Verwachting energieprijzen

Verwachting energieprijzen juli 2019

Op deze pagina vind je de verwachting energieprijzen voor de variabele energietarieven die zijn ingegaan per 1 juli 2019. De definitieve tarieven van juli 2019 tot en met december 2019 zijn inmiddels bekend. Deze vind je op de pagina over energieprijzen. Tegen het einde van dit jaar plaatsen we op deze pagina de verwachting voor de energieprijzen in het eerste halfjaar van 2020.

Energieprijzen gaan naar beneden

Vanaf juli gaan de variabele energieprijzen naar beneden. Twee van de drie grote energieleveranciers van Nederland passen hun variabele energietarieven naar beneden aan. De energietarieven van Essent lagen al op een lager niveau en dalen niet verder. Op basis van een 3-persoonshuishouden (3.500 kWh en 1.500 m3) zorgt de wijziging bij Eneco voor een daling van € 180,- op de energierekening. EN bij Nuon/Vattenfall een daling van € 66,-.

Elk halfjaar nieuwe prijzen

De variabele tarieven worden elk halfjaar opnieuw vastgesteld door de energieleveranciers. Als je al lang bij dezelfde energieleverancier zit zonder zelf je contract te verlengen, heb je waarschijnlijk een energiecontract met variabele tarieven. Elk halfjaar ga je dan een andere prijs betalen voor jouw gas en stroom.

Vaste tarieven nog steeds voordeliger

Een 1-jarig contract met vaste tarieven is vaak goedkoper. De prijzen voor deze contracten liggen over het algemeen lager, en staan voor een jaar vast. Daarnaast krijg je vaak een hoge welkomstkorting. Als je elk jaar overstapt, profiteer je hier elk jaar opnieuw van en bespaar je dus flink op je energierekening!

Vaste leveringskosten stijgen

Ondanks de daling van de energietarieven voor stroom en gas, is de daling minder groot door de stijging van de vaste leveringskosten. Deze kosten gaan bij de meeste leveranciers ophoog. Essent had de vaste leveringskosten in januari al verhoogd en Eneco en Noun/Vattenfall volgen per 1 juli. Sinds 2009 zijn de vaste leveringskosten al aan het stijgen. In de afgelopen 10 jaar betaal je meer dan het dubbele aan vaste leveringskosten aan je energieleverancier. De oorzaak hiervan zijn de ontwikkelingen in de energiemarkt. Energieleveranciers bieden steeds meer nieuwe producten en diensten aan om de consument ook te helpen te verduurzamen.

Inkoopprijzen en jouw gasprijs

Wat heeft die inkoopprijs van gas nu eigenlijk te maken met de prijs die jij betaalt voor gas? Energieleveranciers kopen een bepaalde hoeveelheid gas in. Als de marktprijs hoog is, moeten ze meer betalen. Dat berekenen ze door aan hun klanten, waardoor jij meer betaalt. Of minder natuurlijk, want het kan ook zo zijn dat de marktprijs juist laag is. De prijs die jij betaalt hangt dus onder andere af van hoe goed jouw leverancier heeft ingekocht, en wat voor winstmarge de leverancier rekent.

Wat kun je nog meer verwachten

In begin juli heeft het Kabinet het Klimaatakkoord gepresenteerd. In het akkoord staan de maatregelen om onze klimaatdoelstelling te halen. Om precies te is het doel om in 2030 49% minder broeikasgassen te produceren dan dat we in 1990 deden. Volgens de maatregelen van het Klimaatakkoord zal het kabinet aankomend jaar de belasting op energie gaan verlagen, door dit te verschuiven naar de industriële sector. In 2021 zal de energierekening gelijk blijven en in de jaren daarna zal de rekening weer stapsgewijs gaan stijgen. Door de prijs op gas te verhogen wil het kabinet de consument ook stimuleren om in huis te verduurzamen.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes