netbeheerder

Netbeheerder

De netbeheerder; iedereen heeft er weleens van gehoord. Maar wat doet een netbeheerder precies, wie is jouw netbeheerder en welke netbeheerders zijn er? Op deze pagina vind je het antwoord op al deze vragen en meer belangrijke informatie over het netbeheer en netbeheerders in Nederland.

Wat doet de netbeheerder?

Een netbeheerder beheert energietransportnetwerken. De meeste netbeheerders beheren elektriciteit én gas. Met het woord ‘net’ wordt namelijk het elektriciteit- en gasnetwerk bedoeld. Een netbeheerder is verantwoordelijk voor:
  • het aanleggen van energienetwerken;
  • het beheren, onderhouden en uitbreiden van het energienet;
  • het transport van elektriciteit en gas;
  • de registratie van de aansluiting bij jou thuis;
  • het beheren van ieders energiemeter;
  • het functioneren van de markt faciliteren.

Wie is mijn netbeheerder?

Wie jouw netbeheerder is, hangt af van in welke regio je woont. Nederland is verdeeld in regio’s en elke regio heeft zijn eigen netbeheerder. Je kunt dus niet zelf je netbeheerder uitkiezen. Je kunt in de energievergelijker dan ook geen netbeheerder kiezen.

Netbeheerders Nederland

Dit zijn alle Netbeheerders van Nederland. Welke netbeheerder jij hebt, hangt af van de regio waarin je woont.

Netbeheerkosten

Je betaalt een aantal kosten aan de netbeheerder. Dit heten netbeheerkosten, ook wel netwerkkosten. De kosten voor het gebruik van het energienetwerk betaal je aan je energieleverancier. Je energieleverancier draagt de kosten weer af aan je netbeheerder. Hier heb jij dus geen omkijken naar. De hoogte van deze kosten wordt bepaald door de Autoriteit Consument & Markt (ACM), maar kan wel per netbeheerder verschillen. De netbeheerkosten bestaan uit verschillende onderdelen: transportkosten, capaciteitstarief en meettarief.

Transportkosten

De naam zegt het al. Dit zijn de kosten die je betaalt voor het transport van je stroom en gas naar je meterkast.

Meetdienst

Ook wel meterhuur genoemd. De meters in je meterkast zijn van je netbeheerder. Voor het gebruik van de meter en het onderhoud, betaal je huur aan de netbeheerder.

Capaciteitstarief

Het capaciteitstarief is afhankelijk van de capaciteit van het type aansluiting dat je hebt en de hoeveelheid stroom en/of gas je verbruikt. Hoe zwaarder het type aansluiting en/of verbruik, hoe hoger het capaciteitstarief zal zijn. De meeste huishoudens hebben een stroomafsluiting met een capaciteit 3×25 ampère en een gasaansluiting met een maximum capaciteit van 10 m3 per uur. Netbeheerder

Regiotoeslag gas

Iedere regio betaalt een andere prijs voor het transport van gas. In Nederland is gas grotendeels afkomstig uit Groningen. Dit betekent dat hoe verder je van Groningen afwoont, hoe meer regiotoeslag je betaalt. Je energieleverancier mag zelf bepalen in hoeverre zij deze kosten doorrekenen. Op de jaarafrekening van je energieleverancier kun je te regiotoeslag terugvinden.

Netbeheer Nederland

Waarschijnlijk heb je ook weleens van Netbeheer Nederland gehoord. Netbeheer Nederland is een organisatie die de samenwerking tussen elektriciteits- en gasnetbeheerders bevordert. Ook willen de netbeheerders samen bijdragen aan een duurzamere energievoorziening in Nederland. Daarnaast behartigt Netbeheer Nederland de belangen van de netbeheerders bij de overheid en de politiek.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes