Wat is het voorschotbedrag?

Wat is het voorschotbedrag?

Het voorschotbedrag is een vast bedrag dat je iedere maand aan je energieleverancier betaalt. Met het voorschotbedrag betaal je vooruit op de rekening die je aan het einde van het jaar ontvangt, de jaarafrekening. Op basis van het historisch verbruik schatten leveranciers je voorschotbedrag in.

Waarom een voorschotbedrag?

In de wintermaanden gebruik je meer energie dan in de zomermaanden. Om te voorkomen dat je in de wintermaanden veel meer betaalt dan in de zomer, wordt het voorschotbedrag in rekening gebracht. Als je te veel hebt betaald, krijg je dit bedrag terug. En als je te weinig hebt betaald, moet je bijbetalen. Dit wordt verrekend bij de jaarafrekening.

Hoe wordt het voorschotbedrag bepaald?

Het voorschotbedrag wordt bepaald door het verbruik in het verleden op jouw adres. Dit proberen zij nauwkeurig mogelijk te doen. Het is mogelijk om dit bedrag aan te passen als je dat wilt.

Meterstanden doorgeven

Aan het begin van het contract moet je je meterstanden doorgeven aan de leverancier. Heb je een slimme meter? Dan worden de meterstanden automatisch uitgelezen.

Voorschotbedrag bij verhuizing

Als je verhuist, zal de leverancier kijken naar het verbruik van de afgelopen 3 jaar.

Voorschotbedrag nieuwbouwwoning of gebouwd huis

In dit geval kijkt de energieleverancier naar de ligging van de woning (vrijstaand of tussenwoning bijvoorbeeld), de grootte van de woning en hoe het geïsoleerd is.

Voorschotbedrag aanpassen

Heb je een slimme meter? Dan kun je zelf, op de website of via een app, in de gaten houden of het voorschotbedrag aangepast moet worden. Als je dit niet hebt, maar je wel weet dat je verbruik anders zal zijn dan het voorschotbedrag, kun je contact opnemen met de leverancier om dit te overleggen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je zonnepanelen of isolatie geplaatst hebt.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes