Verzekerd bij ongelukjes in huis: dit moet je weten
morsen wijn
Een ongeluk zit, helaas, in een klein hoekje. Al met een glaasje wijn kun je veel schade in je woning veroorzaken, waar natuurlijk niemand blij van wordt. Je bent dan wel blij als je een inboedelverzekering (met allrisk-dekking) hebt afgesloten, zodat de schade wordt vergoed. Het is niet verplicht om inboedelverzekering af te sluiten, maar wel aan te raden. Als je net verhuisd bent, is het een goed moment om een inboedelverzekering af te sluiten. Heb je al een inboedelverzekering maar breid je je inboedel uit? Ook dan is goed om de polis nog eens tegen het licht te houden. Tegen het licht van GU10 LED spots bijvoorbeeld, die ook gedekt zijn met een inboedelverzekering. Hieronder lees je meer over de inboedelverzekering.

Wat zijn de mogelijkheden bij een inboedelverzekering?

De inboedelverzekering heeft betrekking op alle zogenoemde losse spullen in huis. Denk hierbij aan meubels, maar ook de televisie en het witgoed in de keuken. Daarnaast wordt bijvoorbeeld kleding gedekt, net zoals een wake up light die je in je slaapkamer hebt staan. Heb je een mooie platenverzameling? Ook deze collectie behoort tot je inboedel. De inboedelverzekering is er dus voor alle losse spullen. Of zoals het vaak in de polis staat vermeld: spullen die niet ‘aard- en nagelvast’ zitten. Vaste ‘onderdelen’ in huis vallen juist onder de opstalverzekering. Met deze polis ben je verzekerd voor zaken als de regenpijp, de vastgelijmde vloerbedekking en het tuinschuurtje. Met andere woorden, de inboedelverzekering is er voor de spullen in je woning, terwijl de opstalverzekering schade áán je woning dekt. 

Is een inboedelverzekering verplicht?

Nee, in ons land ben je niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. Dit is ook het geval voor de opstalverzekering, als je tenminste naar de Nederlandse wet kijkt. Huiseigenaren moeten namelijk vaak wel verplicht een opstalverzekering afsluiten van de hypotheekverstrekker. Dit maakt dan onderdeel uit van de voorwaarden van de verstrekte lening. Dit geldt niet voor een inboedelverzekering. Die is altijd optioneel. Ben je van plan om beide polissen af te sluiten? Dan kan het handig zijn om beide verzekeringen bij dezelfde verzekeraar af te sluiten. Schade valt namelijk soms onder de verzekering van de opstal en soms onder de inboedelverzekering. Eén verzekeraar als contact en aanspreekpunt kan dan handig zijn.

Hoe kun je de waarde van je inboedel vastleggen?

Vroeger werd de waarde van een inboedel met name vastgelegd met behulp van een inboedellijst. Inmiddels is dat niet meer het geval en volstaan algemene berekeningen van verzekeraars. Zij zullen een maximaal verzekerd bedrag vaststellen aan de hand van allerlei gegevens. Zo kijken verzekeraars naar het aantal kamers, het inkomen, de oppervlakte van het huis en de gezinssamenstelling. Alsnog blijft het wel handig om een inboedellijst samen te stellen. Zo kun je inschatten of je bepaalde delen van je inboedel wellicht extra moet verzekeren. Dat zal vooral het geval zal zijn als je dure spullen in huis hebt staan. Je kunt de inboedellijst krijgen via je verzekeraar, maar het document is ook online te vinden. Daarnaast is het altijd goed om bonnetjes te bewaren. 

Hoe wordt de schade en dekking berekend?

Verzekeraars maken gebruik van berekeningen die voor klanten over het algemeen voldoende dekking bieden. Zo wordt voorkomen dat je onderverzekerd bent. Dit is het geval als het bedrag waarvoor je verzekerd bent lager is dan de waarde van je inboedel. In het verleden gebeurde dit nog wel eens, waardoor uitkeringen te laag uitvielen. Verzekeraars bieden inmiddels een garantie tegen onderverzekering met hun eigen rekenmethodes. Als je schade hebt aan je spullen dan moet je dit doorgeven aan je verzekeraar. Vervolgens zal de verzekeraar aan de hand van een afschrijvingslijst beoordelen wat de waarde is. Dit kan de nieuwwaarde betreffen, maar bij oudere spullen ook een vastgestelde dagwaarde. 
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By