Overstappen energie – Waar moet ik tijdens het overstappen op letten?

Overstappen van energiecontract: waar moet ik op letten?

Overstappen naar een nieuw energiecontract is binnen een paar minuten geregeld. Energieleveranciers in Nederland doen vaak scherpe aanbiedingen, waardoor je ook nog flink wat geld kunt verdienen. Toch zijn er een aantal dingen waar je bij het afsluiten van je energiecontract rekening mee moet houden. Zo weet je zeker dat je écht voordelig uit bent als je overstapt naar een nieuwe energieleverancier.

 

Berekening van je verbruik Moet ik zelf mijn oude energieleverancier opzeggen?
Duur van het contract Hoelang duurt de overstap?
Wanneer kan ik overstappen? Kom ik zonder energie te zitten?
Tussentijds opzeggen Overstap annuleren
Te vroeg overstappen Stadsverwarming en overstappen
De overstap maken

Berekening van je verbruik

Voor je energie en gas betaal je een vast bedrag per maand. Je energieleverancier schat van tevoren in hoeveel jij verbruikt, en daarvoor betaal je een bepaald bedrag. Pas aan het einde van het contractjaar wordt de balans opgemaakt en kijkt de leverancier naar wat je daadwerkelijke energieverbruik was. Heb je te veel betaald, dan krijg je geld terug. Heb je te weinig betaald, dan betaal je bij.

Ook bij het vergelijken van energiecontracten maakt een leverancier een berekening op basis van een geschat gas- en elektriciteitsverbruik. Dit kan op basis van een gemiddeld huishouden, maar ook op basis van je werkelijke verbruik van het afgelopen jaar. Weet je hoeveel jij het afgelopen jaar hebt verbruikt, vul dit dan in. Zo komt het maandelijkse bedrag dat jij straks betaalt en de geschatte besparing het dichtst bij de werkelijkheid.

Duur van het contract

Bij iedere leverancier kun je kiezen voor verschillende contracten op basis van vaste of variabele tarieven. Vaste contracten hebben een duur van één, drie of vijf jaar. Ook de welkomstkorting verschilt per leverancier. Dit is een korting die nieuwe klanten krijgen bij het afsluiten van een contract.

Variabele contracten

De energieprijzen stijgen of dalen in januari en juli. Heb je een variabel contract, dan verandert de prijs die jij betaalt voor gas- en elektriciteit dus ieder half jaar. Dit is voordelig op het moment dat de energieprijzen dalen. Maar als de energieprijzen stijgen, dan wordt jouw energierekening ook hoger.

Vaste contracten

Wil je liever zekerheid over je maandbedrag, dan kies je het beste voor een vast contract. Bij een vast contract spreek je vooraf een prijs af met jouw energieleverancier. Dalen of stijgen de energieprijzen, dan verandert jouw maandbedrag niet mee. Zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Maar ben je dan voordeliger uit?

Over het algemeen geldt: hoe langer het contract loopt, hoe groter de kans dat je uiteindelijk teveel betaalt. Heb je een energiecontract van drie jaar en dalen in de tussentijd de energieprijzen, dan blijf je wel gewoon betalen voor het hogere tarief.

Daarnaast doen leveranciers vaak ieder jaar scherpe aanbiedingen om klanten te trekken. Daarom is een vast contract voor één jaar in de meeste gevallen het voordeligst. Energieleveranciers bieden daarnaast voor nieuwe klanten vaak welkomstkortingen. Stap je ieder jaar over, dan profiteer je ieder jaar van een nieuwe welkomstkorting.

Wanneer kan ik overstappen?

Je mag zelf kiezen van welke energieleverancier je stroom en gas ontvangt. Maar, er wordt wel gekeken naar de einddatum van je contract. Als je bijvoorbeeld wilt overstappen naar de voor jou goedkoopste energieleverancier, is het verstandig om te checken tot wanneer je contract loopt. Zo voorkom je dat je een opzegboete moet betalen.

Ben je nog nooit overgestapt?

In dit geval heb je waarschijnlijk een energiecontract voor onbepaalde tijd. Het enige waar je rekening mee moet houden is de opzegtermijn van 30 dagen. Door energie te vergelijken en af te sluiten via hoyhoy.nl verdien je gemiddeld €201,35!

Ben je al wel eens overgestapt?

Grote kans dat je een contract hebt afgesloten voor minimaal 1 jaar. Check daarom wat de einddatum van je huidige contract is. Zo voorkom je dat je te vroeg overstapt. Kun je overstappen? Vergelijk via hoyhoy.nl. Zo verdien je makkelijk en snel gemiddeld €201,35.

Tussentijds opzeggen

Heb jij het idee dat je teveel betaalt en zit je nog aan een contract vast? Tussentijds je energiecontract opzeggen kan wel, maar vaak betaal je een opzegvergoeding – eigenlijk een opzegboete – aan je huidige energieleverancier. Toch is het soms nog steeds voordeliger om over te stappen. Bespaar je meer geld met je overstap dan dat de boete kost, dan is het slim om over te stappen. Is de boete hoger dan de besparing, dan kun je beter je huidige contract behouden.

De hoogte van de boete die je betaalt, is afhankelijk van de resterende looptijd van het contract en het product dat jij afneemt. Heb je een contract voor zowel gas als energie, dan betaal je voor beide producten een boete. Die boetes zijn vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt en zijn voor iedereen hetzelfde. Loopt je contract langer dan 2,5 jaar, dan betaal je een boete van 125 euro voor gas en 125 euro voor energie. In totaal betaal je dus €201,35 aan je energieleverancier.

Kijk hier hoe het zit met opzegvergoedingen.

Naast de opzegvergoeding, loop je bij het vroegtijdig opzeggen van je contract ook de kans dat de welkomstkorting niet meer geldig is. Vaak geldt de welkomstkorting alleen over het eerste jaar, maar dat kan per verzekeraar verschillen. Neem dus altijd eerst contact op met ons of je verzekeraar vóórdat je je contract opzegt.

Te vroeg overstappen: moet ik een boete betalen?

Je hebt energie vergeleken en je wilt graag overstappen. Maar, kan dat wel met je huidige energiecontract? Je nieuwe energieleverancier controleert altijd de datum van je huidige contract. En als je te vroeg een energiecontract aanvraagt, riskeer je een opzegboete. Deze boetes liggen tussen de 50 en 250 euro. Hieronder vind je alle informatie over wanneer je over kunt stappen.

Overstappen zonder boete

Een contract voor onbepaalde tijd kun je per direct opzeggen. Er is altijd een opzegtermijn van maximaal 30 dagen. Als je contract binnen 2 maanden afloopt, kun je zonder problemen overstappen. Je nieuwe energiecontract start automatisch zodra je huidige energiecontract is afgelopen. In deze gevallen kun je dus overstappen zonder dat je een boete riskeert.

Heb je een contract dat nog langer dan 2 maanden duurt?

In dit geval is het verstandig om eerst te checken tot wanneer je huidige energiecontract loopt. Heb je je gegevens ingevuld in de energievergelijker? Op de pagina met energieaanbiedingen kun je precies zien of en hoelang de energieleverancier wil wachten met het begin van je energiecontract.

Opzegboetes

Resterende looptijd contract Stroom Gas Stroom + gas
< 2 maanden € 0 € 0 € 0
< 1.5 jaar € 50 € 50 € 100
1.5 – 2 jaar € 75 € 75 € 150
2 – 2.5 jaar € 100 € 100 € 200
> 2.5 jaar € 125 € 125 € 250

Bron: ACM

De overstap maken

Je nieuwe leverancier zegt het contract bij je huidige leverancier op. Daar hoef jij je dus gelukkig niet druk om te maken. Houd wel in de gaten of je van je huidige leverancier een bevestiging krijgt dat het contract is beëindigd. Controleer ook of alle gegevens op de eindafrekening kloppen, zodat je zeker weet dat je niet uiteindelijk teveel hebt betaald. Zo weet je zeker dat jouw overstap vlekkeloos verloopt.

Moet ik zelf mijn oude energieleverancier opzeggen?

Nee, als je overstapt via hoyhoy.nl hoef je niet zelf je oude energiecontract op te zeggen. De nieuwe leverancier zal dit voor je doen. In de bevestiging staat op welke datum je nieuwe contract in gaat.

Ga je verhuizen?

In dit geval heb je twee opties. Je kunt ervoor kiezen je huidige energiecontract mee te nemen naar de nieuwe woning. Geef dit wel op tijd door aan je energieleverancier. Ook kun je ervoor kiezen een nieuw energiecontract af te sluiten via hoyhoy.nl. Het is belangrijk dat je in het geval van een verhuizing zelf je contract bij je huidige leverancier opzegt.

Hoelang duurt de overstap?

Als je via hoyhoy.nl overstapt naar een andere energieleverancier, ontvang je binnen 2 weken een bevestiging van je nieuwe leverancier. In deze bevestiging staat ook per wanneer zij zullen gaan leveren. Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd. Dit betekent dat je de aanvraag binnen deze periode kosteloos kunt annuleren.

Kan ik tijdens de overstap zonder energie komen te zitten?

Geen zorgen, dit zal niet gebeuren. Je oude energieleverancier stopt pas met leveren zodra je nieuwe energieleverancier je overstap heeft afgerond. Het is slechts een administratieve handeling. Je komt dus niet zonder energie te zitten.

Kan ik mijn overstap annuleren?

Als je via hoyhoy.nl bent overgestapt, ontvang je van je nieuwe energieleverancier een bevestiging. Deze komt per post of e-mail. Vanaf de dagtekening van deze bevestiging heb je nog 14 dagen bedenktijd. Tijdens deze bedenktijd kun je de aanvraag kosteloos annuleren. Neem hiervoor contact op met je nieuwe energieleverancier.

Hoe zit het met stadsverwarming en overstappen?

Stadsverwarming is een manier van verwarmen in steden. Omdat steden zo compact gebouwd zijn, kan er met één aansluiting een heel blok met huizen – of appartementen – verwarmd worden. Het is een efficiënte manier om te verwarmen, maar wel een dure investering om het systeem aan te leggen. Daarom heeft het bedrijf die de stadsverwarming aanlegt, monopolie op de levering. Je kunt dus niet je leverancier kiezen. In sommige gevallen heb je geen gasaansluiting. Hieronder leggen we uit waar je op moet letten als je gaat vergelijken.

Energie vergelijken en stadsverwarming

Er zijn twee mogelijkheden in het geval van stadsverwarming.

Je verbruikt geen extra gas.

Als je bijvoorbeeld elektrisch kookt, gebruik je zelf geen extra gas. In dit geval kun je in de vergelijker gas uitvinken. Je vergelijkt dan alleen elektriciteitscontracten.

Je verbruikt zelf wel gas.

Als je bijvoorbeeld alleen met gas kookt, gebruik je veel minder gas dan een normaal gezin. Vul daarom het gasverbruik in dat bij jouw verbruik past.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes