Inboedel en opstal: weet jij het verschil?
Inboedel en opstal: weet jij het verschil?
Weet je wat het verschil is tussen een inboedel- en een opstalverzekering? Als je het niet weet, ben je niet de enige. Veel mensen vinden het verschil lastig te herkennen. En wat er precies gedekt wordt, hangt af van wie je verzekeraar is. Maar het is makkelijker dan je denkt om te achterhalen of je je schade bij je inboedelverzekering of opstalverzekering moet claimen. Dit is hoe je dat doet:

Vast aan uw huis: opstal

Zit hetgeen dat schade heeft opgelopen aan je huis vast? Dan valt de schade onder de dekking van je opstalverzekering. Denk bijvoorbeeld aan: leidingen, sanitair, centrale verwarming, maar ook een ingebouwde koelkast. Een opstalverzekering wordt daarom ook wel een woonhuisverzekering genoemd. Schade aan bijbehorende garage, schuur, schutting en omheining valt over het algemeen ook onder je opstalverzekering. Anders kun je deze extra meeverzekeren tegen een hogere premie. Een opstalverzekering is wettelijk niet verplicht, maar het is wel verstandig om er een af te sluiten. Als je een huis koopt, zal je hypotheekverstrekker in de meeste gevallen van je eisen dat je een opstalverzekering afsluit.

Los in je huis: inboedel

Zit hetgeen dat schade heeft niet vast aan je huis? Dan kun je terecht bij je inboedelverzekering. Denk aan je bank, laptop en sieraden. Maar ook je koelkast, als deze niet ingebouwd is. En je kleding. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Je bent dan verzekerd tegen brandschade, waterschade, schade door blikseminslag, inbraak, ontploffing, diefstal en storm. De kosten bij schade kunnen namelijk flink oplopen als je niet verzekerd bent. Kijk goed in de polisvoorwaarden van je verzekering om te kijken wat er wel en wat er niet vergoed wordt. Dit verschilt namelijk per verzekeraar, maar ook per gekozen dekking.

Woonverzekering

Heb je zowel een inboedel- als een opstalverzekering nodig? Sluit deze dan af bij dezelfde verzekeraar. Sluit je de opstal- en inboedelverzekering in één verzekering af, dan is dat een woonverzekering. Zo vermijd je het risico dat je bij schade niet weet bij wie je moet zijn en dat je naar de andere verzekeraar wordt verwezen. Bovendien hoef je maar één keer je schade te melden. Handig toch? Sommige verzekeraars geven je zelfs korting als je meerdere verzekeringen afsluit. Je kunt je woonverzekering ook uitbreiden met een aansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandverzekering. Dit noemen we een woonpakket. Kijk welke verzekeringen jij nodig hebt en vergelijk onze woonverzekeringen.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*