Zorgeloos een eigen huis (laten) bouwen: de weg ernaartoe
huis
Het bouwen of laten bouwen van een eigen woning was niet eerder zo populair. Met name duurzaam bouwen is een hit. Wel of niet aangewakkerd door populaire televisieprogramma’s als ‘De grote verbouwing’. Het inspireert mensen om hun droomhuis zelf vorm te geven. Een grote klus, maar wel eentje die tot veel voldoening kan leiden. Het begint allemaal met de aanschaf van een lap grond die geschikt moet worden gemaakt om er een eigen huis op te bouwen. Dat betekent niet alleen dat de grond bouwrijp moet zijn maar dat ook vrachtverkeer met bouwmaterialen het terrein goed moet kunnen bereiken. Dat klinkt logisch, maar soms blijkt dat lastiger dan in eerste instantie gedacht. Waar kun je rekening mee houden, zodat de spullen veilig aankomen en de omgeving niet beschadigt? 

Leg een tijdelijke weg aan met stalen rijplaten

Soms blijkt een bouwterrein een eind van de openbare weg af te liggen en moet zwaar verkeer een route afleggen die niet meteen geschikt is. Dan is het belangrijk daar een tijdelijke toegangsweg te creëren die niet voor problemen zorgt als een vrachtwagen met heipalen, enorme glazen ruiten of ander zwaar materiaal de bouwplaats op moet. In dit geval kan er gebruik worden gemaakt van stalen rijplaten, waar zwaar tot zeer zwaar verkeer overheen kan. 

Geen glijpartijen dankzij antislipprofiel

In plaats van stalen rijplaten biedt het huren van rijplaten van composiet een nog betere oplossing omdat deze niet alleen licht van gewicht zijn, maar ook nog eens vierhonderd ton aan gewicht per vierkante kilometer kunnen dragen. Composiet is een materiaal dat minder stug is dan dat staal is. Hierdoor kunnen de platen makkelijk met elkaar verbonden worden en een vlakke en gesloten vloer vormen. Ze verschuiven niet. Ze zijn bovendien antistatisch. Andere voordelen ten opzichte van stalen rijplaten is dat deze platen goed hanteerbaar zijn. Dat is wel zo handig bij het bouwen van een huis. De weg voor zwaar verkeer is immers tijdelijk van aard.   Andere voordelen zijn dat deze platen niet roesten en langer meegaan. Ze zijn bovendien recyclebaar. Dat lijkt voor de particulier niet zo belangrijk, maar als je toch duurzaam wilt bouwen, wil je ook graag gebruikmaken van zoveel mogelijk duurzame materialen en voorzieningen. In het kader van de veiligheid is het ook nog eens van belang dat de rijplaten zijn voorzien van een antislipprofiel waardoor glijpartijen uitblijven. Daarmee zijn deze platen veiliger dan de eerdergenoemde stalen rijplaten waar nogal eens op uitgegleden wordt, vooral bij regenachtig weer en modder. 

De rijplaten zakken niet weg

De platen zijn rechtstreeks op de grond te plaatsen. Voorbewerken is niet nodig. Dat scheelt veel tijd en zorgt ervoor dat ondergrond niet aangetast wordt. Door het formaat van vier bij twee meter wordt de belasting goed over de rijplaten verdeeld. Ze zakken niet weg. Sterker nog; de platen blijven drijven. Het laat zich raden dat dit hiermee de rijplaten extra duurzaam zijn en het milieu zo min mogelijk schade toebrengen. 

Verzeker jezelf tegen calamiteiten

Met deze voorziening is de bereikbaarheid van de bouwplaats niet alleen geoptimaliseerd, je beperkt ook het risico op calamiteiten tijdens de bouw. Je moet er niet aan denken dat een zware vrachtwagen wegzakt en daarmee iets op de bouwplaats beschadigt. Of dat de lading beschadigd raakt. Wie is er dan verantwoordelijk? Met de juiste maatregelen sluit je zoveel mogelijk van dit soort onvoorziene zaken uit. Zorg er echter ook altijd voor dat je zo goed mogelijk verzekerd bent. Mocht het tot een onenigheid komen met bijvoorbeeld een bouwbedrijf of aannemer dan is er altijd een rechtsbijstandsverzekering die de kosten van eventuele juridische hulp dekt. Deze moet je wel al hebben afgesloten voor het voorval. En is de woning af? Vergeet dan niet je opstalverzekering af te sluiten.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
By