Energieverbruik

Energieverbruik

Jouw energieverbruik bepaalt hoeveel jij per maand voor je energie betaalt. Op basis van jouw energieverbruik kun je energie vergelijken. Je energieverbruik bestaat uit je totale gas- en elektriciteitsverbruik. Je energieverbruik is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de grootte en ligging van je huis, in hoeverre het geïsoleerd is en het aantal bewoners. Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie over energieverbruik.

Wat bepaalt je energieverbruik?

Factoren zoals het aantal personen waaruit je huishouden bestaat, de grootte en ligging van je huis en de soorten apparatuur in huis hebben invloed op je energieverbruik. Het scheelt natuurlijk ook als je veel thuis bent, een ontzettende koukleum bent of regelmatig vergeet het licht uit te doen. Het gemiddelde energieverbruik per huishouden in Nederland hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.
Aantal personen kWh per jaar m3 per jaar
1 1500 1000
2 2500 1100
3 3500 1500
4 4500 1700
5 5000 1800

Elektriciteitsverbruik

Het elektriciteitsverbruik wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur). Het soort en aantal apparaten die je in huis hebt en hoe je hiermee omgaat, hebben misschien wel de meeste invloed op je elektriciteitsverbruik. Natuurlijk hebben ook het aantal personen en hoe vaak je thuis bent invloed hierop.

Gasverbruik

Het gasverbruik wordt voor het grootste deel (zo’n 75%) bepaald door de verwarming van je huis. De rest van het verbruik is het verwarmen van water en koken. Gas is per eenheid ongeveer drie keer duurder dan elektriciteit. Je gasverbruik is afhankelijk van verschillende factoren:
  • Het type woning
  • Het bouwjaar van je woning
  • De isolatie
  • Het woonoppervlakte
  • Aantal bewoners
  • Het verbruiksgedrag
  • Het weer

Gemiddeld energieverbruik en vergelijken

Als je via hoyhoy.nl energie vergelijkt in de energievergelijker, kun je je eigen verbruik invullen. Weet je dit niet precies? Dan kun je invullen uit hoeveel personen je huishouden bestaat. Wij berekenen dan op basis van het gemiddelde verbruik je besparing als je overstapt naar een andere energieleverancier.  
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes