Energie besparen

energie besparen

Energie besparen

Een besparing op je energierekening is mooi meegenomen. Door energie te besparen, krijg je meer grip op je energiekosten. Zo levert een daling in je energieverbruik een flinke jaarlijkse besparing op. Hieronder vind je handige tips die jou kunnen helpen om energie te besparen. Jij wilt toch ook meer geld en energie besparen?

Energie besparen in je woning

 • Zorg voor een goed geïsoleerd huis, zodat je minder hoeft te stoken. Een tochtig of koude woning zorgt al gauw voor een hoge energierekening. Als het koud is, zet je de verwarming natuurlijk vaak net een tandje hoger. Bovendien houdt een goed geïsoleerd huis de warmte veel beter vast. Het plaatsen van tochtstrips kan al veel schelen. Net als het laten plaatsen van dubbel glas.
 • Kies voor een zuinige ketel, zoals een HR-ketel. Met zo’n ketel is je hele huis van warmte en warm water voorzien. Heb je een nieuwe geiser of boiler nodig? Laat deze dan zo dicht mogelijk plaatsen bij de plek waar je het meeste warme water gebruikt, zoals de keuken. Op die manier hoeft het opgewarmde water niet van ver te komen. En dat scheelt energie.
 • Doe tussendeuren in je woning dicht. Op die manier verwarm je alleen de ruimtes waarin je daadwerkelijk bent. Op deze manier stook je niet onnodig. Een verwarmde slaapkamer waar je niet bent is tenslotte zonde.
 • Zet de thermostaat in de nacht of tijdens afwezigheid op een lagere temperatuur. Wanneer je thuis bent, heb je het waarschijnlijk het liefst een temperatuur rond de 20 graden. Ben je er niet? Dan is het zonde als je de woning op deze temperatuur houdt. Ben je langere tijd weg? Zet de temperatuur dan op minimaal 15 graden (vooral in de winter, anders kunnen leidingen bevriezen bij vorst). Hou er wel rekening mee dat het ook veel energie kost om een woning weer op te warmen. Ben je overdag weg, om in de avond weer terug te komen? Of moet de temperatuur alleen voor de nacht wag omlaag? Hou dan een graad of 17, 18 aan.

Energie besparen op apparaten

 • Je koelkast en vriezer zijn flinke energievreters. Zorg dat deze niet al te oud zijn. Modernere koelkasten verbruiken minder stroom. Ze koelen dus efficiënter dan oudere modellen. Zet je koelkast daarnaast op een slimme plek, zoals in een koele hoek van de keuken en niet naast je fornuis of oven. Als de omgevingstemperatuur rond je koelkast hoog is, moet je koelkast harder werken om koud te blijven. En ook dat kost energie.
 • Je wasmachine verbruikt aardig wat energie. Je was wordt ook schoon wanneer je wast op 30 of 40 graden in plaats van op 60 graden of hoger. Wassen op lagere temperaturen levert een grote energiebesparing op ten opzichte van wassen op hogere temperaturen. Zorg er ook voor dat je wastrommel helemaal vol zit als je je wasmachine aanzet. Vaker een halve was draaien kost meer energie dan minder vaak een grotere was draaien.
 • Daarnaast kun je je was het beste buiten laten drogen. Bijvoorbeeld in je tuin of op het balkon. Een droger slurpt namelijk ook energie. Je was ophangen kost misschien iets meer tijd, maar hierdoor bespaar je wel veel energie.
 • Verlichting verbruikt natuurlijk veel energie. Zorg daarom voor spaarlampen of ledverlichting. Deze verbruiken een stuk minder elektriciteit dan gloeilampen.
 • Ook je computer en tv verbruiken behoorlijk wat stroom. Ook als ze op stand-by staan. Zet ze dus uit wanneer je ze niet gebruikt.
 • In huis vindt een hoop sluipverbruik plaats. Bij waarschijnlijk veel meer apparaten dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan je televisie, computer, het koffiezetapparaat en de muziekinstallatie. Ga je een langere tijd weg, of gebruik je een bepaald apparaat niet vaak? Haal de stekker daarvan dan uit het stopcontact. Wist je dat kosten van dit sluipverbruik kunnen oplopen tot € 96,- per jaar? Scheelt toch weer als je daarop bespaart.
 • Boilers verbruiken een hoop energie. Ben je een tijd van huis? Schakel de boiler dan uit. Zoals tijdens de vakantie. De boiler blijft anders verwarmen, terwijl je hier toch geen gebruik van maakt.
 • Zin in een kopje thee? Zet dan gelijk een hele pot. Je waterkoker vreet namelijk stroom. Het is dus zonde om ‘m steeds opnieuw aan te zetten voor kleine hoeveelheden water. Ga ook voor een energiezuinige waterkoker.

Energie besparen door bewustzijn

Wees je bewust van de energie die je verbruikt: doe lichten uit in ruimtes waar je niet hoeft te zijn, douche niet langer dan nodig en haal apparaten uit het stopcontact zodra ze opgeladen zijn. Zorg er daarnaast natuurlijk voor dat de verwarming zo laag mogelijk of uit staat wanneer je niet thuis bent. Door bewuster om te gaan met energie, kun je gemakkelijk energie besparen.

Water en energie besparen douche

 • Korter douchen. Ja, zo simpel is het. Door korter te douchen bespaar je energie én een hoop geld. Hoe verleidelijk het ook is om lang te douchen, door structureel 5 minuten te douchen (in plaats van 10) kun je gemiddeld € 80,- besparen (prijspeil 2018). Zo hou je ook nog eens een hoop tijd over! Wil je er zeker van zijn dat je maximaal 5 minuten onder de douche staat? Neem dan een douchetimer.
 • Waterbesparende douchekop. Weleens gehoord van een waterbesparende douchekop? Een waterbesparende douchekop, ook wel bekend als een spaardouche, bespaart 20% op het water- en energieverbruik ten opzichte van een normale douchekop. Op basis van een gemiddeld huishouden bespaar je hiermee al snel 8.400 liter warm water en bijna 50 m3 gas. Tezamen komt dat neer op een besparing van € 40,- per jaar (prijspeil 2018).
 • Douchen in plaats van in bad. Wist je dat een gemiddeld bad (120 liter), drie keer zoveel water én energie kost als een douche van 5 minuten?
 • Thermostaatkraan. Door een thermostaatkraan te installeren, is het douchewater sneller op de gewenste temperatuur. Zo kost het minder tijd om het water op de juiste temperatuur te krijgen en bespaar je een hoop water (lees: energie en geld).
 • Zonneboiler. Een wat duurdere, maar goede investering is een zonneboiler. Met een zonneboiler bespaar je namelijk bijna de helft van je energieverbruik voor warm water. Goed nieuws; er zijn verschillende subsidies waar je gebruik van kunt maken. Op deze manier heb je de zonneboiler snel terugverdiend.
 • Een e-douche. Is het voor jou echt onmogelijk om korter onder de douche te staan? Dan is een e-douche een goed alternatief. Hiermee kun je namelijk langer onder de douche staan en ben je alsnog milieubewust bezig. Ideaal toch? Een e-douche hergebruikt namelijk douchewater. Geen zorgen, het gebruikte water wordt natuurlijk eerst gereinigd.

Nog meer energie en geld besparen?

Wil jij nog meer besparen op je energiekosten? Vergelijk dan de beste deals in onze energievergelijker. Ga energie vergelijken, dan kun je tot wel € 285,- per jaar besparen. Mooi meegenomen, toch?
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes