winter auto

Winter auto

Te laat op je werk omdat de deur van je auto vastgevroren zat? Tegen een lantaarnpaal gereden door de gladheid? Je voorkomt het met eenvoudige voorzorgsmaatregelen. Want hoe goed je ook verzekerd bent, in de winter heeft je auto extra zorg nodig. We vertellen je hoe je ongemakken, schade en autopech in de winter kunt voorkomen.

Winterbanden

Als er sneeuw ligt, is je remweg een stuk langer. Met winterbanden heeft je auto meer grip op de weg, waardoor je beter kunt remmen. Zo voorkom je gevaarlijke situaties en schade door aanrijdingen. Heb je geen winterbanden? Controleer dan de spanning en de profieldiepte van je banden. Ga je op vakantie, houd er dan rekening mee dat in veel landen winterbanden verplicht zijn. In Nederland zijn winterbanden niet verplicht. Maak je schade, dan kun je gewoon bij je verzekering terecht.

Slot

Spuit kruipolie in je autoslot, dan kan het niet bevriezen. Is het slot al bevroren? Gebruik dan ontdooivloeistof. Je kunt ook een föhn gebruiken.

Deuren

Smeer de rubbers van je autodeuren, achterklep en tankdop in met siliconenspray of vaseline. Zijn je deuren al vastgevroren? Druk de deur dan extra aan voordat je hem open doet. Het ijs tussen de rubbers breekt dan. Lukt dat niet? Gebruik dan een föhn. Pas wel op: door de warmte kunnen de ramen knappen. Föhn dus alleen de rand van de deur.

Handrem

Zet je auto niet op de handrem zolang het vriest, want daardoor kan deze vastvriezen. Je kunt de auto het beste in de eerste versnelling of achteruit zetten.

Ruitenwissers en ruitenvloeistof

Zet de ruitenwissers los van de autoruit. Zo kunnen ze niet vastvriezen. Zijn de ruitenwissers toch bevroren? Maak ze voorzichtig los met ontdooivloeistof.  Gebruik verder speciale ruitenvloeistof die niet kan bevriezen of doe antivries bij de gewone ruitenvloeistof. Doe de antivries ook bij de koelvloeistof, zodat ook die niet kan bevriezen.

Sterretje in ruit

Zit er een sterretje in je ruit? Laat deze dan zo snel mogelijk repareren. Door de koude buitentemperatuur kan het sterretje namelijk makkelijk barsten als je de autoverwarming hoog zet. Ruitschade is alleen gedekt bij een beperkt casco autoverzekering en een all risk verzekering. Ben je casco verzekerd? Dan heeft de ruitschade meestal geen gevolgen voor je bonus-malus.

Schade door strooizout

Strooizout kan de lak van je auto beschadigen. Behandel je auto met wax, zodat het zout niet in de lak kan bijten. Geef je auto ook regelmatig een wasbeurt.

Autopech

Krijg je toch autopech? Zorg dan in ieder geval dat je goed verzekerd bent. Voor het geval je stil komt te staan, is het ook handig om een aantal dingen standaard bij je te hebben: het telefoonnummer van een hulpdienst, water, een dekentje tegen de kou en waxinelichtjes en een aansteker zodat de ramen niet bevriezen.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes