Inboedelverzekering

Inboedelverzekering vergelijken
Inboedelverzekering vergelijken
Check de beste deals

Inboedelverzekering

Met een inboedelverzekering verzeker je alle verplaatsbare spullen in je huis tegen schade en onkosten. Zo zijn bijvoorbeeld waterschade aan een bankstel en brandschade aan de wasmachine verzekerd via de inboedelverzekering. Let er wel op dat er bepaalde voorwaarden zijn voor uitkering van een schadebedrag. En dat de voorwaarden per inboedelverzekeraar kunnen verschillen. Daarom is het erg belangrijk om deze goed door te nemen. Zo verzeker je de inboedel met een verzekering die bij je inboedel én waarvan je weet welke schade deze dekt.

Inboedelverzekering vergelijken

Bij ons vergelijk je een groot aantal inboedelverzekeraars van Nederland. Wij geven je een overzicht van de verzekeringen met de laagste premies en beste dekking die je bij ons kunt afsluiten. Zo kies je snel en makkelijk de inboedelverzekering die het beste bij je past.

Hoe werkt inboedelverzekering vergelijken?

Ga je bij ons inboedelverzekeringen vergelijken, dan hebben wij eerst je postcode, huisnummer en geboortedatum nodig. Geef ook aan of het om een inboedel van een huur- of koopwoning gaat. Heb je een koopwoning, dan kun je ook aangeven dat je ook een opstalverzekering wilt afsluiten. Sluit je een inboedel- en opstalverzekering in één af, dan heet dat een woonverzekering. Vervolgens willen we graag de gezinssituatie en het netto-maandinkomen van de hoofdkostwinner weten, omdat we daarmee de waarde van de inboedel schatten. Ook willen we weten of je aanvullende verzekeringen wilt afsluiten, zoals de glasverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Klik na het invullen op ‘Volgende’. Daarna willen we wat weten over de woning, zoals wat voor type het is (vrijstaand, rijtjeshuis, boerderij, etc.), wat het bouwjaar is, het woonoppervlak, aantal slaapkamer, soort muren en wat voor dak het heeft. Klinkt misschien raar, want je verzekert toch je inboedel en niet de opstal? Maar het soort woning waarin je woont, heeft ook invloed ook het risico dat de inboedel loopt. Als laatst kun je aangeven hoe hoog de waarde van specifieke kostbaarheden is, zoals van sieraden en apparatuur. Verzekeraars hanteren per rubriek maximale bedragen. Geef jij aan wat de waarde is, dan filteren wij de verzekeraars eruit die een te lage dekking bieden. Heb je alles ingevuld? Dan gaan we de premies van inboedelverzekeringen berekenen. In eerste instantie tonen we de goedkoopste inboedelverzekeringen die je via ons kunt aflsluiten. Hebben we meer passende inboedelverzekeringen voor je gevonden? Dan kun je die bekijken door te klikken op ‘Toon alle inboedelverzekeringen’.

Inboedelverzekering

De meest voorkomende oorzaken van schade aan de inboedel zijn brand en diefstal. Het idee van brand en inbraak, en de bijbehorende schade, veroorzaakt bij veel mensen dan ook een angstig gevoel. Je bezittingen kunnen door een woningbrand in één klap verwoest worden. Gelukkig kun je je voor de materiële schade aan je persoonlijke eigendommen verzekeren met een inboedelverzekering. De woning zelf en alles wat daar nagelvast aan zit, wordt verzekerd met een opstalverzekering. De eigenaar van een woning is verantwoordelijk voor het verzekeren van de opstal.

Inboedel

Wat valt onder de inboedelverzekering? Met de inboedelverzekering verzeker je de inboedel. De inboedel is alles in huis en in de tuin wat niet nagelvast zit en verhuisbaar is zonder schade te veroorzaken. Denk aan kleding, gordijnen, apparaten, meubels en zonneschermen. Deze verzeker je met de verzekering voor de inboedel. Sommige spullen kunnen onder de inboedel én onder de opstal vallen. Onder welke van de twee iets valt, hangt af van hoe deze spullen bevestigd zijn. Dit verschil kan voorkomen bij zaken als vloeren, keukens en trappen. Zijn deze spullen te verplaatsen en mee te nemen, zoals bij kliklaminaat, een los te halen keuken en een te verplaatsen open haard? Dan vallen deze onder de inboedel. Deze onderdelen van een woning kunnen ook nagelvast zitten, in dat geval vallen de spullen onder de opstalverzekering.

Wat is een inboedelverzekering?

De inboedelverzekering is er om verschillende soorten schade aan verhuisbare, verplaatsbare spullen in huis te dekken. Die niet- nagelvaste spullen noem je samen de inboedel. Onder de inboedel vallen spullen als meubels, gordijnen, wasmachines en andere spullen die niet vastzitten aan de woning. Schadesoorten die worden vergoed zijn onder andere brand-, storm-, inbraak- en waterschade.

Inboedelverzekering verplicht?

Het is niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten, maar het is een verstandige keuze om dit wel te doen. In de loop der jaren verzamel je heel wat spullen, en die zijn in totaal waarschijnlijk meer waard dan je denkt. Wanneer je huis afbrandt, is het fijn als je nieuwe meubels weer kunt kopen met geld dat je van de verzekeraar krijgt. Ook wanneer er bij je wordt ingebroken en er spullen worden gestolen, kun je een beroep doen op de inboedelverzekering.

Inboedelverzekering afsluiten

Na het maken van een vergelijking kun je een inboedelverzekering afsluiten. Dat gaat heel makkelijk. Je klikt gewoon op ‘Verder’ bij het product dat je wilt, wij laten je nog eens zien wat de maandpremie is en jij kunt klikken op ‘Verzekering aanvragen’. Geef aan wanneer je wilt dat de inboedelverzekering ingaat en vul een aantal persoonsgegevens en informatie over de woning in. Daarna kun je de verzekering afsluiten. Nadat je dat hebt gedaan, ontvang je direct een bevestigingsmail van de aanvraag en wij vertellen je zo snel mogelijk of de aanvraag is goedgekeurd. Heb je nog een inboedelverzekering lopen? Dan moet je deze zelf opzeggen bij de inboedelverzekeraar, tenzij de nieuwe verzekeraar expliciet vermeldt dat voor je te doen.

Goedkope inboedelverzekering

Ben je op zoek naar een goedkope inboedelverzekering? Die vind je snel door bij ons verschillende inboedelverzekeringen te vergelijken en te profiteren van onze goedkope deals. Daarnaast kun je soms korting krijgen op de premie als je gebruikmaakt van een Politiekeurmerk Veilig Wonen. En sluit je een inboedelverzekering af in combinatie met een opstalverzekering, en ga je dus voor een woonverzekering, dan kan dat ook schelen in de premiekosten.

Politiekeurmerk Veilig Wonen

Sommige inboedelverzekeraars geven korting op de premie wanneer je je huis volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen beveiligt. Soms krijg je ook korting als je een BORG-certificaat hebt.

Inboedel en opstal samen verzekeren

Heb je een inboedel- en opstalverzekering nodig, dan kun je er ook voor kiezen om deze in één te verzekeren. Doe je dat, dan ga je voor een woonverzekering. In die woonverzekering kun je verschillende verzekeringen samenvoegen. Meestal gaat het om de opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering. Vaak kun je ook een rechtsbijstandverzekering meepakken. Kies je voor meerdere verzekeringen bij elkaar, dan krijg je hierdoor stapelkorting van de verzekeraar.

Inboedelwaardemeter

Op basis van de gegevens die jij invult, bepalen wij de de waarde van de inboedel. Mede aan de hand daarvan wordt de premie bepaald. Je hebt daarom geen inboedelwaardemeter nodig. Met zo’n inboedelwaardemeter bepaal je anders de waarde van jouw inboedel. Maak je een vergelijking bij ons, dan doen wij dat voor je. Zorg er daarom voor dat je de waarde van de inboedel zo zorgvuldig mogelijk doorgeeft. Geef je de waarde goed door, dan verzeker je jezelf daarmee tegen onderverzekering.

Inboedelverzekering-dekking

Wat is de dekking van de inboedelverzekering? Een inboedelverzekering vergoedt de inboedel binnenshuis, en sommige verzekeraars vergoeden ook schade buitenshuis. De inboedelverzekering dekt alleen de bezittingen die niet ‘aard en nagelvast’ zitten. Er zijn 2 verschillende soorten dekkingen.
  • basisdekking (ook wel extra uitgebreid genoemd)
  • allriskdekking (ook wel meest uitgebreid genoemd)
De extra uitgebreide inboedelverzekering dekt schade door brand, blikseminslag, inbraak, ontploffing, storm, schroeien en smelten en wateroverlast. Met de allriskverzekering zorg je er daarnaast voor dat je de inboedel ook verzekert tegen onvoorziene schade die je zelf veroorzaakt aan de inboedel. De precieze dekking van de inboedelverzekeringen verschilt niet alleen per dekkingsvorm en verzekering, maar ook per verzekeraar. Wat er met een verzekering precies wordt gedekt, staat in de polisvoorwaarden van de gekozen verzekering. Verschil dekking inboedelverzekering basis en allrisk

Dag- of nieuwwaarde

Inboedelverzekeraars hebben regels omtrent het uitkeren van de dag- en nieuwwaarde van de inboedel. Hierbij kijken zij meestal naar de dagwaarde op het moment dat de schade ontstaat. Is de dagwaarde lager dan 40 procent van de nieuwwaarde? Dan keert de verzekeraar de dagwaarde uit. Is dat percentage hoger, dan ontvang je de nieuwwaarde. De verzekeraar weet natuurlijk niet in welke staat jouw spullen verkeerden op het moment dat de schade is ontstaan. Om de dagwaarde te bepalen, gebruiken zij daarom afschrijvingslijsten. Deze beoordeling kan erg verschillen per verzekeraar. Sommige verzekeraars vergoeden standaard een aantal jaar de nieuwwaarde, ongeacht wat de dagwaarde is.

Speciale verzekeringen

Voor een aantal zaken kan een speciale verzekering worden gesloten: kunst, sieraden, verzamelingen e.d. Je sluit dan een kostbaarhedenverzekering. Deze verzekering biedt een veel ruimere dekking, ook buiten jouw woonadres. Je hoeft de op de kostbaarhedenverzekerde zaken niet voor de inboedelverzekering mee te tellen. Meldt aan de inboedelverzekeraar het bestaan van een speciale verzekering in geval van schade.

Bijzondere voorwerpen

Als je bijzondere voorwerpen bezit doe je er verstandig aan dit goed vast te leggen door de voorwerpen te omschrijven. Ook kan een taxatierapport van bijzondere spullen goed van pas komen in geval van schade. Je moet tenslotte zelf aannemelijk maken wat de waarde was van hetgeen verloren is gegaan of is gestolen. Heb je dure, waardevolle spullen? Dan is het verstandig om deze hier ook naar te verzekeren.

Taxatie

Als je een kostbare inboedel bezit doe je er verstandig aan de inboedel te taxeren. Dat kan op twee manieren: partijentaxatie (afspraak over de waarde door verzekeraar en verzekerde) en deskundigentaxatie (waardevaststelling door een deskundige). Het verzekerde bedrag op de polis geeft dan de waarde aan.

Wat kost een inboedelverzekering?

Hoe hoog de premie van de inboedelverzekering is, hangt af van verschillende factoren. Zo is de dekking van invloed; hoe uitgebreider de inboedelverzekering, hoe hoger de premie doorgaans is. Daarnaast is de inboedelwaarde van grote invloed, maar ook het soort woning waarin je woont, hoe deze vergrendeld en beveiligd is en de postcode van het huis bepalen de premie. Ook het eigen risico is van invloed. Een inboedelverzekering kan je een paar euro per maand kosten, maar kan ook rond de € 30,- uitkomen.

Factoren van invloed op premie

De inboedelverzekeraar baseert de premie van de inboedelverzekering aan de hand van een aantal factoren:
  • de waarde van jouw spullen;
  • je woonplaats;
  • het type woning waarin je woont;
  • eventuele preventiemaatregelen, zoals een alarm of het Politiekeurmerk Veilig Wonen;
  • de dekking ;
  • jouw schadeverleden;
  • of je garantie tegen onderverzekering hebt.

Premie ten opzichte van vergoeding

De kosten die je op jaarbasis, of in een aantal verzekeringsjaren, kwijt bent aan de inboedelverzekering vallen in het niets bij de vergoeding die je krijgt als je inboedel schade oploopt. Bedenk maar eens wat jouw inboedel waard is en hoeveel je zonder verzekering zelf zou moeten betalen om deze opnieuw aan te schaffen. Betaal je bijvoorbeeld maandelijks € 15,- aan premie, dan is dat op jaarbasis € 180,-. Als je bedenkt dat je inboedel waarschijnlijk duizenden euro’s waard is, valt die premie reuze mee.

Eigen risico inboedelverzekering

Het eigen risico bij de inboedelverzekering is het schadebedrag dat je zelf moet betalen voordat je de rest vergoed krijgt. Kies je een eigen risico van € 250,-, dan betaal je dit bedrag eerst zelf. De verzekeraar neemt dan de rest van de schadekosten voor rekening. In tegenstelling tot het eigen risico van de zorgverzekering, betaal je het eigen risico per schadegebeurtenis telkens weer opnieuw eerst zelf. Elke keer dat je schade claimt, betaal je dus eerst het eigen risico voordat je iets vergoed krijgt. Bij sommige inboedelverzekeraars is het eigen risico verplicht, dit bedrag kun je afkopen. Is een eigen risico niet verplicht, of wil je het eigen risico verhogen? Dan kun je juist kiezen voor een vrijwillig eigen risico.

Inboedelverzekering opzeggen

In de meeste gevallen kun je je inboedelverzekering na een jaar opzeggen. Dit omdat de looptijd van het contract dan is verstreken. Vanaf dan kun je maandelijks je inboedelverzekering opzeggen. Je kunt een contract niet opzeggen voordat het eerste jaar voorbij is, tenzij er expliciet is aangegeven dat het contract dagelijks opzegbaar is. Wil je een nieuwe inboedelverzekering afsluiten? Dan kan dat meestal dus pas na het eerste verzekeringsjaar. Verhuizen en samenwonen zijn uitzonderingen op de regel. Heb je een nieuwe inboedelverzekering gevonden en stap je via ons over? Dan moet je de inboedelverzekering alsnog zelf opzeggen. Wil je de inboedelverzekering opzeggen in de eerste 2 weken na het ontvangen van de polis? Dan kun je de verzekering nog kosteloos annuleren.

Inboedel- en opstalverzekering

Als je een koophuis hebt, dan is het verstandig om ook een opstalverzekering af te sluiten. Heb je een huurwoning? Dan ben je niet verantwoordelijk voor het verzekeren van de opstal. Ben je dat wel? Verzeker je inboedel en opstal dan bij dezelfde verzekeraar. Dat hoeft niet, maar dat kan wel verstandig zijn. Zo vermijd je het risico om bij een schadeclaim van de ene naar de andere verzekeraar verwezen te worden. Bovendien hoef je dan maar één keer je melding te doen. Sluit je de opstal- en inboedelverzekering in één verzekering af, dan is dat een woonverzekering.

Huurdersbelang

Stel dat je als huurder voor eigen rekening grote veranderingen en verbeteringen aanbrengt in de huurwoning die eigenlijk worden verzekerd met de opstalverzekering. Of dat de vorige verhuurder dat heeft gedaan. Dan verzeker je deze zaken met het huurdersbelang. Denk daarbij aan een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer. Met het huurdersbelang verzeker je iets wat onder de opstal valt met de inboedelverzekering. Als huurder kun je geen opstalverzekering afsluiten, omdat de eigenaar dit moet doen. Het huurdersbelang is bij de meeste inboedelverzekeringen al standaard meeverzekerd tot een bepaald bedrag. Om dit bedrag te verhogen, kun je contact opnemen met de verzekeraar.

Andere verzekeringen voor de woning

Naast de inboedelverzekering zijn er nog een aantal verzekeringen voor de woning en verzekeringen die je kunt afsluiten in combinatie met een inboedelverzekering.

Meer weten over je inboedelverzekering?

Heb je een vraag over je de inboedelverzekering? Misschien staat het antwoord tussen de veelgestelde vragen of bij onze tips. Ook staat onze klantenservice voor je klaar om vragen over de inboedelverzekering te beantwoorden.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes