Termijnbedrag

Termijnbedrag

Het termijnbedrag is een vast bedrag dat je elke maand aan je energieleverancier betaalt. Met het termijnbedrag betaal je vooruit op de rekening die je aan het einde van het jaar ontvangt, de jaarafrekening. Het termijnbedrag wordt ook wel het voorschotbedrag genoemd. De leverancier schat de hoogte van het termijnbedrag in op basis van je historisch verbruik.

Waarom een termijnbedrag?

In de wintermaanden gebruik je meer energie dan in de zomermaanden. Om te voorkomen dat je in de wintermaanden veel meer betaalt dan in de zomer, wordt het termijnbedrag in rekening gebracht. De leverancier kijkt naar je volledige jaarverbruik en baseert hier de jaarkosten op. Dit delen zij door 12 gelijken delen. Zo betaal je iedere maand hetzelfde bedrag. Aan het einde van het jaar kijkt de leverancier wat je werkelijk aan energie hebt verbruikt. Als je te veel hebt betaald, krijg je dit bedrag terug. En als je te weinig hebt betaald, moet je bijbetalen. Dit wordt verrekend bij de jaarafrekening. Heb je een welkomstkorting in je energiecontract? De korting wordt niet verrekend in het termijnbedrag, maar krijg je aan het einde van het energiecontract terug. Daardoor kun je niet zomaar de verwachte jaarkosten inclusief de welkomstkorting door 12 delen om je termijnbedrag te berekenen.

Hoe wordt het termijnbedrag bepaald?

Het termijnbedrag wordt berekend op basis van het historische verbruik op jouw adres. Dit proberen leveranciers zo nauwkeurig mogelijk te doen. Het is vaak mogelijk om dit bedrag aan te passen als je dat wilt. Dit gaat wel altijd in overleg met je leverancier. Let op, als je het termijnbedrag te laag zet dan zal je aan het einde van het jaar moeten bijbetalen.

Meterstanden doorgeven

Aan het begin van het contract moet je je meterstanden doorgeven aan de leverancier. Heb je een slimme meter? Dan worden de meterstanden automatisch uitgelezen als je de netbeheerder hier toestemming voor hebt gegeven. Anders moet je de meterstanden zelf aan je energieleverancier doorgeven.

Termijnbedrag bij verhuizing

Als je verhuist, zal de leverancier kijken naar het verbruik van de afgelopen 3 tot 5 jaar van de nieuwe woning. Tip: kijk na een aantal maanden wat je hebt verbruikt op je nieuwe adres en wat je hebt betaald aan termijnbedragen. Check met je leverancier of dit overeenkomt met het termijnbedrag wat je betaalt. Zo komt je niet voor verrassingen te staan aan het einde van het jaar. En weet je ook dat je niet onnodig te veel betaalt.

Termijnbedrag nieuwbouwwoning

Verhuis je naar een nieuwbouwwoning? Dan kijkt de energieleverancier naar de ligging van de woning (vrijstaand of tussenwoning bijvoorbeeld), de grootte van de woning en hoe het geïsoleerd is.

Termijnbedrag aanpassen

Heb je een slimme meter? Dan kun je zelf, op de website of via een slimme meter-app, in de gaten houden of het termijnbedrag aangepast moet worden. Als je geen slimme meter hebt, maar je wel weet dat je verbruik anders zal zijn dan het termijnbedrag, kun je contact opnemen met de leverancier om dit te overleggen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je zonnepanelen of isolatie geplaatst hebt.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes