Meterstanden

meterstanden

Meterstanden

Het aflezen van meterstanden kan lastig zijn. Er zijn namelijk verschillende meters voor gas, elektriciteit en warmte. De meterstanden geef je door aan je energieleverancier, bijvoorbeeld als je gaat verhuizen of als je overgestapt bent naar een andere energieleverancier. Hoe lees je nou op de juiste manier je meterstanden af? Wij leggen het je uit.

Elektriciteitsmeter

Er zijn verschillende soorten elektriciteitsmeters. Een met 2 telwerken (ook wel een dubbele meter genoemd), een meter met 1 telwerk en dan is er natuurlijk nog de slimme meter.

Meter met 1 telwerk

Heb je een elektriciteitsmeter met 1 telwerk dan betaal je het enkeltarief. De enkele meter is eenvoudig af te lezen. De getallen die achter de kWh staan moet je doorgeven. De cijfers achter de komma hoef je niet door te geven.

Dubbele meter

In het geval van een dubbele meter betaal je een lager tarief tijdens de daluren dan tijdens de piekuren. Dit houdt in dat je twee meterstanden kunt aflezen. Op de meter staan deze getallen vaak naast of onder elkaar. De benaming is verschillend: dag/nacht, I/II, 1/2 of T1/T2. Geef altijd eerst de bovenste/linker meterstand door en daarna de andere.

Slimme meter

De slimme meter noemen ze niet voor niks slim. Deze wordt namelijk op afstand uitgelezen. Dit is alleen het geval als je je netbeheerder hier toestemming voor hebt gegeven. Als je dit niet hebt gedaan, kun je ook zelf je meterstanden doorgeven. Het doorgeven kan via een app, die je verbindt met je slimme meter, of op de ouderwetse manier. Met behulp van het knopje kun je switchen tussen de verschillende telwerken.

Heb je zonnepanelen?

Ook de teruggeleverde energie kun je aflezen van een slimme meter. Daarvoor zijn de telwerken III en IV. Je kunt dan zien wat je in de piek- en daluren met je zonnepanelen teruglevert aan het net. Als je geen energie teruglevert, dan blijven de telwerken III en IV op 0 staan.

Gasmeter

De gasmeter geeft altijd maar één stand weer. Dit getal wordt uitgedrukt in m3. Bij deze meter geef je alleen de cijfers vóór de komma door. Verwar de gasmeter niet met een watermeter. Daar worden de cijfers namelijk ook in m3 weergegeven. De gasmeter is van metaal en rechthoekig. De watermeter is rond. Niet te missen dus!

Warmtemeter

Van de warmtemeter kun je twee standen aflezen. Energieleveranciers ontvangen graag beiden. De GJ-stand geeft aan hoeveel warmte je hebt verbruikt in gigajoule. De m3 stand is een controlestand om te bepalen of de meter nog goed werkt. Het aflezen van deze standen hangt enigszins af van het type warmtemeter die je hebt. In de meeste gevallen staat de GJ-stand in beeld. Je hoeft alleen de cijfers vóór de komma door te geven. Om de m3 stand te vinden, kun je het best de handleiding van je meter raadplegen.

Besparen op energieverbruik

Wanneer je meer inzicht hebt in je energieverbruik kun je makkelijk besparen. Regelmatig geven wij je handige bespaartips. Maar weet je hoe je binnen een paar minuten een paar honderd euro kunt besparen? Heel simpel: energieleveranciers vergelijken. Zo simpel kan het zijn!
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes