Op deze pagina vind je de verwachting voor de variabele energietarieven die ingaan op 1 juli 2017. De definitieve tarieven vanaf juli 2017 tot en met december 2017 zijn inmiddels bekend. Deze vind je op de pagina over energieprijzen. Tegen het einde van dit jaar plaatsen we op deze pagina de verwachting voor de energieprijzen in het eerste halfjaar van 2018. Verwachting-energieprijzen

Energieprijzen licht omhoog

Publicatiedatum: 2 juni 2017 Vanaf juli gaan de variabele energieprijzen waarschijnlijk omhoog. Zo gaf Delta al aan dat de gemiddelde energierekening bij hen tot 70 euro kan stijgen door hogere stroom- en gastarieven. Essent verwacht dat de prijzen voor gas tot 5% omhooggaan, terwijl die voor stroom gelijk blijven. Hoyhoy verwacht dat deze stijging ook voor andere leveranciers zal gelden.

Elk halfjaar nieuwe prijzen

De variabele tarieven worden elk halfjaar opnieuw vastgesteld door de energieleveranciers. Als je al lang bij dezelfde energieleverancier zit zonder zelf je contract te verlengen, heb je waarschijnlijk een contract met variabele tarieven. Elk halfjaar ga je dan een andere prijs betalen voor jouw gas en stroom.

Vaste tarieven vaak voordeliger

Een 1-jarig contract met vaste tarieven is vaak goedkoper. De prijzen voor deze contracten liggen over het algemeen lager, en staan voor een jaar vast. Daarnaast krijg je vaak een hoge welkomstkorting. Als je elk jaar overstapt, profiteer je hier elk jaar opnieuw van en bespaar je dus flink op je energierekening!

Gasprijs instabiel

Hoe komt het dat de energieprijzen omhooggaan? De stroomprijzen zijn vrij stabiel, maar de inkoopprijs van gas schommelde de afgelopen tijd nogal. Dat komt onder andere doordat het buiten wat kouder was. Dan zetten veel mensen toch even de verwarming aan, waardoor er meer gas nodig is. Er is dan meer vraag, terwijl het aanbod gelijk blijft. Dit liet de prijs iets stijgen.

Minder gaswinning in Groningen

In april steeg de gasprijs ook dankzij de overheid. Minister Henk Kamp van Economische Zaken kondigde aan dat er vanaf oktober minder gas wordt gewonnen in Groningen. Dat betekent natuurlijk minder aanbod. De prijzen bleven echter niet zo hoog, na een paar dagen waren ze alweer wat gezakt.

OPEC-landen produceren minder

Een andere reden dat de gasprijs steeg, is het akkoord dat de OPEC-landen van plan zijn om te verlengen. De OPEC is een organisatie van 14 landen die olie produceren. Deze landen hebben een tijd geleden afgesproken om minder te produceren. Zo kunnen ze de prijs van olie omhoogduwen. Waarschijnlijk gaan ze dit akkoord nog met een halfjaar verlengen. En als de olieprijs hoger is, is de gasprijs meestal ook hoger.

Inkoopprijzen en jouw gasprijs

Wat heeft die inkoopprijs van gas nu eigenlijk te maken met de prijs die jij betaalt voor gas? Energieleveranciers kopen een bepaalde hoeveelheid gas in. Als de marktprijs hoog is, moeten ze meer betalen. Dat berekenen ze door aan hun klanten, waardoor jij meer betaalt. Of minder natuurlijk, want het kan ook zo zijn dat de marktprijs juist laag is. De prijs die jij betaalt hangt dus onder andere af van hoe goed jouw leverancier heeft ingekocht, en wat voor winstmarge de leverancier rekent.

Belasting ook omhoog

Boven op de energietarieven betaal je als klant ook nog energiebelasting, ODE (Opslag Duurzame Energie) en btw. Dit zijn vaste percentages die worden berekend over het totaalbedrag. Als de energieprijzen omhooggaan, moet je dus ook meer aan belasting betalen.

ODE naar 200 euro

Dan komt er nog eens bij dat de overheid heeft besloten om de ODE te laten stijgen. Het geld dat de overheid krijgt uit de ODE wordt gebruikt om te investeren in duurzame energie. Op jaarbasis betaalt een gemiddeld huishouden nu 60 euro aan ODE, in 2020 is dat 200 euro. Dit geldt dus voor elk energiecontract. Maar je kunt natuurlijk wel overstappen om tóch te besparen!
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes