Dagwaarde auto

De dagwaarde auto wordt gebruikt voor een aantal situaties, zoals het verkopen of kopen van een auto en het bepalen welke vergoeding je krijgt bij autoschade. Wat is een dagwaarde eigenlijk? Hoe wordt deze dagwaarde berekend en wat kun jij of je autoverzekeraar met deze gegevens? Hieronder leggen je uit hoe het precies werkt.

Wat is de dagwaarde van een auto?

De dagwaarde van een auto is een waardebepaling van het voertuig op dit moment. De hoogte van de waarde hangt vaak samen met de waarde die jouw auto zou hebben bij aankoop of verkoop. Daarom is het bepalen van de dagwaarde in veel situaties handig, bijvoorbeeld om de meeneemprijs te bepalen of om een bedrag vast te stellen voor de verkoop van je auto. Ook voor je autoverzekeraar is de dagwaarde belangrijk, want daar wordt de premie van je autoverzekering onder andere op gebaseerd. Je moet de dagwaarde niet verwarren met de nieuwwaarde of cataloguswaarde van je auto.

Dagwaarde berekenen

De dagwaarde is afhankelijk van een aantal gegevens. Namelijk het bouwjaar van je auto, de kilometerstand en de accessoires waarover je auto beschikt. Het is handig om te weten wat de dagwaarde van je auto is voor als je deze wilt verkopen. Daarnaast is de waarde van de auto ook belangrijk voor je autoverzekeraar. De dagwaarde is namelijk een van de factoren waarmee de hoogte van de premie van je autoverzekering bepaald wordt. Voor verzekeraars is het belangrijk om na te gaan wat de nieuwwaarde van de auto was en hoe oud het model is. Als de dagwaarde van je auto laag is, is de kans groot dat je premie ook lager is. De dagwaarde geeft dus ook een indicatie van het bedrag dat je zult moeten betalen om je auto te verzekeren.

Dagwaarde auto ouder dan 12 jaar

Hoe ouder je auto, hoe lager de dagwaarde. Dat is logisch natuurlijk: hoe langer je rijdt met een auto, hoe meer kans op schade of andere mankementen. Echter, dat betekent niet dat je de auto niet meer kunt verkopen en de dagwaarde van een auto ouder dan 12 jaar kan bijvoorbeeld nog aantrekkelijk zijn. Is je auto ouder dan 12 jaar, maar heb je de wagen goed onderhouden? Dan kan een schade-expert meer waarde aan je auto toekennen.  
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes