Persoonlijke lening

Persoonlijke lening

Weet jij precies hoeveel je wilt lenen en met welk doel? Bijvoorbeeld om een auto te kopen of om je huis te verbouwen? Dan kun je een persoonlijke lening afsluiten. Met een persoonlijke lening weet je van tevoren precies welk bedrag je leent en hoeveel je daar per maand voor moet gaan betalen.

Wat is een persoonlijke lening?

Met een persoonlijke lening weet je precies waar je aan toe bentHoeveel kan je lenen? Je leent een bedrag van minimaal 2.500 euro en maximaal 75.000 euro. Dit bedrag krijg je in één keer op je rekening gestort. Vervolgens betaal je een vast bedrag per maand voor zolang de lening loopt. De rente en looptijd van de persoonlijke lening worden van tevoren vastgesteld, waardoor het maandbedrag niet verandert. Je hebt dus goed inzicht in de kosten op lange termijn.

Dit is anders dan bij een doorlopend krediet. Bij een doorlopend krediet kunnen het maandbedrag en de looptijd van de lening veranderen.

Looptijd persoonlijke lening

Je kunt zelf de looptijd van de persoonlijke lening kiezen. Meestal varieert deze tussen de 12 en 120 maanden. Over het algemeen geldt: hoe langer de lening loopt, hoe meer de lening uiteindelijk kost. Daar staat tegenover dat je maandlasten lager zijn. Kies je ervoor om de lening binnen korte tijd af te lossen, dan betaal je een hoger bedrag per maand en ben je sneller klaar met afbetalen. Kijk onder aan de pagina voor een voorbeeld.

Rente en aflossing persoonlijke lening

De rente van een persoonlijke lening staat vast voor de hele looptijd van de lening. Deze verandert dus niet. Hetzelfde geldt voor de looptijd van jouw persoonlijke lening. Wil je de lening eerder aflossen? Dat kan, maar bij sommige aanbieders moet je een boete betalen als je de lening vroegtijdig aflost. Kijk hiervoor in de voorwaarden van je lening of neem contact op met de aanbieder waarbij je de lening hebt afgesloten.

Voordelen persoonlijke lening

Het grootste voordeel van een persoonlijke lening is dat je zekerheid hebt. Dit komt door de vaste rente en vaste looptijd. Hierdoor weet je precies:

  • Hoeveel je per maand betaalt
  • Hoeveel rente je betaalt
  • Welk bedrag je per maand aflost
  • Wanneer je klaar bent met afbetalen

Nadelen persoonlijke lening

Het nadeel van een persoonlijke lening is dat deze minder flexibel is:

  • Wil je eerder aflossen? Dan krijg je hier bij sommige aanbieders een boete voor
  • Je kunt het leenbedrag niet aanpassen, dus je kunt geen geld bijlenen
  • De rente ligt over het algemeen iets hoger dan bij een doorlopend krediet
  • Bedragen die je al hebt afgelost, kun je niet opnieuw opnemen

Voorbeeld persoonlijke lening

Stel je voor, je wilt een auto kopen en daarvoor leen je een bepaald bedrag, wat je in 60 maanden afbetaalt. In de tabel hieronder zie je het totale leenbedrag en wat de minimale en maximale rente op jouw lening is, afhankelijk van de hoogte van het leenbedrag.

Leenbedrag € 2.500 € 25.000 € 50.000
Rente 5,9% 4,1% 4,1%
Looptijd (maanden) 60 60 60
Totale leenbedrag € 2.882,25 € 27.641,65 € 55.283,30

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes