Energieverbruik

energieverbruik

Energieverbruik

Jouw energieverbruik heeft invloed op hoeveel je jaarlijks voor energie betaalt aan de energieleverancier. Je energieverbruik bestaat uit je totale gas- en elektriciteitsverbruik. Je energieverbruik is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals de grootte en ligging van je huis, de mate van isolatie hiervan, het aantal bewoners en hoe zuinig zij omgaan met energie. Het gasverbruik hangt voornamelijk af van hoe je omgaat met de verwarming. Wij vertellen je over het gemiddelde energieverbruik, het berekenen van je verbruik, de kosten en het besparen.

Gemiddeld energieverbruik

Het gemiddelde energieverbruik per huishouden in Nederland ligt op bijna 1.500 m3 gas en 3.000 kWh stroom. Dat is het verbruik van een driepersoonshuishouden. Hieronder hebben wij het gemiddelde per huishoudens met één tot en met vijf personen op een rij gezet. Jouw energieverbruik kan daar natuurlijk alsnog flink van afwijken. Factoren als grootte van de woning, de mate van isolatie en hoe zuinig er met energie wordt omgegaan, hebben invloed op het verbruik bij jou thuis. Onderstaand verbruik geeft een indicatie.Je kunt deze gebruiken in onze energievergelijker als je niet precies weet hoeveel energie jij verbruikt.

Aantal personen huishoudenGemiddeld kWh per jaarGemiddeld m3 per jaar
11.5001.000
22.5001.100
33.5001.500
44.5001.700
55.0001.800

Energieverbruik berekenen

Hoe hoog jouw energieverbruik is, kun zien op de jaarafrekening en eindafrekening. Heb je een slimme-meter-app, dan kun je daarop ook zien hoeveel energie je dagelijks, per maand en jaarlijks verbruikt. Ook kun je de meterstand aan het begin en eind van het jaar noteren. Dat doe je dan voor gas en stroom apart. Trek het energieverbruik van begin januari af van dat van eind december en je weet hoeveel je dat jaar hebt verbruikt. Het verbruik kan jaarlijks afwijken. Als er sprake is van een koude winter zul je bijvoorbeeld meer gas verbruiken dan in een relatief warme winter.

Stroomverbruik

Het stroomverbruik, ook wel elektriciteitsverbruik, wordt uitgedrukt in kWh (kilowattuur). Het soort en aantal apparaten dat je in huis hebt en hoe je hiermee omgaat, hebben grote invloed op je elektriciteitsverbruik. Net als het aantal personen in een huishouden. Het gemiddelde stroomverbruik ligt op zo’n 3.000 kWh op jaarbasis. Steeds meer huishoudens gaan over van gas op stroom. Niet allemaal volledig, maar voor een groter deel dan voorheen. Gasloos wonen leeft. Denk daarbij aan koken op inductie in plaats van op gas. En het verwarmen van de woning door middel van een warmtepomp in plaats van met een cv-ketel. Hierdoor zal het aandeel stroom toenemen. En het aandeel gas afnemen. Het stroomverbruik hangt voornamelijk af van;
 • aantal apparaten in huis;
 • soort apparaten in huis;
 • gebruik van apparaten;
 • energielabel van apparaten;
 • aantal personen in het huishouden;
 • soort en mate van verlichting;
 • gasloos wonen of niet.

Gasverbruik

Het gasverbruik wordt uitgedrukt in m3 (kuub) en beslaat in veel huishoudens nog het grootste deel van de energierekening. Het gemiddelde gasverbruik ligt rond de 1.500 m3 per jaar. Dat is het verbruik van een driepersoonshuishouden. Vooral de verwarming heeft invloed op het gasverbruik. Zo’n 75%. De rest gaat naar het verwarmen van water en koken. Gas is per eenheid ongeveer drie keer duurder dan elektriciteit. Tegenwoordig wordt er steeds meer overgegaan van gas op stroom. Zoals de bij stroomverbruik genoemde inductie en warmtepomp, in plaats van koken op gas en verwarmen met de cv-ketel. Je gasverbruik is afhankelijk van veel verschillende factoren:
 • het type woning;
 • het bouwjaar van je woning;
 • de mate van isolatie;
 • het woonoppervlakte;
 • aantal bewoners;
 • het verbruiksgedrag;
 • het weer;
 • mate overgang gasloos wonen.
Het type woning kan een heel groot verschil maken in verbruik. Zo ligt het gemiddelde van een vrijstaande woning 1.000 kuub hoger dan het totale gemiddelde. Het verbruik in een flat ligt juist 500 kuub lager. En maak je gebruik van stads- of blokverwarming, dan neem je geen gas af bij een energieleverancier.

Energieverbruik verminderen

Er zijn tal van manieren om het energieverbruik te verminderen. Kijk alleen maar eens naar alle apparaten die je in huis hebt. Stroomverbruik wordt vooral bepaald door het gebruik van apparaten en licht. Het energieverbruik van die apparaten kan in totaal flink oplopen. Vooral apparaten als wasmachines, drogers, koelkasten en vriezers verbruiken veel stroom. Zorg ervoor dat je lichten niet continu laat branden. Zet apparaten niet op stand-by maar uit. En gebruik je deze een tijd niet, haal dan de stekker uit het stopcontact. Ook van je opladers. Er vindt namelijk sluipverbruik plaats als een stekker in het stopcontact zit. Ook als je een apparaat niet gebruikt of er geen aan de oplader ligt. Sluipverbruik is het ‘lekken’ van stroom. Is een apparaat aan vervanging toe, let dan op het energielabel dat de vervanger heeft. Hoe zuiniger, hoe minder je verbruikt.

Wat betreft gasverbruik speelt de verwarming in veel huishoudens een grote rol. Vooral door het gasverbruik te verminderen kan het totale energieverbruik flink dalen. Wij hebben een aantal tips om te besparen op gas. Vooral in de koude en donkere maanden van het jaar valt er te besparen.

Kosten energieverbruik

De hoeveelheid stroom en gas die je verbruikt, hebben invloed op de energiekosten. Maar wat ook een heel groot verschil maakt, zijn de tarieven die je betaalt voor energie. Net als de vaste leveringskosten en niet te vergeten een welkomstkorting. Al bovenstaande kosten verschillen per energieleverancier en per energiecontract. Ga je bij ons energie vergelijken, dan maken wij voor jou een overzicht van de laagste energieprijzen. Op basis van jouw adres en verbruik. Zorg ervoor dat je overstapt naar een nieuw contract zodra het huidige is verlopen. Je ontvangt daarna namelijk gewoon nog energie van de leverancier. Maar vaak gaat het daarbij om variabele tarieven. Deze zijn vaak hoger dan de vaste tarieven. Ook loop je een eventuele welkomstkorting mis. Wij vertellen je meer over vaste en variabele tarieven en het besparen op energie.

Termijn bedrag en energieverbruik

Weet je goed hoeveel je gemiddeld verbruikt, dan zal het termijnbedrag dat je elke maand voor energie betaalt overeenkomen met het daadwerkelijk verbruik. Betaal je maandelijks te veel of juist te weinig, dan kun je dit bedrag vaak gewoon aanpassen. Blijkt bij de jaarafrekening dat jij te weinig of te veel hebt betaald, dan worden deze kosten verrekend.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes