverdienen de beste optie wordt. Met dank aan rutten en Samson.

Reageer

Er moeten een paar zaken verhelderd worden:
1) de nominale premie is per maand en dit krijg je als je het minimale inkomen verdient of minder. Deze premie is €255 euro per jaar. Dit is slechts €21 per maand. Dit geldt dus voor de meeste kinderen mits ze het minimale loon verdienen of minder.
2) De inkomensafhankelijke premie, deze wordt vanaf het minimale inkomen gerekend tot 2x modaal. Dus mensen die weinig verdienen o.a. kinderen of uitkeringsgerechtigen hoeven dit niet te betalen, deze premie is dan 0.
Vanaf het minimale inkomen moet er dus wel inkomensafhankelijke premie betaalt worden.

Conclusie: de zorgtoeslag mag dan wel weggaan maar uiteindelijk hebben mensen die het minimale inkomen verdienen of minder er baat bij.
In plaats van meer dan €100 per maand wordt het dan €21 per maand.
Een vader die modaal verdient of zelfs 2x modaal zal inderdaad meer moeten betalen, alleen hij heeft wel het voordeel dat ziin kinderen dus wel minder hoeven te betalen.
Deze maatregel is dus nivellerend en sociaal.

Reageer

Stel dat de heer Spekman van de PvdA alleen verdiener is. Dan hoeft hij met zijn arbeiders inkomen van 120.000 euro alleen over zijn salaris tot 70.000 euro premie te betalen en voor zijn vrouw maar 21 euro, maar twee verdieners die samen 140.000 euro verdienen, moeten dan 2x het maximale aan premie betalen. Of een directeur van een zorginstelling met 400.000 euro, die zijn vrouw zich vermaakt op de tennisbaan en ook maar 1 x het maximale moet betalen en 1 x 21 euro. Hoezo nivellerend en sociaal? Ja dit nodigt echt uit om met z’n tweeën te gaan werken.

Reageer

echtgenote en kinderen hebben geen inkomen, dus die betalen maar 21 euro

Reageer

@Rob Voor je kinderen ga jij straks echt geen 306 euro p/m betalen.
Als je kinderen nu al 18 jaar zijn hebben ze namelijk recht op zorgtoeslag en betaal je ook niet het volle bedrag. Of je kinderen moeten net als jij ook bakken met geld binnen slepen dan lijkt het me niet meer dan terecht.

Reageer

Zorgtoeslag komt te vervallen, toch? Overigens is dit een hypothetische vraag en was niet op mij van toepassing. Hoe dan ook, Mark Rutte heeft zich wel vaker verrekend…

Reageer

ik heb hetzelfde probleem,ik verdien 47000 bruto pj,ik betaal een behoorlijke som partneralimentatie,
als deze nieuwe stelsel erdoorheen gaat,kan ik geen auto meer rijden,en vrees ik dat ik niet meer mijn huur kan betalen,
er moet absoluut een maatregel komen voor ons,anders zijn we ten dode opgeschreven,

Reageer

…het is duidelijk dat de zorgtoeslag vervalt, maar ik wil nu wel eens graag weten wat nu de definitie is van maandinkomen .
Is dit het bruto loon per maand of is dit het belastbaar inkomen of loon sociale verzekering ?

Reageer

lijfrente staat op mijn naam.
Mijn vrouw en ik ontvangen aow.
waarover wordt de zorgpremie in 2014 berekend???
wordt het totaal van ONS inkomen door 2 gedeeld of hoe anders???
in uw uitleg hebt u het over inkomen per persoon, iets wat wij niet hebben.
gaarne uw reaktie.

Reageer
ten Bokkel Huinink

Zit in vergelijkbare situatie en heb dezelfde vraag voorgelegd aan de financiele
vraagbaak van het FD.(webred@fd)
Ik verwijs daarbij naar uw hier gestelde vraag en het antwoord hierop door de vezekeringssite.

Reageer

mijn man verdient 54.000 p.j en ik heb alleen de heffingskorting van 2000.
Wordt het bedrag dat ik dan moet betalen heel laag?

Reageer

Ik ben inderdaad ook erg benieuwd hoe ze de premie gaan berekenen voor ondernemers…..per jaar is het inkomen dan anders en van te voren niet goed aan te geven. Gaat er ook nog een afrekening plaatsvinden voor de zorgpremie nadat de aangifte inkomstenbelasting is ingediend?? (net zoals dat nu ook gaat bij de toeslagen)

Reageer

Wat gebeurd er als je geen inkomen heb. Betaal je dan ook niets. Bijvoorbeeld man/vrouw de man werkt en de vrouw niet, betaald dan alleen de man premie en de vrouw niets.

Reageer

Gaan ze in de nieuwe situatie berekenen op het verzamelinkomen of
het individuele inkomen?? Dat kan ik namelijk nergens terug vinden?
Hoop dat iemand mij hier duidelijk antwoordt op kan geven.

Reageer
Redactie Hoyhoy.nl Bericht auteur

@ jan de witte, het is nog niet bekend hoe de premie voor zzp’ers berekend gaat worden. In ieder geval komt er een apart uitvoeringsapparaat onder de Belastingdienst, die dit gaat berekenen.

@Rob. Dat is inderdaad een hoop geld. Maar wij verwachten dat u voor uw vrouw (omdat zij geen inkomen heeft) maar 21 euro per maand hoeft te betalen. Ook uw kinderen zullen waarschijnlijk een lager inkomen hebben, dus ook zij zullen niet 306 euro per maand hoeven te betalen. Waarschijnlijk wordt de premie per persoon berekend en niet in zijn totaal voor een gezin.

@H. Berding, Dit wordt niet besproken in het regeerakkoord of in het rapport van de CPB.

@j.geurts, AOW wordt vaak ook als inkomen gezien. Wij verwachten dan ook dat u de premie wordt gebaseerd op uw AOW. Dit ontvangt u ook ieder op uw rekening en is per persoon. Over eventuele extra inkomens zoals een lijfrente wordt nog niet gesproken in het regeerakkoord.

@hilde kroeze, Uw man verdient ongeveer 2 x modaal en gaat rond de 450 euro betalen. U heeft geen inkomen en gaat daarom alleen de nominale premie van 21 euro betalen.

Met vriendelijke groet,
Redactie Hoyhoy.nl

Reageer

Als ik dit zo allemaal lees is er nog steeds een hoop onduidelijkheid. Een ding is zeker het gaat de hardwerkende burger een hoop geld kosten de couch potatoes krijgen het nog steeds van alles cadeau.
Het voornemen om de bureaucratie (lees minder ambtenaren) terug te dringen heeft door het invoeren van dit stelsel al meteen gefaald. Nu staan al die VVD ministers de pers al stotterend te woord over dat er per individueel geval naar maatwerk gezocht zal moeten worden.
Zowel VVD als PVDA zullen keihard gestraft worden bij de volgende verkiezingen, ben benieuwd als dit plan niet door de eerste kamer gesteund gaat worden wat dan de uitwerking zal zijn op het regeer akkoord en of het akkoord het überhaupt dus gaat halen.
Ik ben in ieder geval die gladgestreken rode kop van Samson en die van de regeer geile Rutte nu al helemaal zat op TV.

Reageer

Word er nu naar de individuele inkomens gekeken of naar het gezamenlijk inkomen met je partner, is dit al bekend of gezamenlijk huishoudinkomen, partner en kinderen?
Ik hoop het eerste!

Reageer

Het komt er op neer dat de vrouw beter kan gaan stoppen met werken, vooral als je ook nog kinderen hebt die naar de opvang gaan.

Reageer

Volgens jullie ga ik in 2014 4776 premie betalen per jaar. Nu betaal ik (grofweg) 3554 (=7,1% van 50.054) plus 1200 nominaal = 4754. Is de hele discussie over de verhoging van de zorgpremie dus much ado about nothing? Ik kan anders niet verklaren waarom het CPB hierop niet is aangeslagen. Kijk, als je 2 keer een ton per jaar verdient, dan hakt zo’n inkomensafhankelijke premie er stevig in. Maar wat mij betreft wil ik dan ook in 2014 graag ruilen met zo’n huishouden.

Reageer

Henri, het bedrag van de 7,1% blijft bestaan maar zal in een andere vorm worden gegoten. De 11% komt er dus extra bij. Dus je betaald 20 nominaal, 11,1 procent van je salaris, gemaximeerd tot ca. 66.000 (2x modaal).

Reageer

VVD en pvda: SCHANDE!

Reageer

het bedrag van de 7,1% blijft bestaan maar zal in een andere vorm worden gegoten.

Reageer

Als je 2 ton verdient dan hoef je niet over dat hele bedrag 11,1 % te betalen. Vanaf 2x modaal betaal je voor alles wat je meer verdient niets. Dus ministers en kamerleden komen zelf wel goed weg.

Reageer

In het regeerakkoord staat:
De zorgkosten blijven gelijk verdeeld tussen werkgevers en werknemers.

Moet je de 11,1% niet zien als werkgeverslast, en de 11,1% als inkomen bruteren? dus de mximaal EUR 5.000 bijdrage zvw (te betalen door werkgever) met 38% vermenigvuldigen.

Reageer

Berekenen ze de 11,1% over het belastbaar inkomen? Oftewel, mag je eerst bijvoorbeeld de hypotheekrente aftrekken om tot de grondslag te komen?

Reageer

Ik ben met pensioen mijn vrouw krijgt aow en ikzelf met een aanvulling door bedrijfspensioen, hoe wordt de premie berekend, voor mijn vrouw apart en voor mij apart?

Reageer

wij zijn een 2 verdienend samenwonend koppel.
ik verdien 49000 pj en mijn vriendin 19000 pj.
omdat wij samen op 2 x modaal zitten moet mijn vriendin dan ook die hoge premie van +/- 450,- betalen net als mij?
en is deze inkomsten afhankelijke premie bruto of netto?

alvast badankt,

Reageer

Hoe zit het dan als je 3.000 netto per maand verdiend en je betaald je ex hoge alimentatie 52% van je inkomen, je hypotheek rente eraangaat je een partner hebt in de wao en kinderen 15 en 20 studerende. De kosten lopen alleen maar op. Wordt er gekeken wat je belastbaar inkomen is, wat je overhoud?

Reageer

Wordt ORT (onregelmatige tijden toeslag) ook meegenomen in de berekeningen van premies of gaat het om een “kale” bruto maandinkomen, zonder alle toeslagen?

Reageer

Hoe zit het met ploegentoeslag wordt dat ook meegerekend voor je brutoloon

Reageer

Ik ben verplicht om in een ‘representatieve auto’ te rijden voor mijn werk (lease). De bijtelling bedraagt 10.000 euro per jaar. Daar komt straks nog 11,1% bij.
Moet ik straks echt 1110 euro per jaar extra zorgpremie betalen omdat ik voor mijn werk een auto nódig heb? (privé rijdt ik nauwelijks.) De vrijstelling voor niet privégebruik vervalt ook dus een tweede auto voor privé-gebruik is ook niet mogelijk.

Reageer
Redactie Hoyhoy.nl Bericht auteur

@Stefan, U gaat vanaf 2014 zorgpremie betalen. Deze bestaat uit drie elementen:

– Nominale premie: Deze betaalt u aan de zorgverzekeraar (rond de 255 euro per jaar)
– Inkomensafhankelijke premie: De inkomensafhankelijke premie (IAP) wordt geheven vanaf het wettelijk minimumloon (incl. vakantiegeld) tot een grens van 2x modaal en het tarief wordt 11,1 procent.
– Werkgeversbijdrage: De werkgever betaalt over uw inkomen ook een inkomensafhankelijke bijdrage. (in 2012 is deze 7,1% tot een grens van rond de 50.000 euro).

@Niels, Het is nog niet bekend of de premie over het belastbare inkomen berekend wordt.
@Toon, Waarschijnlijk wordt de premie voor u beiden apart berekend.
@Cowa, De premie wordt waarschijnlijk voor u beiden apart berekend. Uw premie wordt berekend over uw eigen inkomen.
@muisje, het is nog niet bekend of de premie over uw belastbare inkomen wordt berekend.
@Lis, Dit is nog niet bekend
@Ruud, Dit is nog niet bekend
@Joost, Dit is nog niet bekend

Reageer

Ligt het niet voor de hand dat het loon voor berekening van de premie het ZVW loon is, zoals dit nu ook geld voor de berekening van de ZVW bijdrage, dus inclusief de fiscale bijtelling auto van de zaak?

Reageer

Hallo,
ik verdien ca E 3.000 per maand en zal ca E 206 per maand moeten betalen. Mijn vrouw verdiend ca E1.200 per maand moet zij dan E 21 per maand betalen? Of gaat het om het verzamelinkomen ca E 4.200 en moet elk E 350 per maand moeten betalen?
Verschil is groot; dus of E 227 (206+21) per maand of E 700 (350+350). Dit is mij niet duidelijk. Hopelijk kan iemand me duidelijkheid verschaffen.

Reageer

Als alleenstaande goed verdienende man (4000bruto pm) betaal ik nu zo’n 130euro pm aan premie.
Iets meer betalen en een beetje solidariteit is niet erg, maar volgens jullie berekening zou ik dan in 1 klap naar 326euro per maand gaan. Dat is bijna 3x zoveel!!

Dit kan toch niet waar zijn? Dit kan je gewoon niet dragen als alleenstaande?

Reageer

Het is beter om vanaf 2014 even de WW in te gaan. Dat levert alvast een giga besparing op je zorgpremie.

Reageer

Ik ben militair en de zorg wordt grotendeels door defensie betaald, ga ik nu ook extra via de belasting betalen?

Reageer

Ik werk ploegendienst , 60000 euro per jaar. En mijn vrouw heeft 1 pgb adres waar ze werkt ,
Ze verdiend daar 195 euro.per maand , waarvan ze overigens een deel van haar heffingskorting vanaf trekken omdat ze paar uur werkt Op hoeveel ziektekosten kunnen wij dan rekenen ? Dan weten we waar we aan toe zijn En kan mijn vrouw misschien beter stoppen , als de regering haar dan ook nog premie laat betalen .
Zou fijn zijn als iemand hier een antwoord op kan geven

Reageer

@Redactie verzekeringssite:

Bestaat de zorgpremie niet uit 4 elementen?, namelijk ook nog de AWBZ premie die nu 12,15% bedraagt?

Reageer
Redactie Hoyhoy.nl Bericht auteur

@henk, Waarschijnlijk zal de premie berekend worden per persoon en niet over het gezamenlijke inkomen.
@Raymond, Op dit moment betaalt u meer dan 130 euro per maand, omdat u ook nog belasting betaalt over de werkgeversbijdrage.
@Andre, Het is nog niet bekend of hier veranderingen in worden aangebracht.
@Marco, De premie wordt waarschijnlijk per persoon berekend. Hierdoor verdient u vrouw onder het minimumloon en zou zij in theorie maar 21 euro per maand gaan betalen. Er is helaas nog weinig bekend over de exacte uitvoering van de inkomensafhankelijke premie, dus wij kunnen niet meer geven dan een indicatie.

Met vriendelijke groet,

Redactie Hoyhoy.nl

Reageer

Waarom mis ik een berekeningsmodule die laat zien, wat ik op heden aan nominale premie betaal, en wat er aan werknemers premie via het inkomen wordt betaalt.
Daarmee kom je immers ook op bedragen, die dicht in de buurt van de toekomstige premies liggen.

Reageer

@verzekeringssite. Je betaalt toch behalve belasting over de werkgeversbijdrage ook nog zelf de werknemersbijdrage?
In het regeerakkoord staat dat werkgever/werknemer ieder de helft gaan betalen.( ieder +5,55 % ) ?

Reageer

Wordt er ook nog rekening gehouden met andere vaste lasten per maand?
(in mijn geval afbetaling studieschuld).
Als ik ook nog 300 euro zorgpremie moet betalen zal ik moeten verhuizen.

Reageer

Gaat de zorgpremie afgetrokken worden van je brutoloon of nettoloon?

Met vriendelijke groet,

Tim

Reageer
michel janssen

Ik ben 72 jaar en heb dus AOW en een pensioenuitkering. Mijn vrouw is 11 jaar jonger en werkt nog. Heeft wel de intentie om binnen een jaar te stoppen. Ontvangt dan partnertoeslag. Wordt de premie voor haar dan over de toeslag berekent of wordt die toeslag dan bij mijn pensioen geteld en is er sprake van een gezamenlijk inkomen?.

Reageer
Redactie Hoyhoy.nl Bericht auteur

@El, Zover wij nu kunnen zien zal de premie berekend worden over uw maandinkomen en niet over uw inkomen na aftrek vaste lasten.
@Tim, Dit is nog niet bekend
@michel janssen, Zover wij nu weten wordt de premie per persoon over het eigen inkomen berekend.

Reageer

Wordt er ook nog rekening gehouden met het aantal uren dat je werkt? Mijn man is int. chauffeur en werkt gemiddeld 75 uur per week. Als hij alleen een basissalaris zou hebben (dus zonder de overuren) Als basissalaris heeft hij 2384 euro maar gemiddeld per maand 4600 euro. Uiteraard wordt dat gat met overuren zwaar belast dus netto schiet hij er niet zoveel mee op maar voor de premie van de ziektekostenverzekering is dit funest. Als hij ziek is krijgt hij de overuren ook niet betaald. Hoe gaat dit berekend worden? Met of zonder overuren? Eigenlijk zou dit niet inkomensafhankelijk mogen zijn. Dan kan hij beter binnenland gaan rijden want dan houdt hij er netto meer aaan over.

Reageer
Redactie Hoyhoy.nl Bericht auteur

@jannie, Het is nog niet bekend of de premie ook over de overuren berekend zal gaan worden.

Reageer

Wat is nu eigenlijk het miniumloon.

Reageer

Ik snap sommige dingen toch niet zo goed.
Ik ben alleenstaand, verdien € 3450,- bruto en mijn ziektekosten worden door mijn werkgever betaald, waarbij ik dan een fiscale bijtelling krijg op mijn salaris. Die bijtelling is ongeveer € 80,- (daar betaal ik alleen belasting over) omdat ik heb gekozen voor een hoger eigen risico en daardoor een lagere premie. Daarbij dan nog de belasting over 7,1 % inkomensafhankelijke bijdrage.

Nu moet ik in de nieuwe situatie blijkbaar ongeveer€ 263,- gaan betalen. Wat zit daar allemaal in, wat niet, en aan wie moet wat betaald worden ?
Gaat dit nog via de salarisstrook ?

Reageer
Redactie Hoyhoy.nl Bericht auteur

@Alex, Op dit moment betaalt u premie aan uw zorgverzekering. Daarnaast betaalt uw werkgever een werkgeversbijdrage en daarover betaalt u belasting. In 2013 verdwijnt deze bijdrage en de belasting daarover van uw loonstrook, maar de werkgever blijft deze bijdrage wel voor u betalen. De belasting wordt op andere manier gecompenseerd. In 2014 gaat u een nominale premie aan de zorgverzekeraar betalen (a 255 euro per jaar) en een inkomensafhankelijke premie (11,1% over het persoonlijke inkomen) uw werkgever gaat een inkomensafhankelijk bijdrage van 7,1% betalen. Voor de inkomensafhankelijke premie komt een speciale uitvoeringsinstantie die onder de Belastingdienst gaan vallen.

Reageer

Ik lees in één van uw antwoorden dat de premie vanaf 2014 als volgt is opgebouwd:

1. Nominaal 255 p/jaar aan de verzekeringsmij
2. IAP 11,1 % via inkomen
3. 7,1% IAP werkgeversdeel..

Ik ben ZZP’er (DGA) en ga dus in 2014 minimaal 18,2% van mijn bruto inkomen/omzet (naast de gebruikelijke inkomstenbelastingen) naar de staat brengen ? De belastingdienst bepaald namelijk mijn inkomen ! (zie afroomregeling, gebruikelijk loon regeling).

Even snel,… 42% (inkomstenbelastingdruk) + 18,2% = >60% aan belastingen ??
En dan heb ik nog geen rekening gehouden met mijn rol als consument, waarbij ik over veel goederen 21% BTW mag afdragen… Dan komen we al aardig in de buurt van de 80% aan af te dragen belastingen over het inkomen in Nederland..
Gemakshalve zie ik de Ziektekostenpremies ook maar als belastingen. Immers, die worden miv 2014 via de belastingdienst geïnd.

Of zie ik het nu allemaal te somber in..

Reageer

Ik hoorde Samsom gisteren zeggen dat het om een koopkracht verslechtering ging van 4%. Dat zou het verschil 7,1 – 11,1 verklaren. Weten jullie zeker dat de 11,1% niet het verhoogde 7,1 tarief is.

Het zou toch krankzinnig zijn als een gezin tweeverdieners inderdaad 12000 euro per jaar netto (=24000 bruto) aan zorg EXTRA moeten gaan betalen. Plus het wegvallen van de werkgeversbijdrage voor 1e kind in kinderopvang, levert dit met twee kinderen (zoals bij ons) een post om te mogen werken op van (1e kind 1500, 2e 1000 per maand) 30000 p/j, plus 12000 zorgpremie, 42000 euro op. Daarvoor is 80000 bruto inkomen nodig. Dan is 2 keer 65000 bruto verdienen wel erg weinig opeens.

Allebei een dag minder werken levert dan enorm veel geld op. Dit is funest voor de arbeidsparticipatie en desastreus voor de economie.

Reageer

Ik kan dit bijna 1 op 1 voor mijn situatie onderschrijven. Ik vraag me af of de VVD dat voldoende heeft doorgerekend en of dit later toch niet geamendeerd wordt. (lees: “ik hoop”)

Reageer
Redactie Hoyhoy.nl Bericht auteur

@ de premie gaat uit drie delen bestaan:
– Nominale premie: Deze betaalt u aan de zorgverzekeraar (rond de 255 euro per jaar)
– Inkomensafhankelijke premie: De inkomensafhankelijke premie (IAP) wordt geheven vanaf het wettelijk minimumloon (incl. vakantiegeld) tot een grens van 2x modaal en het tarief wordt 11,1 procent.
– Werkgeversbijdrage: De werkgever betaalt over uw inkomen ook een inkomensafhankelijke bijdrage. (7,1%)

Reageer

Wat is inkomensafhankelijk?
Mijn salaris in net onder de50000en mijn vrouw onderhoudt een deel van de familie.
Hiervoor krijgt ze minder dan 5000 per jaar de rest is familie werk en zorgen voor….
Ga ik nu echt van de huidige zorgpremie voor 2 personen 270 euro per maand met eigen risico naar het mooie bedrag van ruim 700 euro en een nominale premie van 400euro per jaar?
Dit wordt te gek, zal ik dan maar een cursus stelen gaan invoeren?
Wij zijn al redelijk op leeftijd en er is gekozen dat er een persoon werkt en de andere de familie verzorgt en bijhoudt, inmiddels zijn dat 3 personen van ruim 80. Inmiddels zijn de kinderen ouder dan 21 jaar
.
Nu worden wij als bijna eenverdiener weerom voor de zoveelste keer gepakt omdat wij de middeninkomens zijn?
Ik weet het niet meer, kan iemand mij verlossen?

Reageer

Smeer er maar vast olie op want mensen we gaan hem keihard in onze ster krijgen.

Diederik en Mark bedankt!

Reageer

Ik heb 1 dag ouderschapsverlof, effectief werk ik dus 4 dagen. Wordt de premie dan berekend over mijn totale bruto salaris of wordt er rekening gehouden met het feit dat mijn bruto salaris ook wordt verlaagd met de kosten van ouderschapsverlof? Oftwel heeft het zin om maar te stoppen met ouderschapsverlof en maar minder te gaan werken?

Reageer

Even van € 270 per maand naar € 700 per maand. Hij is fijn, hij is lekker.

Over vier jaar de hypotheekrenteaftrek even helemaal de nek omdraaien en we kunnen gaan emigreren.

Met dank aan vadertje staat.

Over onrust veroorzaken gesproken. Vrees Argentijnse toestanden en een failliet van de BV Nederland.

Reageer

Het beste is om helemaal te stoppen met werken en je eigen groentetuin aan te leggen in je achtertuin. Een paar kippen, een koe en een geit aanschaffen is ook niet verkeerd. Kun je je eigen vreten verbouwen en stoppen met werken. Betaal je maar ca. € 21 pp pm.

Want werk mensen, werk, dat is de melkkoe van Nederland. Van een kale kip kunnen ze niet plukken en laat de geit verder maar mekkeren.

Reageer

De assurantiebelasting is ook net verhoogd van 9,7% naar 21% dus helemaal niet zo gek dat ze de zorgpremie ook verdubbelen.

Reageer

Hoe zit het als je in Maart 2014 werkeloos wordt. Moet je dan het hele jaar de volle mep betalen?

Reageer
joke moerland

Ik heb op jullie side de berekenig gedaan alleen daar staat bij bereken u basispremie houd dat in dat de rest er nog bij komt!!!

Reageer

Aanvullende verzekeringen, zoals tandartskosten komen daar nog bij. VVD en PvdA houden geen rekening met het feit dat hier heel veel mensen goed ziek van worden.

Reageer
Redactie Hoyhoy.nl Bericht auteur

De zorgverzekeraars bepalen pas eind 2013 de premies voor de aanvullende verzekeringen. Wij kunnen daar dus geen indicatie voor geven.

Met vriendelijke groet,
Redactie Hoyhoy.nl

Reageer

Ben ook erg benieuwd of ze overuren mee rekenen.
mijn man is ook chauffeur.

Reageer

@Helga: overuren worden normaal gesproken wel meegenomen. Het is gewoon inkomen maar echt rechtvaardig is het allemaal niet.

Reageer

Oké,nu wordt het minder interessant om overuren te maken.
het chauffeursvak wordt steeds oninteressanter.

Reageer

Ik ben chauffeur,En heb een zeer wisselend inkomen dit i.v.m overuren.
Wordt de zorgpremie straks bepaalt over mijn basis salaris of wordt dat incl. Mijn overuren,Want daar zit toch gauw 800 euro bruto p/m verschil in.
Ik ben benieuwd naar uw reactie.

Reageer

Ik ben chauffeur,
En heb een zeer wisselend inkomen dit i.v.m overuren.
Wordt de zorgpremie straks bepaalt over mijn basis salaris of wordt dat incl mijn overuren, Want kan ik de andere maand €1000,- minder verdient hebben. Ben benieuwd of iemand het weet.

Reageer

Is bekend of de 1500€ die ik (als zelfstandige) per jaar betaal aan ZvW-bijdrage dan komt te vervallen? (ik vrees het antwoord…)

Reageer

Dit is toch niet definitief? Er kan toch nog het een en ander veranderen?

Mijn man verdient bruto best veel, tenminste dat vond ik. Nu met alle laste verzwaringen wordt het echt te weinig. Als ik dan daarnaast zou gaan werken dan moet ik dus gaan betalen voor kinderdagopvang (hebben twee kleine kinderen waarvan 1 opkomt) en de zorg. Ik vraag me af of het dan wel verstandig is dat ik ga werken aangezien we dan met alles tezamen nog duurder uit zullen zijn en er nog niets overblijft. Begrijp me niet verkeerd wil graag werken hoor ben pas 26 en hbo jurist maar nu wordt je gewoon niet aangenomen doordat ik jong moeder ben geworden en natuurlijk niet over de 30 jaar ervaring beschik.

Zit iemand hier ook mee?

Reageer

Ik werk en moet straks 350 euro betalen, mijn vrouw werkt en heeft 1900 euro bruto. dan betalen wij iedere maand rond de 500 euro aan oppas en nog 200 euro aan de peuterspeelzaal. We moeten een veel rijden om de kinderen weg te brengen en voor woon/werk hebben we geen auto nodig. Ik zeg lekker thuis blijven dat levert straks meer op dan werken. En omdat de vrouw niet zou werken kan ik een dag of 5 in de maand overwerken.

Reageer

Lekker thuisblijven levert voor de vrouw nog eens jaarlijks 1900 netto aan teruggave van heffingskorting op.

Reageer

@Redactie, als jullie niet weten of het bedrag wat jullie berekening weer geeft een bruto of een netto bedrag is (althans dat begrijp ik uit jullie reactie naar Tim toe) dan heeft deze toch totaal geen waarde.

Reageer

Ben zzp-er en weet dat overheidsinstanties zich baseren op het inkomensbegrip uit de Wet IB 2001. Daar is de winst (het loon / inkomen) de winst voor zelfstandigenaftrek. Nu willen ze die ook weer afschaffen.

Wie heeft er een idee hoe ze het maandinkomen van de zzp-er bepalen?

Reageer

Is er ook al duidelijkheid over een alleenstaande met 2 banen,1 baan fulltime (vaste inkomen) en de ander parttime (variabel inkomen => all-in uurloon met nachttoeslag) en ook nog eens een hypotheek van 850 bruto p/m wat 900 gaat worden?
Ik lever al veel belasting in bij de parttime baan.
En dan zeggen dat de werkenden beloond worden. Nou ik denk eerder dat werken gestraft wordt.

Reageer

De helft van mijn inkomen betaal ik aan alimenatatie. Zij gaat dus niets betalen en ik mag de hoofdprijs betalen. Hoe kan dit?

Reageer

Zo erg gaat het natuurlijk niet worden. dat zou helemaal te gek worden: je betaalt nu toch ook geen belasting over het bedrag dat je aan alimentatie betaalt?

Bruto inkomen- afdracht alimentatie= belastbaar inkomen. Over dat belastbaar inkomen wordt de zorgpremie geheven. Hetzelfde geldt ook voor je ex.
Dus: als je 40.000 euro verdient en je betaalt 15.000 aan alimentatie wordt jouw belastbaar inkomen 25.000 en dat van haar 15.000

Reageer

Je werkt de eerste twee weken van de maand voor je hypotheek, de derde week voor de kinderopvang en de vierde week voor je zorgtoeslag. Als je geluk hebt kun je nog wel eten kopen en als je pech hebt op naar de voedselbank. Ze slokken al je geld op. Jij bent voor hen een citroen die ze tot de laatste druppel kunnen uitknijpen.

Reageer

is het inkomensafhankelijk loon nu inclusief of exclusief de bijtelling van de leaseauto?

Reageer

@ Corragio. Het maakt niet veel uit of je bv. € 60.000 middels een of middels meerdere banen verdient. In het laatste geval tellen ze de inkomens op. Er wordt gekeken naar iemands totale inkomen.

Mocht je gaan samenwonen en je partner werkt niet dan betaalt die maar
€ 21 per maand.

Reageer

Wat betalen we nu op dit moment ?
ik verdien 36000 pj en mijn vrouw 33000 pj.

Wat betalen we in 2014 pp ?
We hebben 3 kinderen in 2014 (6 jr,4jr,1 jr)

Reageer

Volgens de verzekeringssite 179 resp. 151 euro per maand

Reageer

mijn god watmaak ik me zorgen zeg mijn man is ook chauffeur met overuren en ik werk niet worden de overuren ook meegerekend????

we hebben ook een hyphoteek en een pensioengat waar we voor aan het sparen zijn dat spaargeld gaat naar de zorgpremie
dan
waar zijn ze mee bezig ze maken nederland helemaal verrot eerst de kinderopvang en nu dit nou er moeten maar meer voedselbanken komen hebben ze niet in de gaten dat er heel veel mensen in de financiele problemen komen en maaraan het buitenland geven laten ze daar eens mee stoppen zorg eerst voor je eigen land je kan beter zorgen dat je zonder werk komt word dan ben je in nederland het beste af als je je zelf rotwerkt val je altijd buiten de boot in nederland

///

Reageer

Ik verdien nu 4500 bruto/maand. Betaal 500 ali voor kids. Ze gaan nu ook de onderhoudskosten extra eraf halen per 2013 (denk dat hoop gescheiden vaders dit mogelijk niet weten?), plus een stevige hyp van 1200 id maand. Gelukkig net een goedkope lease auto, maar wordt die lease bak ook er bij opgeteld?? Al was dat niet zo, ik ga onbeschoft veel betalen. werken loont echt niet meer op deze manier.
Ik ken twee mensen in de bijstand en die komen met allerlei subsidies e.d bijna aan 1800 euro netto in de maand, en hoeven straks slechts 21 euro te betalen..!!!
Ik verwacht straks een enorme opstand tegen dit besluit.

Albert.

Reageer

Ik ken het Albert. Mijn ex verdiend op papier bruto ook alleen maar 15000 euro per jaar. Door allerlei toeslagen en kortingen en kinder en partner alimentatie schraapt ze zo een 2000 euro per maand netto bij elkaar. Ik verdien bruto 50000 per jaar. Netto per maand zit ik bijna op bijstand. En dan straks ook nog 390 euro ziektekosten per maand gaan betalen plus inkomens afhankelijk eigenbijdrage. Denk dat ik op nul uitkom, in schuldsanering en voedselpakket terecht kom. We kunnen beter nog in de bijstand terecht komen. Dan hebben wij alimentatiebetalers het nog veel beter en onze exen moeten aan de arbeid… Toch nog wat bereikt dan. Hahaha. Schande die lummels in den haag. Asociale boevenbende is het…

Reageer

Zelfde situatie. Gaan de onderhoudskosten eruit per 2013?

Reageer

Hallo Sandra,
Mijn situatie is uiteraard ook bijzonder! Anders zou ik deze vraag niet stellen.
Ik ben gescheiden met goed ouderplan. Co-ouderschap! Een week bij zijn moeder een week bij mij, onze zoon van 17. De moeder van mijn zoon kan door haar minimumloon niets bijdragen aan zijn onderhoud en ik betaal 350 alimantatie aan mijn dochter (convenant-afspraak) . Ik verdien meer maar krijg 40.000 euri per jaar. Heb je tips hoe ik tzt eea moet aanpakken? De moeder mede verantwoordelijk stellen? Hij staat in het GBA bij mij ingeschreven.

Reageer

Verdwijnt met ingang van 1 januari 2014 dan ook de inhouding op mijn loon, de z.g. inkomensafhankelijke bijdrage ZVW ?

Reageer

Ik verdien als zzp circa 125.000 per jaar. Ik betaal ook het werkgeversdeel van de zorgverzekeringspremie.
klopt onderstaande rekensom ?

Werkgeversdeel 7,1 % 50056= 3554 per jaar
Individuele deel 11,1 % 66.000= 7326 per jaar
__________________________________________________+
totale zorgpremie 10.880 per jaar

ik ben verbijsterd

Reageer

Vroeger, toen ik particulier verzekerd was, betaalde ik 1200 gulden premie, had een eigen risico van 1000 gulden voor mijn hele gezin samen (man, vrouw, 3 minderjarige kinderen) en genoot daarbij ook nog van de voordelen die waren verbonden aan het particulier verzekerd zijn. Nu wordt alleen het eigen risico (800 euro?) voor ieder van ons al veel hoger dan mijn toenmalige jaarpremie en kunnen we net als iedereen achteraan in de rij aansluiten als we iets mankeren.
Solidariteit is een mooi woord maar ik ben niet bereid om 25x zoveel premie te betalen als iemand met een minimaal inkomen.

Reageer

John.

Ik krijg aow en een lijfrente uitkering totaal : € 35000,= mijn vrouw aow en een pensioen totaal € 16500,= derhalve totaal: € 51500,= worden we dan bij elkaar geteld of betaal ik alleen zorgpremie en mijn vrouw nauwelijks? Ik hoop natuurlijk gesplitst al 2 inkomens, dat geeft nogal een verschil.

Graag uw reactie,

Mvgr

Reageer

Hoe zit het nu met je eigen bijdrage,deze is aankomend jaar 350 euro,s,gaat deze vanaf 2014 ook op inkomens basis gelden??

Reageer

@ redactie
Hoe zit het met ouderschapsverlof en de berekening van de premie? Gaat de berekening over het bruto inkomen of het brutoinkomen min bedrag ouderschapsverlof?

Annemarie

Reageer

hoe zit het met bv de mensen die in Belgie wonen en via de cvk verzekerde zijn voor de basispremie, geen inkomen hebben en in belgie op dit moment 68% van de basispremie betalen, wordt dat dan ook 68 % van de nieuwe premie ?

Reageer

ik ben chauffeur en heb veel overuren hoe word dit berekend?
daarnaast werkt mijn vrouw niet heeft dus geen inkomen
maar moet zij dan toch 20 euro betalen waarvan?
1 studerende dochter geen inkomen
20 euro van nul euro inkomen zijn ze nu echt gek geworden?

Reageer

Betekend het dat als ik 3000 brutto per maand heb en mijn vrouw niet werkt moeten wij dan samen 227euro per maand betalen en als wij allebij wel werken en per persoon 1500 brutto per maand hebben dus 3000 brutto samen dan maar 54 euro zorgpremie betalen. Dat is toch heel raar? Hetzelfde brutto inkomen voor 1 gezien maar meer dan vier keer premie betalen. Niet eerlijk toch?

Reageer

Werkgeversdeel 7,1 % 50056= 3554 per jaar
Individuele deel 11,1 % 66.000= 7326 per jaar
__________________________________________________+
totale zorgpremie 10.880 per jaar

Wij (tweeverdieners) gaan blijkbaar opeens 14.000 euro betalen, naast de werkgevers bijdrage van 7000. Ik wil dan wel graag een paar zieken adopteren, die me af en toe laten weten hoe blij ze zijn met de zorg die ze krijgen. Ik had toch liever gezien dat de hypotheekrente versneld was afgeschaft. Dat schijnt te gaan om 9 euro per maand.

Reageer

vorig jaar is de ZVW stevig opgetrokken. Voor o.a. gepensioneerde die dit zelf moeten betalen, is toen de maximale premie van 156 euro naar 250 euro per maand gestegen. Ik betaal dus nu al 400 euro voor zorg (zorgpremie en ZVW) per maand! (plus eigen risico). Deze maandkosten zijn in een jaar met ruim 40% gestegen terwijl de medische kosten nauwelijks gestegen zijn!
Als nu er ook nog de inkomensafhankelijke premie bijkomt dan is dit helemaal niet meer te betalen! Of komt de ZVW te vervallen?

Reageer

Wat gebeurt er met het box3 inkomen? Als dit ook wordt meegeteld betaal je 11,1+1,2=12,3 procent over een deel van je vermogen.

Het probleem van de kosten wordt niet opgelost. Waarom moeten wij meebetalen aan het 2e huis van de orthodontist, specialist? Het probleem zit in het feit dat bij de zorgverzekeraars en ziekenhuizen teveel managementlagen aanwezig zijn en het feit dat de huisarts, specialist teveel krijgt. Kijk je naar hun inkomen dan is dat de laatste 5 jaar flink gestegen terwijl er niet harder gewerkt wordt. Griepprik en andere vaccinaties/onderzoekjes die door de assistente worden uitgevoerd leveren duizenden tot tienduizenden makkelijk verkregen eurootjes op. Ik spreek als fiscalist uit eigen ervaring. Ik heb deze info al aan meerdere politieke partijen gegeven maar of ze doen er niets mee of trekken de keutel in zodra een landelijke huisartsenvereniging stelt dat dit niet zo is en dreigt met stakingen als er gekort zou worden. Echt geloof mij het probleem is makkelijk op te lossen maar men is laks.

Reageer

U hoeft niet zo af te geven op het inkomen van de specialisten. Als u fiscalist bent, declareert u per uur waarschijnlijk een veelvoud van wat deze dokters declareren en u hoeft bovendien niet bij nacht en ontij uw bed uit om levens te redden!

Reageer

Hoop toch echt dat dit er niet gaat komen! Nu al spijt dat ik vvd heb gestemd… We gaan hier gewoon lekker door met het stimuleren van al die WW trekkers en de echt rijken worden ook ontzien, als dat het enige is waar Rutte zich hard voor maakt. Ga straks 4x zoveel betalen! Mag toch hopen dat de premie over bruto inkomen wordt berekend en niet over fiscaal..

Reageer

Nog zo,n leuk voorbeeld, ik ben naast mijn huidige werk ook nog eens vrijwillig brandweerman die hier voor een vergoeding ontvangt. die vergoeding kan ik straks ook zo’n beetje gelijk weer weg geven. en ze hebben al een gebrek aan vrijwilligers nou dat zullen er niet meer worden op deze manier

Reageer

Ik beetaal nu ongeveer 100 euro nominale premie per maand en 247 zvw. Dus dat is totaal 347 euro. Volgens deze site gaat ik 368 euro ongeveer betalen in 2014. Wat komt daar nog meer bij of wat zit er allemaal in. Zijn dat alle drie de elementen?

Reageer

wat gebeurt er in de toekomst met het zorgstelsel als het niet meer betaalbaar is voor sommige mensen . en geen verzekering meer kunnen betalen heb je dan nog wel recht op hulp als je dan ziek ben of word je dan niet meer geholpen want deze verhoging is niet eenmalig want ook dit gaat elk jaar de hoogte in toch ik denk dat velen mensen met deze vraag zitten zelf is mijn gezondheid erg slecht en gebruik veel medicijnen die ik jammer genoeg me leven lang moet nemen worden mensen die erg ziek zijn en in de toekomst langdurige zorg nodig hebben dan maar aan hun lot over gelaten of worden ze nog geholpen

Reageer

Het onderstaande is helaas niet op onszelf van toepassing, maar wel vreemd!

Stel dat een alleenverdiener met een partner en 2 jonge kinderen 100.000,- euro per jaar verdient.
Voor zichzelf betaald de betreffende persoon dan 475 euro per maand aan premie, de partner die niet werkt betaalt 21 euro en voor de kinderen wordt geen premie betaald.(ik ben er voor het gemak even van uit gegaan dat ook in 2014 voor jonge kinderen geen premie wordt betaald)
De totale premie per maand voor dit gezin is dan 475+21= 496 euro.

Nu een ander gezin met ook 2 jonge kinderen en ook een inkomen van 100.000 euro, maar dan bij elkaar door beide partners ingebracht.
Beide een inkomen van 50.000 euro per jaar en dus een premie van ongeveer 345.
De totale premie voor dit gezin is dan 2x 345 euro = 710 euro

Weer een gezin met een inkomen van 100.000, maar dan verdeeld in een partner met 30.000 die dus 146,- premie betaald en een partner met een inkomen van 70.000 die dan 457 euro betaald.
Totale premie voor dit gezin 146 + 457 = 603 euro

Hoezo: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten? Het is dus totale willekeur, omdat de verdeling van het inkomen uit maakt voor de premie en niet z’n beetje ook!
Nog even daargelaten dat de twee gezinnen waarbij beide partners werken ook al veel meer kosten voor kinderopvang zijn gaan betalen…..

Reageer

Hallo Karin,

Jou reken voorbeelden zijn naar mijn idee correct mits er per persoon naar het inkomen wordt gekeken. Het is een gotspe dat er dan zulke verschillen kunnen optreden.
Ik zelf denk dat er nog wel een robbertje gevochten gaat worden over dit onderwerp.

Reageer

De soep is te heet opgediend en iedereen begint er al driftig van te slurpen.
Men vergeet dat de belasting ook structureel omlaag gaat zodat de hoge inkomenafhankelijke zorgpremie voor een deel gecompenseerd wordt.

Overigens, bij de meest gestelde vragen op deze pagina staat bij de vraag: “”ik heb nu een verhoogd eigen risico, kan dat in 2014 nog steeds?”” in het antwoord: “”En als verzekeraars onderling minder scherp concurreren neemt ook de noodzaak af om scherp zorg in te kopen””.
De verzekeraars zullen m.i. straks ook moeten blijven concurreren en scherp inkopen omdat ze het tóch zullen moeten doen met de zak geld die ze straks gaan krijgen en om geld over te houden om voordeeltjes uit te kunnen delen aan hun klanten, ontkomen ze daar niet aan dus ik denk dat het onzin is om te veronderstellen dat dit nieuwe systeem er toe leidt dat er minder scherp zal worden ingekocht.

Reageer

Wat vaak ter sprake wordt gebracht als verzachting, nl. verlagen vd belasting, was als uitruil bedoeld voor het verlagen vd hypotheekrente aftrek met 0.5% per jaar. Meeste gezinnen met hogere inkomens hebben koophuis en geen huurhuis.

Deze verzwaring vd ziektekostenpremie (gewoon belastingverzwaring dus, mooier moet je het niet noemen) staat m.i. los op zichzelf en is disproportioneel. Wat in veel reacties terugkomt is waarom zou ik nog meer willen verdienen als dit toch wordt afgeroomd?

Dit is funest voor een gezond economisch klimaat! Middelmaat wordt de nieuwe norm. Denk niet dat Nederland daar mee gebaat is. Flut PvdA, flut VVD. Er waren betere manieren om te bezuinigen, dit vergt denken buiten standaard denkkader. Heb nog niets gehoord van -10% loon voor hogere ambtenaren of -10% ambtenaren totaal. Snijden in eigen vlees is moeilijker dan snijden in burgers vlees, n’est pas?

Reageer

Ben ik dan de enige die het wel een goed plan vindt?
Ja ik moet straks ook meer betalen maar denk niet alleen maar aan mezelf! We zitten met z’n allen in de problemen, mensen! Dat moet ergens vandaan komen!
Even een paar jaar de schouders eronder en niet zeuren! Anders eindigen we straks net als de Grieken!

Reageer

Afgezien van dat het plan slecht is doordacht en beroerd is uitgewerkt: het plan nivelleert alleen maar en bespaart helemaal niks. Het helpt dus helemaal niet tegen “net als de Grieken worden”.

Reageer

Als het hierdoor ontvangen geld aan de zorg zou worden besteed, dan had u een punt. Helaas gaat dit geld waarschijnlijk geheel naar Griekenland of krijgt een andere zinloze bestemming.

Reageer

Laat ze eerst iets doen aan de kosten waarom dit zo hoog moet zijn. In oostenrijk ski ongeluk gehad moest gelijk de ambulance betalen 100 euro voor een aardig ritje. In nederland een korter ritje moet er 800 euro betaald worden??? Waar zit dit verschil in. waarom moeten ziekenhuizen winst maken???
Mijn oma heeft een electrische stoel naar boven gehad misschien wel 100x gebruikt. Waar is hij nu op de stort weer een paar 1000 euro’s weg. Laat ze hier iets aan doen inplaats van alles weer ieder jaar duurder maken.

Reageer

Hoe zit het dan met de bedragen , ik rijd 30000 kilometer per jaar waar ik een vergoeding voor krijg van 8400 euro die bij mijn inkomen wordt opgeteld.
Ik heb laten uitrekenen dat het 7000 euro per jaar kost . wordt dat rechtgetrokken op 1 of ander manier of ben ik daardoor gewoon de klos.
Want dat scheelt nog wel een beetje aan premie permaand op 2800 of 3500 euro bruto

Reageer

Wanneer je regelmatig overwerk hebt, wordt dat dan meeberekend of gaat het om het kale brutosalaris.

Reageer

Hoe zit het wanneer je overwerkt? Wordt dit ook meegenomen waardoor je meer zorgverzekering gaat betalen?

Alvast bedankt voor uw antwoord.

Reageer

Graag een antwoord op de volgende situatie: zelf heb ik een volledige wao uitkering,jaarinkomen ongeveer 29000 euro,mijn vrouw heeft afgezien van haar alg.heffingstoeslag geen inkomen,geldt in dat geval dan voor mij +/- 135 nominaal en voor haar het lage tarief van 20 euro?

Reageer

Hoe zit het met mensen die partime werken. M’n partner werkt partime, moet de premie dan berekend worden met het brutobasissalaris wat ze nu krijgt, of wat het fulltime zou zijn.

Reageer

Als ik het goed begrijp gaat het hier alleen nog maar over de basisverzekering. Hoe zit dit met de aanvullende verzekeringen, wordt de premie ook afhankelijk van het inkomen?
Hoe zit het met het eigen risico? wordt dit ook van het inkomen afhankelijk? Wij betalen nu voor ons gezin 450,– per maand inclusief aanvullende verzekering. volgens de berekening wordt dit 705,- per maand voor alleen de basisverzekering . Dat betekent dat we alleen nog voor de basis zorg verzekerd kunnen worden want aanvullende premie erbij kan ik dan niet meer betalen.

Overigens ben ik het wel met eerdere reacties eens, er kan in de zorg bezuinigd worden, heb dit zelf aangekaard bij politieke partijen maar die doen er niets mee.
Door chemotherapie mijn haar verloren, had daarom recht op een pruik, mooie uitgezocht, de bedragen in Nederland zijn schrikbarend € 875, zelfde pruik, zelfde merk kost in Duitsland € 250. Door zorgverzekeraar wordt je echter beperkt in leveranciers waar een “contract” mee gesloten is. Reactie zorgverzekeraar, u bent toch aanvullend verzekerd het wordt toch vergoed?. Volgend jaar kunt u nog een nieuwe pruik uitzoeken?

Dit gebeurd bij 10.000 vrouwen per jaar is bijna 9 miljoen euro per jaar waarop 5,25 miljoen euro bespaard kan worden. En dan heb ik het nog maar over een pruik. Om nog maar niet te spreken over allerlei andere hulpmiddelen die na overlijden op de schroothoop verdwijnen.

Een vriendin heeft steunkous nodig ivm oedeem. leveranciers bellen gewoon op goedemorgen mevrouw het is weer een nieuw jaar, u heeft weer recht op nieuwe kousen, kunnen we een afspraak maken?
Kijk naar de tv reclame over brillen “U hebt mogelijk nog dit jaar recht op vergoeding voor u nieuw bril”. Ronduit te gek voorden.

Reageer
Piet Krulders

Hierbij dank voor uw rekentool. Handig hulpmiddel, echter overall vind ik m’n financiele toekomst erg ongewis. Ik ben fulltime werkzaam als verpleegkundige, mijn vrouw partime. Derhalve samen boven modaal. Vijf thuiswonende kinderen waarvan 4 studerend en in 2014 5 studerend. Hun bijverdienste is zeer gering. Alleen in vakantieperiode hebben ze daar tijd voor. Maken lange dagen in Delft en Leiden. Afschaffen studiefinanciering en ov reisproduct erg pijnlijk. Vooral OV zal enorm in de papieren lopen. Ik zou er wat voor over hebben indien er een soort rekentool zou bestaan waarin bovenstaand is opgenomen. We hebben werkelijk geen idee of we dit in de toekomst allemaal kunnen dragen.

Piet

Reageer

Dit is toch niet normaal meer! Ik snap echt niet waar dit parlement mee bezig is. Nederland gaat hier aan kapot! Wat wordt ons land hier nou beter op? Inleveren en inleveren. Werkgevers gebruiken macht in deze tijd want werk ligt niet voor het oprapen. Enorme belasting op de werknemers, die alles maar moeten accepteren. Ik baal echt van dit parlement! Deze berekening van de zorgpremie kan toch niet juist zijn?????

Reageer

Ik vind dat er te weinig aandacht wordt besteed aan gepensioneerden. Klopt het dat zij de gehele werkgeversbijdrage (7,1%) zelf moeten blijven betalen (ze hebben immers geen werkgever meer), en dat daar bovenop de 11,1% komt. Terwijl zij geen inkomstenbelasting-voordeel hebben (als 65+ers zitten zij immers niet in de schijven die verlaagd gaan worden). Een 2xmodaal gepensioneerd paar gaat er volgens mij daardoor nog veel meer op achteruit dan een 2xmodaal werkend paar! Ik denk dat de koopkracht vermindering voor gepensioneerden er daardoor soms 10% op achteruit kan gaan; misschien nog wel meer! Bovendien hangt het ook nog in de lucht dat het belastingtarief voor gepensioneerden omhoog zal gaan…..

Reageer

En hoe zit het als je een behalve een betaald baantje met erg klein inkomen ook nog een WAO uitkering hebt van 85 euries per maand? Wordt dat bij elkaar opgeteld of wordt dat apart berekend? Wordt het bij elkaar opgeteld dan betaal ik 21 euro ( erg klein inkomen) maar wordt het apart berekend dan is dat 42 euro.Dat is nog wel een heel verschil.

Reageer

ik verdien 1900 bruto p.m mijn vrouw werkt niet
wat gaik voor haar betalen

Reageer

255 euro per jaar

Reageer

Sorry 74 euro per maand

Reageer

Ik ben nu wel heel slordig in mijn antwoorden.
Voor uw vrouw 255 euro per jaar
Voor u 74 euro per maand.
U gaat er dus op vooruit.

Reageer

1.hoe gaat het met de aanvullende verzekeringen?
2.komt inkomensafhankelijke bijdrage 2014 in de plaats van de huidige inkomensafhankelijke premie?(11,1% ipv 7,1 en 5,1???)

Reageer
Redactie Hoyhoy.nl Bericht auteur

U kunt ook in 2014 uw basisverzekering uitbreiden met een aanvullende verzekering. Deze premie komt dan bovenop de nominale premie van 255 euro.
En de werkgeversbijdrage blijft, deze wordt alleen anders genoemd: inkomensafhankelijke bijdrage.

Reageer

Ik ben gepensioneerd. Heb een aanvullend pensioen met AOW.
Mijn vrouw ontvangt alleen AOW.
Wordt deze AOW bij mijn inkomen opgeteld of gaan we ieder apart de inkomenafhankelijke bijdrage betalen?

Reageer

Mijn man verdient per jaar ongeveer 33000,ikzelf verdien per jaar zo een 915 euro!!!!!

Als deze plannen allemaal doorgaan gaan wij volgens de berekening dus de helft meer betalen in 2014 als dat we in 2012 betaalden!!!!!

Dus die zorg is opeens de helft duurder ,heel bizar !!!!!!!

Inkomensafhankelijk oke maar dan moet je het niet de helft duurder maken!!!!!

Reageer

Ik woon in België maar ik werk in Nederland. Omdat ik hier werk ben ik verplicht een ziekteverzekering in NL te hebben. Weggesmeten geld, omdat ik in België al perfect gedekt ben, dus probeer ik het hier zo goedkoop mogelijk te regelen met het hoogst mogelijke eigen risico.
Ik betaal nu al zo’n 100 EUR per maand aan een ziekteverzekering die ik nooit gebruik of zal gebruiken, en ik vind het compleet van de pot gerukt om dit bedrag te zien verdubbelen. In België betaal ik zo’n 200 Euro per jaar voor een complete verzekering, nogal een schril contrast. Pure diefstal in NL!
Ik ben benieuwd wat de uiteindelijke gevolgen voor grensarbeiders zullen zijn.

Reageer

Je kan natuurlijk ook gewoon je belgische verzekering opzeggen en alleen die van NL gebruiken. En anders zou ik alle kosten bij beide verzekeringen declareren. Aangezien er toch geen link is naar beide landen.

Reageer

Wij zijn 70 plussers
Ons inkomen bestaat uit :
Man: AOW + pensioen ca € 38000 br.p.j
Vrouw: AOW + pesioen ca € 1400 br.p.j

Hoe wordt in dit geval de zorgpremie berekend?

Reageer

@W.Pansters Wij zijn 70 plussers Ons inkomen bestaat uit :Man: AOW + pensioen ca € 38000 br.p.j Vrouw: AOW + pesioen ca € 1400 br.p.j
Hoe wordt in dit geval de zorgpremie berekend?
Wellicht zo: Man krijgt 2600E en vrouw 255E is samen 2855E aan premie, maar via de schuif van Johan kan dat aangepast worden tot een inkomen van 2 x ca 20000. Dan kan het 2 x 322E= 644E worden………

Reageer

@Johan2 Moet de AOW erbij geteld worden, dan wordt het voor de man 56000 E en dus een premie van ca 4600E en de vrouw nog steeds 255E is samen ca 4855E. Bij gelijke verdeling via Johan’s schuif van twee inkomens van ca 29.000E wordt het 2 x ca 1300 =2600 E

Reageer

Ik woon in Nederland en werk in Duitsland en betaal daar mijn socialepremie,s loonbelasting,en ziektenkostenverzekering.mijn vrouw werkt in nederland Ik ga ervanuit dat ik geen zorgtoeslag in nederland hoeft te betalen en ook mijn buitenlands loon niet bij dat van mijn vrouw opgeteld wordt??

Reageer

Ik woon in Nederland en werk in Duitsland en betaal daar mijn socialepremie,s loonbelasting,en ziektenkostenverzekering.mijn vrouw werkt in nederland Ik ga ervanuit dat ik geen zorgtoeslag in nederland hoeft te betalen en ook mijn buitenlands loon niet bij dat van mijn vrouw opgeteld wordt??

Reageer

Samsom kiest er bewust voor om het 100k voorbeeld te noemen. Hij weet dondersgoed dat het effect bij 70k het ergst is en dat het dan (hoe oneerlijk) weer afbouwt. Bij 100k p/j naar 0,6, bij 200k p/j ruimschoots in de plus. De sterkste schouders zijn niet de schouders van de mensen met 60-70k per jaar. Het is een aperte leugen van Samsom en Rutte dat de sterkste schouders het meest betalen. Juist niet, die gaan er als enige op vooruit. De verlaging van de inkomstenbelasting van 52% naar 48% levert per jaar 3000 netto per ton bruto inkomen op.

Welke journalist confronteert de heren hier nu eens mee?

Overigens heeft deze maatregel niets met de bezuinigen en crisis te maken. Ook daar lopen de heren constant over te liegen. Alsthans, ze stellen dat we allemaal moeten bijdragen om uit de crisis te komen. Maar geen enkele journalist wijst ze op het feit dat dit niets met bezuinigen of crisis te maken heeft. Journalisten doe uw werk!

Reageer

De aankomende ministers zouden verplicht schriftelijk antwoord op deze vragen moeten geven. Zodat hun leugens gedrukt staan.
Gelukkig is er geen meerderheid in de 1e kamer voor dit onzinnige plan.

Reageer

nou heb ik een hoop gelezen en weet nog steeds niet of er premie betaald moet worden over kale bruto maandsalaris of met ort, want dat scheelt ruim 700 euro. wie o wie haalt een hoop mensen uit de brand

Reageer

Dan maar niet meer op vakantie. Mja.

Reageer

Ik heb een weduwepensioen, met een klein pensioentje ernaast, en ik werk 20 uur per week. Wordt de premie berekend alleen over mijn salaris of over mijn hele inkomen?

Reageer

Ik verdien 3000 netto per maand. Hiervan moet ik straks ongeveer 450 euro zorgpremie betalen, terwijl ik nooit ziek ben. Dit betekent dat ik 15% van mijn netto salaris ga betalen aan zorgpremie. Nu is dit 4%. Een verhoging met 11%. Dit kan toch niet de bedoeling zijn. Daar komt nog bij de extra studiekosten van mijn kinderen en de extra hypotheek kosten. Dit totaal betekent voor mijn gezin een extra kostenpost van 800 euro netto per maand. Bedankt vvd en pvda. Ik vraag me af op wie ik de volgende keer moet stemmen. Vvd en vda vallen dan als eerste af.

Reageer

Ik vraag mij af hoe het nu precies loopt. Ik betaal nu een inkomensafhankelijke bijdrage van 7,1% Die wordt straks 11,1%, een verhoging van 4% dus. Als dit vervolgens nog wordt gecompenseerd door belastingmaatregelen, dan valt dat toch wel mee? Nu houd ik netto zo’n 3000 over na betaling van alle premies en belastingen. Met die 4% verhoging en belastingmaatregelen wordt dat toch niet ineens €482 minder? Ik heb het idee dat de paniekindustrie in de media op volle toeren draait. Snap alleen niet waarom R&S dit verduidelijken…

Reageer

In 2012 betaal je geen 7,1% ink.afh.bijdrage x max. E 50.000, maar 42% IB van 7,1% x maximaal E 50.000 = E 1491.
In 2013 behoef je geen belasting meer over deze door werkgever nog te betalen premie te betalen. De belastingdienst ontvangt deze belasting (E 1491) weer grotendeels terug door de verhoging in 2013 van de eerste belastingschijf van 33,1% naar 37%.

Reageer

Eigelijk klopt het voor geen meter. Bijv. een gezin met 5000,= bruto per maand. man werkt, vrouw thuis met de kindjes. betaald man 446,= en vrouw 21,= dus samen 467,= . Terwijl als vrouw en man allebij werken en allebij 2500,= verdienen. ook samen 5000,= dan betelen ze ieder 146,= per maand. dat is samen 292,= Worden ouders nu gestraft omdat ze er voor kiezen dat mama thuis is voor de kinderen? het verschil is 175,= per maand

Reageer

U verwacht nu dat ministers gezond verstand hebben.

Reageer

WAT JE MOET DOEN

1 ALS JE WERKT ONTSLAG KRIJGEN EN W.W UITKERING AANVRAGEN

2 ALS JE W.W HEBT ZWART GAAN WERKEN

SOCIAALDIENST MAG OOK

Reageer

de midden inkomens worden keihard geraakt.velen van ons gaan met de auto naar het werk,onze opluchting dat de forenzentaks van de baan is,maar niets is minder waar ,,we zijn gemanipuleerd en pakken ons nu met buitenproportionele zorgpremie,

Reageer

Klopt de berekening van Frederik echt? Dat betekent dat wij als 2 zzp ers met ieder een vergelijkbaar inkomen bijna 22.000 euro per jaar inkomensafhankelijke premie gaan betalen?? Komt daar nog de premie bij die je aan de zorgverzekeraars moet betalen?

Reageer

Als alleenstaande moeder met 2 kinderen in het voortgezet onderwijs weet ik niet hoe het nog te betalen valt vanaf 2014. tot nu voelde ik mij nog gelukkig met mijn 2x modaal inkomen, vanaf 2014 voel ik mij, zoals het er nu uit ziet echt de pisang! 2x modaal, dan betaal je dus in verhouding de jackpot!

geen gratis schoolboeken meer, brandstof accijns omhoog, hypotheekaftrek omlaag en als klap op de vuurpijl de zorgpremie, voor mij dan waarschijnlijk 456 euro plus 2x 21 euro, dus ongeveer 500 euro, als het niet per kind hoger wordt….

Die paar procentjes verlaging van de inkomstenbelasting zijn dan echt een wassen neus! Dat weeg niet op tegen de extra kosten.

Ik ben voor inkomens afhankelijke premie, maar met deze bedragen slaan de partijen toch echt door! Na aftrek van alle kosten kom ik gewoon op een minimum leefinkomen uit, zo loont werken toch niet meer?

Reageer

@Karin en @Marjan geven leuke afwijkingen aan. TIP VOOR DE BELASTINGDIENST: In je belastingopgave zit jaarlijks een tabel waarin je kan bepalen aan wie je je aftrekposten zoals rente toe wilt rekenen. Daar kan ook de zorgpremie in opgenomen worden. Je kan dan zelf schuiven tot je de meest gunstige combinatie hebt met je partner. In dit geval dus (bij verder geen andere zaken) aan beiden evenveel toerekenen.

Reageer

We krijgen em keihard in onze ster!

Reageer

En iedereen vergeet dat ok de Bos belastint, die op termijn ook verder nivelleert ook nog doorloopt! We moeten de naam Nederland maar vervangen door Nivelleringsland

Reageer

Ik heb nog helemaal niet iets horen vertellen hoe de uitwerking word als je elke maand een wisselend inkomen heb. Word er gekeken naar je actuele inkomen of naar het inkomen van 2 jaar terug? Of krijg je einde van het jaar een na heffing? Iemand een idee?

Reageer

Met twee studerende kinderen ziet het er straks als volgt uit:
Geen studiefinanciering meer: kosten levensonderhoud ongeveer 2200 hoger.
Geen OV-jaarkaarten meer: reiskosten rond de 4200 per jaar en
we mogen straks 8000 euro aan ziektekosten gaan betalen.
Nog afgezien van de beperking van de hypotheekrenteaftrek
verdwijnt bijna mijn hele salaris als parttimer in het onderwijs
zomaar ineens in de put van dit nieuwe kabinet.

Reageer

Dit gaat alleen nog maar om de basis verzekering, wat gaat er dan in godsnaam gebeuren met de aanvullende verzekering en de eigen bijdragen?

Reageer

Aanvullende verzekeringen zijn “niet” verplicht. Dus dat komt er nog bij.

Reageer

Ik vraag mij af hoe het nou zit met de inkomensafhankelijke zvwpremie die nu ingehouden wordt. De grens hiervan is inmiddels van Euro 33.000,00 naar ruim 50.000,00 verhoogd. Als gepensioneerde draai je volledig zelf op voor deze aanslag. Er wordt dus al inkomensafhankelijk belast. Verdwijnt deze?

Reageer

Hoe kan het nu zo zijn dat mensen met 0 inkomen toch premie moeten betalen? Zo verplicht je toch mensen dat ze schulden maken. En als je gewoon geen verzekering neemt/niet betaald krijg je er nog eens boetes bovenop ook. Ook geen optie.

Nu kun je nog kiet spelen maximale eigen risico + zorgtoeslag + goedkoopste verzekering. Komt neer op geen verzekering want zodra je ergens gebruik van maakt heb je kosten. Maar wel een hoop onnodige administratie.

Ik snap ook niet dat gewoon iedere Nederlander recht heeft op dezelfde dekking en ook niet meer om verschuiving naar privé klinieken ed te voorkomen. Dus geen valse praktijken met aanvullende verzekeringen. En dat dat dus gewoon met belastinggeld wordt geregeld. Daar is belasting toch eigenlijk juist voor bedoeld.
(overigens waarom de tandarts losgekoppeld is vd zorg zoals nu het geval is, raar hoor)

Reageer

Hallo,

Als de zorgpremie inkomensafhankelijk wordt in 2014, hoe wordt dan de zorgpremie berekend voor mensen met een parttime betrekking?

,

Reageer

Ik heb de premie berekend met uw tool, ik begrijp er he- le- maal niets meer van.
Want uit deze berekening blijkt dat wij, met z’n tweeen “goed” voor plm 45000
p/j, niet meer, maar minder premie zouden moeten gaan betalen.
Niet 2 maal 127/maand, maar slechts 2 x 80 /maand !!

Doe ik iets fout??
Ik heb gewoon het bruto maandbedrag van m’n salarisstrook gebruikt. En dat van m’n vrouw, natuurlijk.

Reageer

Deze regering vind ik echt gestoord. Inkomens afhankelijk? Groot geklets. Dit is hoe krijg je nederland naar de klote. Die hele draag kracht klopt niet. Is iedereen al bekent dat de prijs niet meer op loopt vanaf een inkomen van 5090,= ? Het bedrag is dan 457,= per maand. En ook al verdien je 10.000,= dan nog betaal je maar 457,= per maand. Inkomen afhankelijk aan mijn hoela!!! De mensen die zich de kleren werken zijn weer te klos. Mensen met een inkomen van 100.000 en meer lachen zich nog steeds rot. Echt weer een VVD actie. En de PVDA kijk alleen naar hele lagen inkomens. Als een mens een beetje verdient, zitten die in twee keer modaal.En worden overal mee gestraft. Huis huren? Betaal maar 1000,= per maand of rot maar op. Dat is de motto van de Katwijkse Wooncoorparatie. En trap je er in? Dan krijg je ook nog een contract waar extra huur verhoging in staat van 2%, boven de normale huur verhoging. Is je huis koud? Wil je dubbel glas?? Prima valt te regelen, voor extra huur verhoging. En anders ga je maar rond de 300,= per maand energie kosten betalen. En nu ook nog vanaf 2014, mega hoge zorgpremie. Joh die loonbelasting verlaging is hierbij een lachertje. Weet je wat ze moeten doen? Allemaal in die regering zelf op een jaar inkomen gaan zitten van 60.000,= euro per jaar. Dan komen ze er achter wat een armoede je heb terwijl je je de kleren verdient, en puur omdat de zakken vullers er misbruik van maken. Geld tekort?? lever zelf dan ook enorm in. Zijn alle partijen gek geworden of zo. Nu gaat echt iedereen over lijken op deze manier. Kom op doe die oogkleppen af en ga voor je volk. Is de PVV dan echt nodig in Nederland?????????????????????????????

Reageer

Beste mensen,

Wat is het probleem? Het was toch allang duidelijk dat die 16 miljard ergens vandaan moest komen? Het is toch ook heel duidelijk dat Nederland het braafste jongetje in de Europeese klas in het gareel loopt. Het zou toch hypocriet zijn om de Grieken, Portugezen of Spanjolen te verwijten dat ze zich niet aan de Europese regels houden als wij dat zelf ook niet deden? Ik ben er persoonlijk ook niet blij mee dat we minder per maand te besteden gaan overhouden maar dit hadden we hoe dan ook ooit eens aanzien komen? Als je een samenwerking aangaat en een gemeenschappelijke muntenveiling hebt met landen die van het begin er financieel slechter voorstaan dan moet je toch ooit eens voor die mede-Europeanen gaan betalen? En het maakt nu helemaal niks uit of deze regeltje om die centen binnen te halen nu van de VVD/PVDA/CDA/SP/groen links of welke andere partij komt, het feit wil dat die centen binnengehaald moeten worden en dan is het vewonderingswaardig dat twee zulk verschillende partijen te samen rond hebben kunnen breien.
Persoonlijk hadden ze voor mij de hypotheekrente aftrek voor aflossingsvrije hypotheken kunnen afschaffen daar de regel bedoelt was om de mensen een huis te laten kopen en met een aflossingsvrije hypotheek koop je in feite niks. maar huur/leen je geld.
En verder zal het allemaal wel meevallen en anders nodig ik jullie allemaal uit om met dr hele familie en schoonfamilie naar het Binnenhof te komen.

Reageer

Loon strook krijgt nu extra zorgpremie tabel?

Reageer

Als ik het goed begrijp kan het dus heel erg verschillen.
Ik verdien 1400 euro bruto per maand. Dus voor mij zou dat 21 euro per maand zijn. Mijn man verdiend 2400 euro bruto (maar netto is dat ongeveer hetzelfde door de onregelmatigheidstoeslag, maar op de loonstrook staat bruto salaris 2400 euro). Wordt hij dan belast met 134 euro per maand? Dan betekent dat wij er dus flink op vooruit zouden gaan. Of wordt het over het jaarinkomen berekend? Daar zie je namelijk wel de onregelmatigheidstoeslag in terug dat is ongeveer 38000 euro per jaar. Dan zou het dus 206 voor euro per maand zijn, dat scheelt nogal wat.
Of we nou samen 165 euro betalen of 227 euro. Dan zouden we er per saldo alsnog ietsje op vooruit. Maar het blijft vaag.

Reageer
Jos van Steendern

Beste mensen,

Waar ik nog steeds niet uit ben met de nieuwe zorgverzekering, is wordt het bruto jaar cq maand inkomen van man en vrouw nog steeds als een inkomen gezien??
Of gaat iedereen betalen naar zijn persoonlijk inkomen.
Volgens mij als dit duidelijk wordt worden de meeste mens wel rustiger, vooral als de vrouw/man minder verdiend.

Reageer

Mijn vrouw werkt in Nederland en verdient voor haar parttime baan € 1350 bruto per maand. Ik werk in Duitsland en ben dus ook in Duitsland voor ziektekosten verzekerd. Verzekering in Duitsland word uit bruto salaris betaald.

Kan ik er dan van uit gaan dat het zo blijft zoals het is en dat dus alleen mijn partner premie ziektekostenverzekering betaald?

Dat zou overigens betekenen dat we er netto op vooruit zouden aan. De Nederlandse regering kennende zal dat wel niet zo zijn…..

Reageer

Vraag: Komt de nieuwe inkomensafhankelijke zorgpremie in 2014 i.p.v. de huidige zorgverzekeringswet bijdrage die nu ook via de belastingdienst, uiteindelijk inkomensafhankelijk, wordt verrekend?

Reageer

En aan wie worden de premies betaald? Gaat dat rechtstreeks naar de zorgverzekeraar (ik begreep dat zij je inkomen niet weten). Aan de hand waarvan ga je dan betalen? Of aan wie?

Reageer

Hallo allemaal,

En hoe word het berekend als je gastouder bent? En via een gastouderburea je geld ontvangt? want dan verdien je bruto en elke maand is wisselend qua inkomen. Daar ben ik heel erg benieuwd na!

Reageer

vraag 1. Gaat het op je loonstrook verrekend worden?
vraag 2. Waarom stop het bij 5100,= met verhoging?

opmerking: als er dan besloten is naar inkomsten, laat dan iedereen naar inkomen betalen. Ook de hogere salarissen, de procenten berekenen. En niet stoppen bij twee keer modaal. Drie, vier ,vijf, zes en meer modalen moeten dan ook hun percentage betalen. Dat zal dan eerlijk zijn. Wij krijgen weer jam op brood, en zij varen wel met hun luxe jacht tien keer per jaar. Bezuinigen? Haal daar dan ook weg wat te halen valt.

Reageer

Ik ben alleenverdiener. Hoe zit het dan voor ons dan?? Ik verdien de kost en mijn vrouw werkt niet. Ik verdien 3141 euro bruto. Nou ben ik benieuwd wat wij nu moeten betalen.

Reageer

223 euro Hendrik, volgens de handige tool op deze zite.

Reageer

Plus 21 euro voor je vrouw, natuurlijk, alweer volgens de tool op deze site.

Reageer
Ton Gloudemans

Verbijsterd ben ik!
Wat een ongelooflijke domheid van die regering om zo slechte informatie te geven. De burger wil toch weten wat het voor hem of haar individueel betekend? Dit getuigt van amateurisme van de bovenste plank! Een rode kaart en per direct het huiswerk overdoen en vervolgens gedetailleerde informatie geven!
Nu blijft een ieder voorlopig in onzekerheid. Er wordt niet meer besteed!
Dodelijk voor de economie. Mijn huis zou verkocht zijn….de koper blies het donderdag af! Ik kan hem geen ongelijk geven.
Een van de belangrijkste punten van de onduidelijkheid is de huidige loongerelateerde ZKV van 5%, die ik zelf betaal als lijfrentetrekker. Als deze vervalt is er weinig aan de hand in mijn individuele geval.
Echter ik vrees dat ook de 5% over max € 50.000 per jaar blijft bestaan. Het kan niet waar zijn!!
Heel Nederland zou zich moeten vereniging en gedetaillerde informatie moeten eisen. Als dan kan iedereen beoordelen wat het betekent voor hem of haar of samen!

Reageer

Wanneer ik invul bruto jaarinkomen 34391 staat er €457 pm , bij 66000 ook dit klopt niet…. Op een andere site van RTL nieuws kom ik op ons bruto inkomen €34391 met belastingsvoordeel op per jaar €108 meer kwijt..dat is wel even wat anders, mensen schrikken enorm wanneer je niet weet dat dit niet klopt bij jullie en dat belastingsvoordeel maakt ook nogal verschil….
Werkt deze tool wel goed?

Mvg Diana Middelbosch

Reageer

Diana, vul je bruto MAAND bedrag eens in.
Dat vraagt de tool ook.

Reageer

op zich wordt ik nog niet zo stevig gepakt als velen anderen, omdat mijn vrouw bijna niet werkt (en dat moet dan maar vooral zo blijven).

maar…wordt vermogen (spaargeld, huis) ook meegeteld bij het bepalen van het bruto-inkomen? dan wordt-ie helemaal mooi…. kan ik alles beter in een oude sok stoppen, opmaken of op de Seychellen stallen, want tegen inflatie, vermogensrendementsheffing en zorgpremie kan ik met deze lage rentes echt niet op.

Reageer

wordt de premie over het verzamelinkomen berekent of over het individueel inkomen??

Reageer

ik ontvang naast mijn inkomen uit arbeid ook een nabestaandepensioen, wordt dat laatste ook gerekend als inkomen?

Reageer

Deze premies die uit de berekening komen zijn dus alléén voor de basisverzekering, dan zit aanvullend pakket én tandarts daar dus nog niet eens bij?

Voor zover ik kan zien gaat mijn echtgenoot veel meer betalen én ik veel minder, per saldo zijn we dan 100 euro per maand duurder uit wat dan gecompenseerd wordt door nog een belastingverlaging van de 52% schijf. Lijkt mij dus best mee te vallen, dus de paniek van een nog niet gedtailleerd en nog uitgebreider op te stellen plan is misschien wat.voorbarig?

Reageer

Nog even nagekeken maar de belastingverlaging betekend ca 195 eur meer netto per maand bij 63000 pj, dus valt best mee als je dat met stijging zorgpremie verrekend.

Reageer

Ik begrijp echt niet hoe dit kan. Wij zijn een gezin met twee kinderenl wat op zich goed verdient, 5600 + 2900 bruto. Vorig jaar een nieuw huis gekocht en nu zal ik in 2014 650 euro aan zorg premie moeten gaan betalen? Kan iemand mij vertellen waar ik dat vandaan moet gaan halen? Dat we wat meer zouden moeten gaan betalen prima, maar dit kan niet waar zijn. Help me ajb uit te leggen dat ik het ergens verkeerd zie.

Reageer

Ben maar een gewone jongen die met werken zijn geld moet verdienen.
Maar zo wordt het steeds minder interessant om iets te ondernemen.
Snap bepaalde dingen niet, waarom kan zoals in andere Europese landen de zorg niet gratis. Zoal in Scandinavie en Engeland (ook niet bepaald hoog lopende inkomens).
Dat werk daar ook, maar als je iets speciaals wild dan moet je aan de bak.
Voor de rest 24/7 zorg. Een premie betalen O.K. Maar geen 11,1 procent dit is je reinste straatroverrij. Voor mij zelf komt dit straks ook uit op een kleine 5000,00 euro/pj
Ik weet wat voor een rekenwonder er in Denhaag heeft zitten tellen, maar zeker in zijn voor deel. Even terug (20 jaar) Toen betaalde we maar een paar centen voor de extra premies (bijverzekering). Maar haal nog een paar vliegtuigen import steuntrekkers naar nederland en trek jan modaal maar een poot uit dan komen we er wel. Nu dit dan de oldtimer de deur uit de wegenbelasting omhoog hypotheek rente aftrek weg en ga zo maar even door.

EEN GROVE SCHANDE. ALS IK DIT GEWETEN HAD MET DE VERKIEZINGEN. VAN MIJ MAG DE BANDIETEN CLUB UIT DENHAAG OP EEN ZINKEND BOOTJE VAN “TUNIS” NAAR “ITALIE” WORDEN GEZET EN DAN EENS KIJKEN WIE VAN DIE MANEN CQ VROUWEN DE KOP BOVEN WATER HOUD.
Ik in iedergeval niet ik denk dat ik maar ga emigreren.

Reageer

In 2013 schijnen werknemers in loondienst geen belasting meer te hoeven betalen over de door de werkgever te betalen 7,1% bijdrage Zvw over maximaal E 50.000. Betekent dat in 2013 dus een voordeel van E 1491 (42%x 7,1% x E 50.000) voor mensen die 50.000 of meer verdienen ?

Reageer

Antwoord op mijn vraag inmiddels gevonden : Voordeel valt weg door verhoging in 2013 van de eerste schijf IB (<65j.) van 33,1% naar 37% (Wet ULB).

Reageer

wat verstaat men over inkomensafhankelijke??? is dit alleen je basis salaris of telt men ook de ploegendienst inkomen mee, zo ja, dan lijkt het meest eerlijke dat in de toekomst 32% belast gaat worden en niet 52% zoals dat nu gaat (anders word je dubbel gepakt!!!) en wat als je een PT ( persoonlijke toeslag) hebt, deze word ook al dubbel belast. Al met al zal dit kabinet zich eerst behoorlijk achter de oren dienen te krabbelen voor ze iets lanceren waar de mensen de dupe van worden, ze hebben het wel over de wereldwijde crisis die ze te gemakkelijk hanteren maar als ze eerlijk zijn dan vertellen ze dat wij de dupe zijn van hun waanzinnige miljarden uitgaves, uit de tijd Bos met zijn ruim 100 miljard die gepompd zijn in vele bank en verzekeringsbedrijven en dan ook nog eens in de bodemloze griekse pot die ons ook nog eens ruim 100 miljard heeft gekost, hier zijn wij dus de dupe van en zodoende moeten wij meer ophoesten om dit verlies te compenceren, we zullen goed moeten na gaan denken wat voor profijt de nederlandse burger heeft in het pompen van ons geld in landen die smiddags uit gewoonte ff 3 uurtjes ziten te luieren ( wij moeten ook werken als de temperatuur boven de 26 graden is) Een ieder zal en moet zijn eigen broek op moeten en kunnen halen maar als dit zo doorgaat dan zal menigeen in Nederland ook hier moeite mee gaan krijgen. veel succes met Samson en Gert ( rutte)

Reageer

Ik heb de vele reacties doorgelezen. Allemaal zorgen en dat mag ook wel, als je werkt ben je de pineut. Wat we aan zorg meer gaan betalen geven we minder uit aan de dagelijkse dingen. Kortom Mark en Diederik verlengen de economische malaise met nog een aantal jaren. Jammer voor de middenstand.
Maar ja de soep wordt nooit zo heet gegeten als hij wordt opgediend. En anders met zijn allen naar den Haag, Dat is ook een mogelijkheid om je ongenoegen te uiten.

Reageer

Veel verwarring en onduidelijkheid! Een ding is me echter wel duidelijk geworden: de rijken worden alleen maar rijker en Jan Modaal en 2x Modaal gaan er fors op achteruit! Terwijl daar nu net het grootste aantal werkers tussen zit. Maar ja, wat heeft Nederland aan harde werkers?? Niks toch! Waarom moet iemand die een ton verdient of meer hetzelfde bedrag gaan betalen, als iemand die 70.000 euro verdient?? Ach, natuurlijk, de dames en heren in Den Haag vallen graag zo veel mogelijk buiten de boot, die NIVELLERING heet….Stelen van de gewone man noem ik het! En waar gaat inderdaad al dat geld heen? Noemen we dat potje “Griekenland” of “Spanje”??

Doe een ander niet aan, wat je voor jezelf ook niet wil…….

Reageer

en als je bruto inkomen 50000 euro per jaar is met veel overuren telt dat ook dan mee wand als ik geen overuren heb heb ik dus veel minder

Reageer

Ik betaal over mijn inkomsten van zo’n 100.000 euro Buiten de nominale premie ook inkomens afhankelijke ziekenfondswet premie (een veelvoud van de nom.premie). Ik zie die inkomens afhankelijke ziekenfondswet premie nergens terug in de vergelijkingen. Blijft deze premie in 2014 ook bestaan of komt hiervoor in de plaats de nieuwe inkomens afhankelijke premie?

Reageer

Gezien de grote commotie die is ontstaan over de zorgplannen van het nieuwe kabinet lees of hoor ik nergens iets over wat deze plannen betekenen voor de gepensioneerden die in het buitenland wonen zoals bv Spanje waar toch zo’n 80000 Nederlanders wonen die in het verleden ook al door de VVD er Hogenvorst uit de ziektekosten verzekering zijn gegooid en nu dreigt het zelfde te gebeuren met de nieuwe zorgverzekeringsplannen van deze nieuwe regering , nog steeds zijn de pensionado’s aan het procederen over de laatste regeling dit duurt nu al 6 jaar en nu het Hof in Strasbourgh de pensionado’s waarschijnlijk gelijk gaat geven kunnen we weer opnieuw beginnen met deze nieuwe onzalige plannen,Verzekeringssite duik hier eens in want ik denk dat dit opnieuw een grote rel gaat geven, men denkt daar in Den Haag niet na want ik weet haast zeker dat ze wederom de gepensioneerden in het buitenland over het hoofd hebben gezien en zij zwaar gedupeerd gaan worden, aan de Costa’s heerst grote onrust over deze nieuwe plannen, en voor de goede orde dan gaat het niet om rijke Nederlanders die aan de Costa’s wonen daar 95 % van deze pensionado’s aldaar een modaal inkomen en minder heeft en gewoon hun laatste levensjaren lekker in de zon wil zitten zonder te worden lastiggevallen door die ambtenaren en ministers in Den Haag die dit soort onzin verzinnen

Reageer

Ik heb een wao uit kering mijn partner die werkt.. wij betaal beide natuurlijk zorg premie hij het zijne en ik. mijn vraag is wordt de nieuwe premie apart geteld of samen omdat w ebeide een inkomen hebben.? want wordt hij apart geteld dan heb ik er mee voordeel aan dan dat hij samen wordt geteld. als die samen wordt geteld moeten we beiden een flink bedrag betalen.. dus eigenlijk die berekening niet!

Reageer

Ik heb een wao uit kering mijn partner die werkt.. wij betaal beide natuurlijk zorg premie hij het zijne en ik. mijn vraag is wordt de nieuwe premie apart geteld of samen omdat we beide een inkomen hebben.? want wordt hij apart geteld dan heb ik er mee voordeel aan dan dat hij samen wordt geteld. als die samen wordt geteld moeten we beiden een flink bedrag betalen.. dus eigenlijk die berekening niet!

Reageer

Mijn man verdiend alleen, wij zijn allebei boven de 60 jaar, zelf heb ik geen baan,
ben nu dus mee verzekerd met mijn man, maar hoe gaat dat straks in 2014.

Als ik het goed heb uitgerekend gaan wij dan ongeveer 40 euro per maand betalen, zou niet weten waar ik dat van moet betalen, pfffff, mag van mij wel blijven zoals het nu is.

Reageer

Die 40 euro moet 400 euro zijn,

Reageer

Reageer