5 manieren om veilig te rijden mét je smartphone
5 manieren om veilig te rijden mét je smartphone
Veilig rijden terwijl je gestoord wordt door je telefoon kan echt niet meer. Steeds meer mensen – en vooral jongeren – gebruiken hun smartphone tijdens het autorijden. Niet alleen ben je een gevaar voor jezelf, maar ook voor anderen. Op initiatief van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is er een nieuwe verkeersveiligheidscampagne geïntroduceerd: MONO. Wat staat voor letterlijk één of alleen. Het doel is Nederland is ongestoord onderweg te laten zijn. De campagne richt zich op smartphonegebruik in het verkeer voor zowel autobestuurders als fietsers. Hier 5 tips om smart te rijden.

Telefoonhouder

Een goed begin om veilig te rijden is een telefoonhouder. Als je je smartphone toch wilt gebruiken, bijvoorbeeld voor navigatie of muziek, zorg dan in ieder geval dat hij goed vastzit. Rijden met één hand en ondertussen met de andere hand je telefoon tussen de stoelen vandaan vissen is een stuk gevaarlijker – voor je het weet heb je een ongeluk. Met een telefoonhouder hoef je je blik ook minder lang van de weg te halen, omdat je smartphone – net als een TomTom bijvoorbeeld – in je gezichtsveld zit als je op de weg let. Zorg ervoor dat je je navigatie instelt voordat je weggaat, zodat je je volledig kunt concentreren op de weg tijdens het rijden.

Google Maps

Weet je de weg niet? Als je geen TomTom of andere navigatie-apparaat hebt, is Google Maps een goed alternatief. Ook fijn: Google Maps brengt alle files in kaart en zorgt op tijd voor alternatieve routes. Een ander voordeel is dat je de app vrijwel geheel met je stem kunt besturen. Zo blijf je veilig met je handen aan het stuur!

Automodus

Om alle afleiding van appjes en pushberichten te vermijden, kun je verschillende dingen doen. De vliegtuigstand op je telefoon schakelt al het mobiele verkeer uit. Lekker rustig, maar dan kun je ook geen navigatie gebruiken. Sommige telefoons hebben een automodus, die berichten en meldingen uitstelt of zelfs automatisch een berichtje stuurt met teksten als ‘Het komt nu niet goed uit’ en ‘Kan ik je later bellen?’. Zo kun je reageren zodra je veilig stilstaat. Een andere optie is om de modus ‘niet storen’ aan te zetten. Deze modus kun je vaak aanpassen aan jouw wensen, zodat je écht belangrijke telefoontjes wel ontvangt.

In-Traffic Reply-app (Android)

Deze app reageert op inkomende berichten en oproepen wanneer jij aan het rijden bent. Je kunt je reactie helemaal zelf instellen met een leuk filmpje of een gifje. De app werkt ook met meerdere social-media-apps. De app meet je snelheid door middel van gps en vanaf 10 kilometer per uur wordt de In-Traffic Reply automatisch ingeschakeld. Handig hè.

SafeDrive (iOS)

In de App Store vinden we een vergelijkbare app als die van Android, maar met een extraatje. Verstuur je geen berichtjes terwijl je aan het rijden bent, dan verdien je punten. Leuk voor een wedstrijdje ‘wie rijdt het veiligst’ met al je vrienden. De punten die je verdient, geven je daarnaast korting op bepaalde producten. Win-win, dus.

Zorg voor een goede autoverzekering

Ondanks alle maatregelen toch een keer schade gereden? Kijk hier wanneer je recht hebt op vervangend vervoer. En check meteen nog even of je kunt besparen. Waarschijnlijk wel. Autoverzekering vergelijken én besparen.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*