Hoe wordt de rente op mijn lening bepaald?

Hoe wordt de rente op mijn lening bepaald?

Aanbieders van leningen mogen zelf bepalen welke rente zij over de lening vragen. De rente kan dus per aanbieder en zelfs per lening verschillen. Daarom is het ook altijd goed om leningen te vergelijken. Maar hoe wordt de rente op je lening nu precies bepaald?

Maximale rente

Om ervoor te zorgen dat de rentes niet veel te hoog worden, heeft de overheid regels opgesteld. Hierdoor mag het maximale rentepercentage nooit meer zijn dan 15%. Daarnaast hangt de hoogte van rente af van verschillende factoren, zoals de marktrente en de hoogte van je lening.

Marktrente

De marktrente is belangrijk voor de rente die geldt voor jouw lening. Dit is de namelijk de rente die banken aan elkaar betalen als de prijs voor leningen die zij aan elkaar verstrekken. Deze marktrente is onder andere afhankelijk van de inflatie en economische omstandigheden. De rente op jouw lening loopt meestal gelijk met deze marktrente. Als de markrente hoog is, dan is de rente van persoonlijke leningen en doorlopende kredieten ook hoger.

Hoogte lening

Hoe hoger het bedrag dat je leent, hoe lager de rente. Stel jezelf niet alleen de vraag: ‘hoeveel kan ik lenen?’, maar ook ‘hoe hoog wordt mijn rente?’ Bij persoonlijke leningen en doorlopende kredieten ligt de rente meestal tussen de 5% en 12%. Leningen voor kleinere bedragen en/of een korte looptijd, hebben meestal een hogere rente met een maximum van 15%. Dit geldt doorgaans voor bijvoorbeeld creditcardleningen en roodstand. Vaak is het verstandig om zulke leningen over te sluiten naar één lening. Zo kun je flink besparen op de rente en heb je meer overzicht.

Risicoprofiel

Naast de bovenstaande factoren is ook het risicoprofiel van belang. Aanbieders maken een persoonlijk risicoprofiel van mensen die een lening aanvragen. Ze kijken hiervoor naar je leeftijd, woonsituatie, inkomen en andere gegevens. Op basis daarvan wordt een risicoprofiel opgesteld en de hoogte van de rente vastgesteld. Heeft iemand een hoog risico, dan zal diegene ook een hoge rente betalen.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes