energieverbruik apparaten

Energieverbruik apparaten

Benieuwd welke apparaten de meeste energieverbruik hebben (en dus veel geld kosten)? Misschien kun jij wel flink besparen op deze tien stroomvreters…

1. Elektrische boiler

Met stipt op nummer één. De elektrische boiler is namelijk niet bepaald zuinig. Een boiler met een capaciteit van twintig liter verbruikt ongeveer 1.900 kWh per jaar. Dat is meer dan de helft van het jaarlijks energieverbruik van een vierpersoonshuishouden (3.500 kWh). Jaarlijks kost dit zo’n € 380,-. Een goed alternatief voor een elektrische boiler is een zonneboiler. Deze verwarmt het water met zonne-energie. Met een zonneboiler bespaar al je al snel de helft.

2. Tuinvijverpomp

Een vijver in de tuin is natuurlijk hartstikke leuk. Maar om het water in de vijver gezond te houden is een vijverpomp noodzakelijk. En laat die nou net veel energie verbruiken. Het vermogen en dus de kosten van een vijverpomp lopen erg uiteen. Een vijverpomp met een gemiddeld energieverbruik (20 watt), verbruikt zo’n 195 kWh per jaar. Staat de pomp continu aan? Dan kost dit je zo’n € 30,- per jaar.

3. Elektrische kachel

Maak je regelmatig gebruik van een elektrische kachel? Dan kan je dit jaarlijks € 204,- kosten. Een elektrische kachel verbruikt namelijk enorm veel stroom bij vol vermogen (1.000 kWh bij 500 uur gebruik). Een duurzame oplossing is een elektrische kachel met thermostaat, deze branden namelijk niet de hele tijd op vol vermogen.

4. Thuistap

Een uitkomst voor elke bierliefhebber: de thuistap (ook wel beertender genoemd). Om continu een vaatje bier koud te houden, verbruikt de tap (onnodig) veel stroom. Bij sommige modellen zelfs meer dan 500 kWh per jaar. De kosten hiervoor kunnen oplopen tot € 100,- per jaar. Dat zijn dure biertjes… Tip: zet de thuistap alleen aan met feestjes.

5. Amerikaanse koelkast

Voor grote gezinnen is de Amerikaanse koelkast ideaal. Maar het is ook onnodig duur. Het verbruik van een koelkast is vaak al hoog. Gemiddeld heeft een Amerikaanse koelkast een verbruik van 500 kWh per jaar. De kosten hiervan? Zo’n € 100,- per jaar.

6. Airconditioner

De jaarlijkse kosten van een airconditioner verschillen per model en energielabel. De kosten kunnen uiteenlopen van € 30,- tot € 85,- per jaar. Maar wist je dat een ventilator maar € 3,- per jaar kost? Dat scheelt nogal wat. En even eerlijk, zulke warme zomers hebben we nou ook weer niet in Nederland.

7. Groot tv-scherm

Een groot tv-scherm is leuk, maar laat het nou juist het formaat van het scherm zijn dat zorgt voor veel stroomverbruik. Een groot plasmascherm verbruikt gemiddeld 485 kWh per jaar. Dit kost je € 100,- per jaar. Een lcd-led-tv verbruikt daarentegen een stuk minder, namelijk 155 kWh (€ 30,- per jaar). De keuze is aan jou…

8. Verlichting

Tja… een leven zonder verlichting is natuurlijk niet meer weg te denken. De kosten van al die leuke sfeerverlichting thuis? € 100,- per jaar.

9. Vaatwasser

De afwas met de hand doen is natuurlijk het voordeligst. Een vaatwasser kost je namelijk gemiddeld € 72,- per jaar aan energieverbruik. Tip: was pannen en ander groot keukengerei met de hand af. Zo houd je meer ruimte over in de vaatwasser en hoeft deze ook minder vaak aan.

10. Wasdroger

Wekelijks belandt er een hoop kleding in de wasdroger. Lekker makkelijk. Maar de wasdroger staat niet voor niks in deze lijst. Een wasdroger verbruikt jaarlijks 315 kWh. Dit kost ongeveer € 60,- per jaar. De was buiten ophangen is natuurlijk een stuk goedkoper.

Let ook op…

Apparaten die op stand-by staan. Deze verbruiken ook stroom. Gebruik je een apparaat niet? Zet deze dan helemaal uit door de stekker uit het stopcontact te halen. Jaarlijks kunnen de kosten van dit genoemde sluipverbruik oplopen tot wel € 96,-. En dat is onnodig.

Besparen op je energierekening

Je energierekening verlagen? Dat kan gemakkelijk. Energie vergelijk je in onze onafhankelijke energievergelijker zie je binnen no-time wat de beste energiedeals voor jou zijn. Gemiddeld kun je hier tot wel € 285,- mee besparen. Mooi meegenomen, toch?
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes