Verzekeraars houden themamiddag over asbest

Verzekeraars houden themamiddag over asbest

De overheid heeft vorig jaar besloten dat er in 2024 geen asbestdaken meer mogen zijn in Nederland. Om die reden organiseerde het Verbond van Verzekeraars een themamiddag over asbest, omdat ook verzekeraars met deze stof te maken krijgen in hun verzekeringsproducten.

Miljardenproblematiek

Ruim 100 bezoekers hoorden tijdens de themamiddag de opzienbarende cijfers over asbest. In totaal ligt er nog ongeveer 100 miljoen vierkante meter asbestdak op agrarische bedrijven en zo’n 20 miljoen vierkante meter op particuliere huizen, schuurtjes en overige bedrijven. Als we becijferen dat de verwijderingskosten per vierkante meter € 10 bedragen en een nieuwe vierkante meter dak € 25 á € 30, dan lopen de kosten al snel in de miljarden. Bovendien overlijden er per jaar als gevolg van asbest tussen de 600 en 1300 mensen, volgens schattingen van de Gezondheidsraad. Dat zijn er meer dan het jaarlijks aantal verkeersdoden. Dit alles geeft aan dat de asbestproblematiek serieus genomen moet worden.

Wel of niet gedekt?

Wat er na asbestincidenten wel en niet gedekt is, verschilt per polis. Dat is zeker een aandachtspunt voor zowel verzekerden als verzekeraars, want er is geen duidelijke lijn die voor iedereen geldt. Piet Bosma, schade-expert bij Lengkeek: “Bij inkomende milieuvervuiling zal de verzekeraar roet- en rookschade bij buren van de veroorzaker vrijwel altijd dekken, maar asbest lang niet altijd. Dat is niet uit te leggen en zorgt voor lastige situaties in woonwijken.” Daarom kregen verzekeraars de tip mee om bij nieuwe polissen na te gaan of er asbest in het pand zit en zo ja, af te spreken dat het dan per 2024 is verdwenen. Bij bestaande polissen kunnen verzekeraars hun klanten informeren.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*