Verzekeringen en overstromingen; hoe zit dat?
overstroming
Een paar maanden geleden kreeg Limburg te maken met een enorme overstroming. Ook in België en Duitsland zorgden overstromingen voor veel problemen en kostte de ramp zelfs aan veel mensen het leven. In Nederland was dit niet het geval, maar werd natuurlijk wel veel verwoest. Onder meer veel huizen liepen schade op door de overstroming. Ook wordt verwacht dat we in de toekomst nog vaker met dergelijke rampen te maken krijgen in ons land. Je vraagt je daarom mogelijk af of je je kunt verzekeren tegen een overstroming. In dit artikel geven we daar antwoord op.  

Kun je je verzekeren tegen een overstroming?

Nee, helaas kun je je niet verzekeren tegen een overstroming. Met een inboedel- en opstalverzekering zul je wel verzekerd zijn voor schade door lokale neerslag, maar daar houdt het eigenlijk ook mee op. In sommige gevallen kun je nog verzekerd zijn voor schade door het begeven of overlopen van een kanaal, riviertje of beekje als dit niet het gevolg is van lokale neerslag. Schade door water dat afkomstig is van een rivier, zee of binnenwater zal daarentegen hoe dan ook niet gedekt worden door je woonverzekering. In het verleden kon je nog een overstromingsverzekering afsluiten bij een bepaalde verzekeringsmaatschappij, maar ook dat is tegenwoordig niet meer mogelijk.  

Wat kun je dan doen?

Het is dus niet mogelijk om een verzekering tegen overstromingen af te sluiten. Ook zul je het water tijdens zo’n ramp niet echt tegen kunnen houden, dus de kans is groot dat je woning beschadigt. Toch is dat op dat moment niet echt belangrijk; het is dan juist essentieel dat je de overstroming zelf overleeft, net zoals de rest van je gezin. Hiervoor kun je gebruik maken van de onderstaande tips. Ze kunnen mogelijk ook nog helpen bij het voorkomen van schade of wateroverlast aan je huis.   
  • Bouw een noodpakket en maak een gezinscommunicatieplan. In het noodpakket zul je veel spullen moeten bewaren. Denk bijvoorbeeld aan flessen water en houdbaar voedsel. Daarnaast is een zaklamp met extra batterijen ook belangrijk, net zoals een multifunctioneel mes en een EHBO-kit. Om te kunnen communiceren met elkaar is het een aanrader om eenvoudige portofoons op te bergen in je noodpakket. Een portofoon is netwerkonafhankelijk en zorgt ervoor dat je in een noodsituatie nog kan communiceren.
  • Vermijd het bouwen in een uiterwaard, tenzij je je huis verhoogt en versterkt. Ook kun je nog andere maatregelen tegen een overstroming nemen als je in de buurt van een rivier woont. 
  • Verhoog de oven, boiler en elektrisch paneel in je huis als je in een gebied woont met een hoog overstromingsrisico. Ook is het slim om voor een overstroming je meubilair naar boven te brengen als dit mogelijk is. 
  • Overweeg om ‘terugslagkleppen’ te installeren om te voorkomen dat overstromingswater eindigt in de afvoer van je huis. Eventueel kun je hiervoor ook de hulp van experts inschakelen zodat je dit klusje niet zelf hoeft uit te voeren. 
  • Bouw indien mogelijk barrières om te voorkomen dat overstromingswater het gebouw binnendringt en dicht muren in kelders af met waterdichtmakende verbindingen. Zandzakken kunnen hier natuurlijk goed bij helpen, dus koop alvast wat van deze zakken als voorzorgsmaatregel. 
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By