Zorgverzekering en backpacken in Australië
zorgverzekering backpacken australie

Zorgverzekering en backpacken in Australië

Een jaar backpacken in Australië. Wat heeft dit voor gevolgen voor je zorgverzekering? Wij hebben het voor je uitgezocht. Stel, je gaat een jaar lang naar Australië. Het plan is om hier en daar te werken, want je hebt een ‘working holiday visum’. Dan hoef je jouw Nederlandse zorgverzekering niet op te zeggen. Wel moet je, voordat je vertrekt, bij je zorgverzekering aangeven dat je voor een jaar gaat backpacken. Je zorgverzekering blijft gewoon doorlopen, evenals de premiebetaling. Pas wanneer je terugkomt naar Nederland bepaalt je zorgverzekeraar of je de premie voor de hoofdverzekering terugkrijgt. Je moet hiervoor kopieën van je arbeidscontract of loonstroken en je visum opsturen.

Ziekenhuis controle en backpacken

Maar wat als je regelmatig naar het ziekenhuis moet, vanwege bijvoorbeeld controles, ook tijdens het backpacken? Je basisverzekering vergoedt alle medisch noodzakelijke zorg tot het Nederlands tarief. De kosten hierboven moet je zelf betalen. Het wordt wel aangeraden om dan van te voren contact op te nemen met de zorgverzekeraar. Je kunt dan samen met de zorgverzekeraar het behandelplan en de verwachte kosten doornemen. Zo kom je niet voor nare verrassingen te staan. Je kunt wel zelf een ziekenhuis in Australië uitzoeken, daarin ben je vrij.

EHIC-pas

Nederland heeft speciale afspraken gemaakt met Australië over medische zorg. Daarom is het handig om je Europese zorgpas (EHIC) mee te nemen. Met deze pas kun je in Australië een Medicare-pas ophalen. Daarmee heb je recht op medisch noodzakelijke zorg, zolang je EHIC-pas geldig is. Sommige Nederlandse zorgverzekeraars hebben de EHIC-pas gecombineerd met de nationale zorgpas, dan hoef je dus geen aparte pas aan te vragen. Is dit niet het geval, dan kun je via ehic.nl een pas aanvragen. In dit blog zijn wij uitgegaan van Australië. De afspraken die Nederland heeft gemaakt verschillen per land. Informeer daarom altijd je zorgverzekeraar voordat je voor langere tijd naar het buitenland gaat. Deze kan je het beste helpen.

Reisverzekering

Voor de zekerheid kun je ook een reisverzekering afsluiten. Deze verzekering vergoedt de kosten voor hulpverlening in geval van ziekte, ongeval of overlijden. Ook vallen de kosten voor repatriëring onder de reisverzekering. Daarbij kun je ook een module voor medische kosten en annulering afsluiten. Let bij het afsluiten van de reisverzekering wel op de reisduur. Deze mag in veel gevallen niet overschreden worden, dan zal de verzekering niet uitkeren bij schade. Er zijn daarom speciale reisverzekeringen die een reisduur van langer dan 180 dagen dekken. Bekijk hier welke reisverzekering het beste bij jou past.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*