Verstandig lenen

Hoe kan ik verstandig lenen?

Een lening afsluiten doe je niet zomaar. Vaak zit je voor langere tijd aan een lening vast, dus is het goed om zo verantwoord mogelijk te lenen. Wij geven je tips over hoe je verstandig kunt lenen.

Tips voor verantwoord lenen

Er zijn een aantal dingen waar je goed over moet nadenken voordat je geld leent:

  • Bedrag: Bedenk van tevoren welk bedrag je precies nodig hebt en bekijk hoeveel jij kunt lenen. Het is verstandig om maximaal het bedrag te lenen wat je ook nog kunt terugbetalen als je nog maar 70% van je huidige inkomen zou hebben te besteden.
  • Soort lening: Heb je eenmalig een bedrag nodig voor het aanschaffen van bijvoorbeeld een auto? Kies dan voor een persoonlijke lening. Heb je voor langere tijd nodig, en weet je nog niet precies hoeveel? Dan kun je kiezen voor een doorlopend krediet.
  • Rente: Geld lenen kost geld. Over elke lening betaal je een percentage aan rente. Kijk dus van tevoren hoeveel de totale kosten van de lening zullen zijn. Ook kunnen de rentepercentages per aanbieder verschillen. Daarom is het altijd verstandig om leningen te vergelijken.
  • Risico’s: Met een lening zit je vast aan een contract met de aanbieder van jouw lening. Je moet je dus houden aan de voorwaarden en afspraken die in het contract zijn. Wees daarom zeker dat je hier altijd aan kunt voldoen, ook als je situatie of inkomen verandert. Kijk ook van tevoren goed naar de voorwaarden die op de lening van toepassing zijn.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes