Soorten rente

Welke soorten rente zijn er?

Als je van plan bent om een bedrag te lenen is de logische vraag: wat kan ik lenen? Maar vergeet niet: een lening kost geld. Daarom betaal je rente over het bedrag dat je leent. Er zijn verschillende soorten rente bij geld lenen. Zo heb je vaste rente, variabele rente, marktrente en rente naar risico. Maar wat houdt dit precies in? Dat leggen we je hieronder uit.

Vaste rente

Een vaste rente verandert niet gedurende de looptijd van je lening. Deze vorm van rente geldt bijvoorbeeld voor persoonlijke leningen. Je leent een bepaald bedrag tegen een bepaalde rente, en deze rente blijf je betalen totdat je lening is afbetaald. Je weet dus precies waar je aan toe bent.

Variabele rente

Bij een doorlopend krediet betaal je een variabele rente. Deze rente kan dus veranderen. Meestal gaat dit gelijk op met de marktrente. Op het moment dat je de lening afsluit, weet je dus niet hoeveel je in totaal gaat betalen aan rente over de lening.

Marktrente

De marktrente is de algemene rente die banken gebruiken. Deze is onder andere afhankelijk van inflatie en de economie. De rentes op leningen bewegen meestal met de marktrente mee. Is de marktrente laag, dan gaan de rentes op leningen ook omlaag, en andersom.

Rente naar risico

Sommige aanbieders rekenen dezelfde rente voor iedereen. De hoogte van de rente is dus niet afhankelijk van je persoonlijke situatie. Andere aanbieders kijken wél naar het profiel van degene die een lening aanvraagt. Op basis van een aantal factoren wordt er een risicoprofiel gemaakt. Hoe hoger het risico, hoe hoger de rente. Voor beide soorten rente wordt meestal uitgegaan van de marktrente.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes