Waarom vloerverwarming een goed alternatief is voor radiatoren
Waarom vloerverwarming een goed alternatief is voor radiatoren
Vloerverwarming, waarom zou je daarvoor kiezen? Warme voeten wanneer je ’s morgens vroeg je bed uitstapt, tanden staat te poetsen of brood staat te smeren, dat is toch wel erg fijn. Maar dat zijn niet de enige redenen… Wij vertellen je meer over de vloerverwarming.

Ruimtebesparend

Vloerverwarming, het woord zegt het al; de verwarming ligt onder de vloer. Hierdoor bespaar je een hoop ruimte in huis. Radiatoren aan de muur zijn namelijk verleden tijd met vloerverwarming. Op deze manier kan je meer ruimtes in huis maximaal benutten. De buizen van de vloerverwarming kunnen op twee verschillende manieren worden verwarmd. Door middel van water of elektrisch. Een elektrische vloerverwarming verbruikt meer energie en wordt vaak gebruikt om delen van het huis te verwarmen, zoals de badkamer. De watermethode is toch echt het gunstigst voor de energierekening.

Energiezuinig

Naast het feit dat het ruimtebesparend is, is vloerverwarming ook nog eens energiezuinig. Het zit namelijk zo, vloerverwarming verdeelt de warmte via leidingen die lopen onder het vloeroppervlak. Hierdoor is er sprake van een gelijkmatige verdeling van de warmte. In tegenstelling tot radiatorverwarming. Waarbij meerdere radiatoren warmte verspreiden en er al snel temperatuurverschillen kunnen ontstaan. Doordat er met vloerverwarming minder stroming van de lucht plaatsvindt, voelt vloerverwarming comfortabeler. En dat betekent dat de verwarming een graadje lager kan.

Nadelen van vloerverwarming

Elk verwarmingssysteem heeft voor- en nadelen. Een aantal voordelen zijn al benoemd, maar wat zijn dan de nadelen van vloerverwarming? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.
  • Hoge installatiekosten;
  • Relatief duur vergeleken met radiatoren;
  • Vloerverwarming plaatsen bij een bestaande woning brengt een grote verbouwing met zich mee;
  • Bij lekkage moet de hele vloer worden opengebroken.

Kosten vloerverwarming

De kosten van vloerverwarming kunnen erg uiteen lopen. Het verschil in prijs zit hem voornamelijk in het aantal m2. Daarnaast heb je met vloerverwarming de keuze uit drie verschillende soorten: hoofdverwarming, uitgebreide bijverwarming of bijverwarming. Voor een gemiddelde woning kun je uitgaan van een gemiddelde prijs van € 25 tot € 30 per vierkante meter. Houd hierbij wel rekening met de installatie kosten. Voor de verschillende soorten vloerverwarmingen geldt een andere installatieprijs. Wanneer je een vloerverwarming wilt installeren in een oud huis, komen hier vaak ook nog verbouwingskosten bij kijken. De oude vloer moet namelijk eerst verwijderd worden.

Besparen met je vloerverwarming

Doordat vloerverwarming energiezuinig is, kun je flink besparen op je energiekosten. Bij de installatie van vloerverwarming stelt de installateur de pomp van de vloerverwarming vaak in op de hoogste stand. Op deze manier wordt de vloer het snelst warm. Als je geen warmte nodig hebt, bijvoorbeeld in de zomer, kun je de pomp gerust uitzetten. Dat scheelt een hoop energie. Let op: als de pomp te lang uitstaat, kan hij vast gaan zitten. Zorg ervoor dat de pomp elke dag een kwartiertje draait. Dit kun je eenvoudig met een tijdschakelaar doen. Zo kun je zelf instellen wanneer de pomp draait.

Nog meer besparen?

Een vloerverwarming brengt kosten met zich mee, maar op de lange termijn verdien je die terug met de besparingen op je energierekening. Wil jij nóg meer besparen? Kijk dan eens of je huidige energieleverancier nog wel het goedkoopst is voor jou. Energie vergelijken in onze energievergelijker loont en helpt je tot wel € 285 te besparen. Kleine moeite voor zo’n bedrag, toch?
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*