Wasmachine is onmisbare kost, én goed voor een verhaal
wasmachine
De wasmachine. Het apparaat staat voor: onmisbaar, schoon en vooral flink zwaar. Al deze facetten spelen een rol bij de aanschaf ervan. Net als de mate waarin dit apparaat energie verbruikt. Maar ook het verhaal over de wasmachine is er eentje om na te lopen. In het kort alle mogelijke informatie over de wasmachine en de geschiedenis ervan.

Met de hand aangedreven wasmachine

Het is een kriem als je het apparaat moet verhuizen, maar een zegen voor de mensheid: de wasmachine. Lang, lang geleden moest alles nog met de hand gebeuren. Rivierwater werd waswater en zeep werd gemaakt uit dierlijk vet. Dan was het schrobben geblazen op grote stenen of tussen de handen. Een loodzwaar en tijdrovend karwei. Eind achttiende eeuw werd het schrobbord uitgevonden en bijna een eeuw later was daar een soort van wasmachine die met de hand moest worden aangedreven.

Voor kleding wassen moest je naar een wasserij

In 1858 zag de eerste roterende wasmachine het levenslicht. Omdat er geen elektriciteit beschikbaar was, werden de wasmachines tot de jaren dertig van de twintigste eeuw aangedreven door een petroleummotor. Zo’n apparaat stond niet bij iemand thuis. Dat kwam pas in zwang in 1874, met de houten wasmachine. Deze moest nog met de hand worden aangedreven maar het scheelde een heel gesjouw naar een centrale wasserij. Om de was een beetje droog te krijgen ging deze door een wringer. Iets wat later de centrifuge werd. In 1910 volgde dan eindelijk de elektrisch aangedreven wasmachine waarin gewassen kon worden met zeepvlokken.

 Jij vraagt en de wasmachine draait

Tegenwoordig kennen we zeer geavanceerde wasmachines die zelfs op afstand bedienbaar zijn. Geen eenheidsworst meer als het gaat om een manier van wassen, maar speciale programma’s voor delicate kleding, wollen truien of sportkleding. Jij vraagt en de machine draait! Een heilig apparaat, dat best wat kost. Handig om deze te verzekeren. Dat doe je met de inboedelverzekering.  

Energiezuinigheid wasmachine tegenwoordig belangrijk

En dan is er ook nog de energiezuinigheid waar een machine tegenwoordig in uit kan en moet blinken. Vanaf maart van dit jaar (2021) is er in Europees verband een nieuw energielabel verplicht voor onder meer wasmachines. Het doel is om producten binnen dezelfde categorie een stuk beter te kunnen vergelijken als het gaat om prestaties en verbruik. Zo wordt het gemakkelijker als klant de voor jou beste wasmachine aan te schaffen. De nieuwe schaal (A t/m G) is duidelijker en overzichtelijker. De oude labels met plusjes (A+++) verdwijnen. Hoe beter het energielabel, hoe meer energie je bespaart met de wasmachine. En dat is goed voor het milieu, maar ook aan de energiekosten die je kwijt bent aan je wasjes.

Tips verbruik wasmachine verminderen

Naast een energiezuinige wasmachine, kun je op meerdere manieren zorgen voor een laag energieverbruik met dit apparaat. Daarover geven wij je graag meer tips, zoals op welke toeren je het best wast, dat je beter een kouder wasje draait en dat de trommel beter niet al te vol zit. En wil je meer weten over het energieverbruik van andere apparaten? Daarover vertellen we je ook. 
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By