Energie besparen

Energie besparen

Een besparing op je energierekening is mooi meegenomen. Door energie te besparen, krijg je meer grip op je energiekosten. Zo levert een daling in je energieverbruik een flinke jaarlijkse besparing op. Hieronder vind je handige tips die jou kunnen helpen om energie te besparen.

Energie besparen in je woning

  • Zorg voor een goed geïsoleerd huis, zodat je minder hoeft te stoken. Een tochtig of koude woning zorgt al gauw voor een hoge energierekening. Als het koud is, zet je de verwarming natuurlijk vaak net een tandje hoger. Bovendien houdt een goed geïsoleerd huis de warmte veel beter vast. Het plaatsen van tochtstrips kan al veel schelen. Net als het laten plaatsen van dubbel glas.
  • Kies voor een zuinige ketel, zoals een HR-ketel. Met zo’n ketel is je hele huis van warmte en warm water voorzien. Heb je een nieuwe geiser of boiler nodig? Laat deze dan zo dicht mogelijk plaatsen bij de plek waar je het meeste warme water gebruikt, zoals de keuken. Op die manier hoeft het opgewarmde water niet van ver te komen. En dat scheelt energie.
  • Doe tussendeuren in je woning dicht. Op die manier verwarm je alleen de ruimtes waarin je daadwerkelijk bent. Op deze manier stook je niet onnodig. Een verwarmde slaapkamer waar je niet bent is tenslotte zonde.

Energie besparen op apparaten

  • Je koelkast en vriezer zijn flinke energievreters. Zorg dat deze niet al te oud zijn. Modernere koelkasten gebruiken minder stroom. Ze koelen dus efficiënter dan oudere modellen. Zet je koelkast daarnaast op een slimme plek, zoals in een koele hoek van de keuken en niet naast je fornuis of oven. Als de omgevingstemperatuur rond je koelkast hoog is, moet je koelkast harder werken om koud te blijven. En ook dat kost energie.
  • Je wasmachine verbruikt aardig wat energie. Je was wordt ook schoon wanneer je wast op 30 of 40 graden in plaats van op 60 graden of hoger. Wassen op lagere temperaturen levert een grote energiebesparing op ten opzichte van wassen op hogere temperaturen. Zorg er ook voor dat je wastrommel helemaal vol zit als je je wasmachine aanzet. Vaker een halve was draaien kost meer energie dan minder vaak een grotere was draaien.
  • Daarnaast kun je je was het beste buiten laten drogen. Bijvoorbeeld in je tuin of op het balkon. Een droger slurpt namelijk ook energie. Je was ophangen kost misschien iets meer tijd, maar hierdoor bespaar je wel veel energie.
  • Verlichting verbruikt natuurlijk veel energie. Zorg daarom voor spaarlampen of ledverlichting. Deze verbruiken een stuk minder elektriciteit dan gloeilampen.
  • Ook je computer en tv verbruiken behoorlijk wat stroom. Ook als ze op stand-by staan. Zet ze dus uit wanneer je ze niet gebruikt.
  • Zin in een kopje thee? Zet dan gelijk een hele pot. Je waterkoker vreet namelijk stroom. Het is dus zonde om ‘m steeds opnieuw aan te zetten voor kleine hoeveelheden water.

Energie besparen door bewustzijn

Wees je bewust van de energie die je verbruikt: doe lichten uit in ruimtes waar je niet hoeft te zijn, douche niet langer dan nodig en haal apparaten uit het stopcontact zodra ze opgeladen zijn. Zorg er daarnaast natuurlijk voor dat de verwarming zo laag mogelijk of uit staat wanneer je niet thuis bent. Door bewuster om te gaan met energie, kun je gemakkelijk energie besparen.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes