Soorten rente

Let op!

Het is niet meer mogelijk om geld te lenen via Hoyhoy. Wij raden je geld lenen via Pricewise aan.

De informatie op de pagina waarop je je nu bevindt, is mogelijk niet meer up-to-date. Wil je meer weten over de verschillende soorten rente? Kijk dan op deze pagina van Pricewise: soorten rente.Soorten rente

Als je van plan bent om een bedrag te lenen is een logische eerste vraag: wat kan ik lenen? Maar vergeet niet: een lening kost altijd geld. Daarom betaal je rente over het bedrag dat je leent. Er zijn verschillende soorten rente die komen kijken bij geld lenen. Zo heb je vaste rente, variabele rente, marktrente en rente naar risico. Maar wat houden deze verschillende soorten rente precies in? Dat leggen we je hieronder uit.

soorten rente

Marktrente

De marktrente is de algemene rente die banken gebruiken. Deze is onder andere afhankelijk van inflatie en de economie. De rentes op leningen bewegen meestal met de marktrente mee. Is de marktrente laag, dan gaan de rentes op leningen ook omlaag, en andersom. Bij een vaste rente is dit niet het geval.

Vaste rente

Een vaste rente verandert niet gedurende de looptijd van je lening. Deze vorm van rente geldt bijvoorbeeld voor persoonlijke leningen. Je leent een bepaald bedrag tegen een bepaalde rente, en deze rente blijf je betalen totdat je lening is afbetaald. Je weet dus precies waar je aan toe bent. Ook al stijgt de marktrente in diezelfde periode: de rente die jij moet betalen, blijft de hele aflosperiode hetzelfde. Aan de andere kant betekent die vaste rente, dat de rente ook niet daalt als de marktrente daalt. Ook dan blijf je dezelfde vaste rente betalen.

Variabele rente

Bij een doorlopend krediet betaal je een variabele rente. Deze rente kan dus veranderen. Meestal gaat dit gelijk op met de marktrente. Op het moment dat je de lening afsluit, weet je dus niet hoeveel je in totaal gaat betalen aan rente over de lening. Stijgt de marktrente, dan stijgt ook de rente van jouw lening en andersom.

Rente naar risico

Sommige aanbieders rekenen dezelfde rente voor iedereen. De hoogte van de rente is dus niet afhankelijk van je persoonlijke situatie. Andere aanbieders kijken wél naar het profiel van degene die een lening aanvraagt. Op basis van een aantal factoren wordt er een risicoprofiel gemaakt. Hoe hoger het risico, hoe hoger de rente. Voor beide soorten rente wordt meestal uitgegaan van de marktrente.

Meer weten over soorten rente?

Wij vergelijken alle leningen voor je. Daarnaast geven we je graag extra informatie over leningen en de daarbij behorende rentie die je via ons kunt afsluiten. Wil je zeker weten dat je niet meer leent dan mogelijk is in jouw situatie? Op basis van jouw gegevens kijken wij hoeveel je kunt lenen en bij welke aanbieder. Heb je vragen? Onze klantenservice staat altijd voor je klaar om je te helpen en een passende lening voor je te vinden of jouw advies te geven.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes